Te is rossz irányba kavarod az ételt a fazékban? 15 konyhai tipp profi séfektől meg az anyukámtól
1.
A legveszélyesebb eszköz a háztartásban egy életlen kés.
2.
Miközben főzöl, mosogass is. Úgyis vannak üresjáratok, például amíg fő az étel.
3.
Kóstolj, ízesíts és kóstolj! Természetesen a kóstolásnak is vannak higiéniai szabályai. Én anyukámtól azt tanultam, hogy közös ételbe nem nyalunk bele, azaz nem nyúlunk bele olyan kanállal, ami már járt a szánkban. Ezért a kóstoláshoz két kanalat használok. Egyet, amit bekapok, és egy másikat, amellyel kiveszek egy picit a fővő ételből, és erről a másik kanálba teszem az ételt, egészen pontosan rácsöppentem vagy beleejtem, hogy a kanalak ne érjenek egymáshoz. Vagy: minden kóstoláshoz külön kanalat használok. Koronavírusos időkben ez különösen fontosabb szerintem.
4.
Egyenlítsd ki az ízeket. Ne hanyagold el a savasság jelentőségét. Ha úgy érzed, valami még hiányzik, pedig már elég sós az étel, jusson eszedbe, hogy egy pici sav helyrebillentheti az egész kompozíciót. Egy kis ecet, tejföl vagy joghurt: sokféle ételnek lehet savtartalma, ami pont jól jön az ételedbe.
Egyes szakácsok azt mondják, minden sós ételnek jót tesz egy pici cukor (vagy édesítő), és fordítva: minden édesbe kell egy pici só. Én például azt szeretem, ha a palacsintatészta önmagában egy picit sós, akkor is, ha édes töltelék kerül bele.
5.
Apríts okosan!
Lehet, hogy Jamie Oliver úgy aprítja a hagymát, mint egy gyorsított felvétel, de te ne rohanj. A kés hegyét tartsd a vágódeszkán, úgy emelgesd és nyomd vissza. Gyorsabb és kevésbé balesetveszélyes.