Hogyan neveljünk egészséges sikerorientált gyermekeket a digitális világban?

Hogyan neveljünk egészséges sikerorientált gyermekeket a digitális világban?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Koppány Karolina a pozitív alapokra építő oktatásban hisz, ezért döntött úgy, hogy egy eddig ismeretlen módszert vezet be a magyar oktatásba. A New Way Young Entrepreneurs, azaz Magyarország első az Amerikai Egyesült Államokban kifejlesztett társadalmi-közösségi és érzelmi alapokat hangsúlyozó amerikai angol nyelvű Afterschool oktatási központjának alapítója azt vallja, hogy a most felnövő gyerekeknek a saját énjük kiteljesítéséhez olyan lehetőségekre és helyzetekre van szükségük, ahol bebizonyíthatják és büszkék lehetnek arra, hogy mindegyikük egy olyan egyéniség, aki képes a saját sorsát irányítani és alakítani.

Miben más a ti módszeretek?

A legfontosabb, hogy itt nem a tanulás van a középpontban, hanem a gyermek. Minden félévben egy, a gyerekek számára érdekes projekt témával foglalkozunk, és azt minden lehetséges oldalról megvizsgáljuk. A hangsúly azon van, hogy minden résztvevő a saját egyéniségét vihesse bele a kreatív munkába. Az Amerikai Egyesült Államokban évek óta sikerrel működő Közösségi és Érzelmi Tanulás (Social-Emotional Learning, SEL) programot adaptáltuk hazai viszonyokra, melynek során a gyerekek megtanulják felismerni, megérteni, megnevezni, kifejezni és kezelni az érzelmeiket, és ennek során kibontakoznak, megtalálják és megértik az igazi énjüket és erősségüket. A stressz ma mindenütt jelen van, az iskolában is, nálunk viszont azt érezhetik a gyerekek, hogy mindenben komoly önfejlesztő segítséget kapnak. Egy támogató közösséget alkotunk, és éppen a közösségi-érzelmi szellemiség miatt nálunk szabadon lehet kérdezni és hibázni is, mert így lehet fejlődni, a tanulás így egyfajta énevolúció. Ma számos nemzetközi kutatás támasztja alá, hogy a siker és boldogság titka az érzelmi intelligencia területén keresendő. Ha egy gyerek boldog és motivált, akkor pontosan tudja, hogy a kitűzött céljait el tudja érni, ami segíti az iskolai előmenetelét is. A kutatások szerint a SEL módszer szerint tanuló diákok, többek között 11%-kal jobban teljesítenek a standard tesztek írásakor. Minden programunkat amerikai angol nyelven tartjuk, az aktív nyelvhasználat jelentős előnyt jelent a gyerekeknek.

Kép

Milyen a program felépítése?

A négyéves komplex program egymásra épülő tematikája a középiskolára való felkészülésben támogatja a diákokat. A felvételire nemcsak tantárgyakból kell felkészülni, hanem az is fontos, hogy a szóbeli elbeszélgetéseken a legjobbat hozzák ki magukból. Félévente minden csoport egy-egy kiemelt projekttel foglalkozik, mindig bizonyos képességek erősítésére koncentrálva. Kezdettől bevonjuk a gyerekeket a döntési folyamatokba, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy magukénak érezzék és formálják az adott téma feldolgozását. Érdemes mind a négy évfolyamban aktívan részt venni, mert ezt követően mondható el, hogy a tanuló felkészült a középiskolai életre, legyen az akár Magyarországon, akár külföldön.

A gyakorlatban ez heti kétszer két óra zárt csoportos foglalkozást jelent, míg a harmadik napon, a nyílt-csoportos programban, a közös aktivitásokban való részvétel opcionális. Lehetőség van egyéni projektekben is kibontakozni. Minden diák egy dedikált mentorral dolgozik, aki abban segíti, hogy a legjobb önmaga legyen!

Hogyan lehet bekerülni a programba?

Motivált és a világra nyitott, azt felfedezni és megismerni vágyó 8-14 éves gyermekeket várunk intézményünkbe. Egyéni felmérés során megismerjük céljaikat, vágyaikat, és az őket körülvevő család elképzeléseit is. A lényeg, hogy akik velünk szeretnének fejlődni, hozzánk szeretnének tartozni, azokat az motiválja, hogy minél többet megtudjanak önmagukról és a világról. A felmérés során az is érdekes, hogy milyen kérdéseket tudnak és mernek feltenni. Komolyan vesszük a nevünkben szereplő Entrepreneurship-et, azaz a vállalkozószellemet. Hiszünk abban, hogy a hozzánk járó gyerekekből lesznek a jövő vezetői, meghatározó személyiségei. Ezért segítünk abban, hogy nyitottak és érdeklődők maradjanak a nálunk szerzett tudásuk és tapasztalataik alapján a folyamatosan fejlődő és változó világra, és a közösségben szerzett – akár életre szóló – barátságokra.

Ez azért izgalmas, mert valóban a gyermek van a középpontban.

Minden a gyerekkel kezdődik, és ez most nem közhely. Kis csoportokban dolgozunk, időről időre felmérjük az önismeretüket és azt, hogy hogyan változnak a céljaik, mennyire fedezik fel ÖNMAGUKAT! Az elmúlt hónapokban tartott online programjaink során 10x1 óra állt rendelkezésünkre és már ez alatt az idő alatt is jól látható volt a fejlődés és felszabadultság, továbbá az, hogy hogyan indult el az alkotás. A résztvevő gyerekek a 9. órán már egy önálló mini TED prezentációt is be tudtak mutatni. Az Egyesült Államokban az oktatási rendszer eltérő módszerei miatt ezt már jóval korábban megtanulják a gyerekek. Mi azt szeretnénk, ha nálunk ez is alapkészség lenne. Volt olyan résztvevőnk, akit a szülei azért írattak be, hogy a számítógépes játékokon kívül mást is csináljon, ő például az előadása témájának is a számítógépes játékokat választotta, de ezen keresztül megtanult tervezni, vázlatot írni, a lényegre fókuszálni,, kutatni az interneten, megkülönböztetni a megbízható és nem megbízható forrásokat, prezentációt készíteni és előadni! Ennél többet 10 hét alatt aligha lehetett volna máshol, más módszerek alapján elérni.

Kép

Te hogy kezdtél nyelvet tanulni? Ez a fajta lelkesedés azt mutatja, hogy vagy hasonló módszeren szocializálódtál, vagy valami nagyon másban, és szeretnél most új kapukat kinyitni.

Magyarországon születtem, de a szüleim kaptak egy ösztöndíjat, így alig egy évesen kikerültem az USA-ba. Otthon magyarul beszéltünk, az óvodában és az iskolában angolul, így az angol nyelvvel együtt nőttem fel. A szemlélet viszont, amit ott tapasztaltam, és később a felső fokú majd egyetemi tanulmányaim során elsajátítottam most visszaköszön a New Way módszerben. Általános iskolás éveimben, mondhatom a legérzékenyebb életkorban, kaptam egy olyan mentort az élettől, aki sokat látott bennem, és ez azóta is inspirál. A legnagyobb amerikai egyetemeken azt mondják, hogy minden azon múlik, milyen ember vagy. Én mindig a pozitív megközelítést választom az életben.

Budapesten érhető el az oktatás?

Eredetileg Budapestben gondolkodtunk, de a karantén során online kurzusokat tartottunk, ami megoldotta a fizikai távolság problémáját hiszen az egész országból jelentkeztek a programjainkra. Bár a ProjectU! programjaink sikeresek voltak, nekem alapvetően fontos, hogy ne csak lássam és halljam, hanem érezzem is a diákjaink közelségét. Mivel nálunk a közösségen van a hangsúly, nyár végén szervezünk egy olyan találkozót, ahol az online programunk résztvevői találkozhatnak és személyesen is megismerhetik egymást. Egyelőre Budapesten tervezzük az Afterschool programokat, de meggyőződésünk, hogy hamarosan a fővároson kívül is igény lesz a munkánkra, programjainkra.

Nem mellékes az sem, hogy kiket választotok oktatónak, tanárnak.

Inkább azt mondanám, hogy mentoroknak. Hiszek benne, hogy a New Way esetében ez több, mint egy tanár-diák kapcsolat. Elengedhetetlen a mentor jó nyelvtudása, de emellett az is fontos, hogy milyen empatikus képességei vannak és milyen rejtett tudásokat képes a gyerekekben mozgósítani. Vannak olyan kollegák is, akik külföldön tanultak, és vannak, akik az Egyesült Államokból érkeztek. A lényeg, hogy a mentor a gyerek hőse akarjon lenni, mert azt gondolom, hogy mindenkinek szüksége van egy hősre, egy olyan felnőttre, aki hisz a kapcsolat erejében és kitart amellett, hogy a gyerekekből a lehető legjobbat lehet kihozni.

Kép

Terveztek közös utazást angol nyelvterületekre?

Szoros kapcsolatunk van több amerikai egyetemmel. Most például egy podcast kihívás kapcsán az USA fővárosában, Washington, DC-ben lévő, a világ egyik legjobb egyetemének tartott Georgetown Egyetemmel dolgoztunk ki egy programot, ahol magyar és amerikai diákok együtt tanulnak podcast-okat készíteni. Terveztük azt is, hogy még idén nyáron egy csereprogram keretében 2 hétig Washington DC-ben fedezzük fel a demokráciát és annak intézményeit, de a koronavírus helyzet közbeszólt. Reméljük, hogy hamarosan sor fog kerülni külföldi utazásokra, mert mindenképp meg szeretném mutatni a tanulóinknak azt a világot, ami ennek az Afterschool programnak a megalkotásában és megvalósításában inspirált engem. Remélem, hogy a 2021-es nyár meghozza nekünk ezt a lehetőséget!

A magas színvonalú képzés nem olcsó természetesen, de lesz olyan gyermek is a programban, akinek a családi háttere anyagi okokból nem teszi lehetővé a csatlakozást?

Egy ismert alapítvánnyal – akik gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeket támogatnak – tervezünk egy közös ösztöndíjat. Az Ő segítségükkel szeretnénk kiválasztani és felkarolni minden évben egy tehetséges gyermeket. Biztosan nehéz lesz majd a döntés, de meggyőződésem, hogy ezzel megváltoztathatjuk az életüket.

Ősszel mikor startoltok?

Szeptember 14-én indul az Afterschool program, addig pedig 6 turnusban nyári táborokat szervezünk, aki szeretne a programunkból kóstolót kapni, érdemes jelentkeznie ezekre a lehetőségekre. Ezek a szintén max. 12 fős csoportok a tábori hét végére (azaz öt nap alatt!) a táborozók megtanulnak egy általuk választott témát prezentálni, erre a bemutatóra a szüleiket is szeretettel várjuk.

Az Afterschool programba a nyári tábor jó belépő, de minden jelentkezővel személyesen elbeszélgetünk és a felvételi során, amely tartalmazza a nyelvi szűrést, motiváció felmérést, elkötelezettség megismerését, mindenki részt vesz, mert ezek alapján döntünk a csoportok összetételéről.

Tovább olvasok
Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem