Hogyan kérj meg valakit, hogy vegyen fel maszkot, a pszichológus szerint

maszk,covid-19,
Forrás: Yamamototetsuia / Wikimedia Commons

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy amerikai terapeuta háromlépéses módszert ajánl arra az esetre, ha barátaid vagy családtagjaid nem lennének hajlandók maszkot viselni.

Pár hónap alatt a maszk óriási, szélsőséges, sokszor politikai vagy világnézeti viták középpontjába került. A maszkviselés kimutathatóan lassítja a vírus terjedését és talán még a viselőjét is megvédi valamilyen szinten, ami azt is jelenti, hogy a közvetlen környezetedben élők, de a villamoson zötyögő emberek is nagy befolyással lehetnek az egészségedre.

A napokban egy kis létszámú közösségi színházi előadásban vettem részt. A bejáratnál mindenki már a kapu előtt, az utcán állva maszkot viselt. Az előadás egy ház udvarában volt, utána egy rövid beszélgetésre került sor egy belső térben, székeken és párnákon ülve. Itt is volt mindenkin maszk, csak helyszínen tartózkodó fotóson nem. Sokáig hezitáltam, hogy meg merjem-e kérni a fotóst, vegyen fel maszkot. Végül odamentem hozzá és nagyon kedvesen megkértem. Azt mondta, nincs nála, de pár perc múlva láttam, hogy felvett egyet. (Lehet, hogy mindig hordanom kéne a táskámban egy doboznyi sebészi maszkot.) Egy szó, mint száz, hogy rég nem éreztem magam ilyen biztonságban, mint ebben a környezetben, amiben a résztvevők mindegyike betartotta a szabályokat. Úgy éreztem, ami történik, az túlmutat a maszkviselés fizikai tényén (amit nyilvánvalóan egyikünk sem szeret, én sem). Mindenki kivette a részét a „vigyázzunk egymásra” projektből, és ez a „gesztus” adta a biztonságérzetet, sokkal inkább, mint a maszk maga.

De a világ tele van maszkellenes nézetekkel, kifogásokkal: „Dehát én nem fertőzök”, „Csalánba nem üt a ménkű”, „Nincs is járvány”, „Bepárásodik tőle a szemüvegem”, ismerjük az ilyet. Mindenkinek van olyan, akár közeli barátja vagy ismerőse, aki nem hajlandó feltenni a maszkot vagy csak tessék-lássák, úgy, hogy az orra azért kilóg belőle (amiről mindenki tudja, hogy pont annyit ér, mintha egyáltalán nem lenne rajta maszk). Ilyen helyzetben, ha kifejezed, hogy szeretnéd, ha felvenné a maszkot, legalábbis necces helyzeteket eredményez, olyan konfrontációkhoz vezethet, ami akár a kapcsolatotokat is befolyásolhatja. (Ha viszont nem szólsz, az meg az egészségedet befolyásolhatja, ugye. Meg az övét.) Egy amerikai terapeuta, Chevonna Gaylor háromlépéses stratégiát ajánl ezekre a kacifántos helyzetekre.

Nem, nem személyes ügy

Mielőtt még megkérnéd renitens ismerősödet, hogy vegye fel azt a fránya maszkot, tudatosítanod kell magadban, hogy a nézeteltérés köztetek nem személyesen rólad vagy róla szól. „Mindannyian védelmezőek vagyunk, ha a hiedelmeinkről van szó – mondja a pszichológus. – Fontos, hogy az emberek megértsék: nem ők az ellenség, hanem a vírus."

Mivel tehát a barátod vagy a barátnőd barátja vagy a főnököd vagy a szomszédod sem szereti, ha valaki megpróbál rést ütni a meggyőződéseiben, ezért nyilván védekező állásba helyezkedik, ha arra kéred, viseljen maszkot és még jobban ragaszkodik ahhoz, hogy fedetlen arccal járjon-keljen. Az egészből hatalmi harc válik, még ha kicsiben is és rögtön nem az egészségmegőrzés lesz a tét, hanem az, hogy „ki nyer”. Ezen a ponton pedig már sokkal nehezebb meggyőzni valakit, hogy viseljen maszkot, vagy ha mégis felveszi, akkor keserű szájíz marad utána.

Na de akkor mi a helyes megközelítés? Nézd a galériát:

Nézd meg a galériánkat>3 kép
Hogyan kérj meg valakit, hogy vegyen fel maszkot, a pszichológus szerint: háromlépéses stratégia
Tovább olvasok
Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem