A tudomány szerint a gének határozzák meg a párválasztásunkat

A tudomány szerint a gének határozzák meg a párválasztásunkat
Forrás: pixabay.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ú

Úgy tűnik, nem a tudatos döntések sorozatával jutunk el választottunkhoz, hanem a biológiai adottságaink, ösztöneink irányítanak bennünket.

Az első benyomás

Bárki bármit is mond, az első benyomást a másik külseje teszi ránk, s ez az élmény meghatározza az elkövetkező események sorozatát, vagyis, hogy hajlandóak vagyunk-e az illetővel szóba állni vagy sem.

A férfiak a női arányokat figyelik, mivel ösztönösen azokat a hölgyeket részesítik előnyben, akik jó eséllyel képesek utódaik kihordására és táplálására.

Egy Amerikában végzett kutatás szerint a férfiak jobban felfigyelnek azokra a nőkre, akiknek jóval vékonyabb a dereka a csípőjénél.

A kutatók szerint ez azért van, mert a darázsderék és a széles csípő az egészség és a termékenység jele. A nőknél ezzel szemben az arányos testalkat és az arc szimmetriája kelti fel az érdeklődést, mert ezek tudat alatt azt közvetítik, hogy szép és egészséges gyermekeik születhetnek.

Míg a férfiak a fiatalosabb arcberendezésű, azaz a babaarcú, nagy szemű, kis orrú és telt ajkú nőket részesítik előnyben párválasztáskor, addig a nők leginkább a kortalanságot és erőt sugalló megjelenést, így az erős állkapcsot, nyílt tekintetet, sportos alkatot díjazzák a megjelenésben.

A férfiaknál nem elsődleges a hölgy ruházata, hacsak nem az, mennyire sejtet kellemes domborulatokat, de nem érdekli őket a márka és hogy milyen vastag választottjuk pénztárcája. Nem így a hölgyek! A hímneműek megjelenése ugyanis tükrözi társadalmi hierarchiában elfoglalt pozíciójukat, következtetni enged foglalkozásukra, rangjukra és vagyoni helyzetükre.

A külsőségek után a hang az, ami alapján eldöntjük, hogy vonzónak találjuk-e az illetőt. David Puts, a Michigani Állami Egyetem antropológusának megállapítása szerint

A nők általánosságban inkább a mélyebb hangú férfiakhoz vonzódnak, melynek oka, hogy egy mélyebb tónusú hang nyugalmat, biztonságot, önbizalmat jelképez.

Mivel a férfiak hangjának mélyülésében hormonális hatások is szerepet játszanak, a kutató szerint a nők ösztönösen azt feltételezik, hogy a mélyebb hang magasabb tesztoszteron szintet is jelent. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a túl magas hangszín nem teszi vonzóvá a hölgyeket sem. A Harvard pszichológusának, David Feinbergnek a kutatásai szerint a férfiak számára szintén a mélyebb tónusú, bársonyos női hang a vonzó és nem a sipítozó változat.

A génjeink irányítanak

Ahogy mélyül a kapcsolat, egyre nagyobb jelentőséghez jutnak az intellektuális képességek: a másik személy intelligenciája, kedvező személyiségvonásai.

Míg a futó kapcsolatoknál a külsőségek dominálnak, ha hosszú távra tervezünk, már fontossá válnak a genetikai adottságok és a viselkedés szociális aspektusai, amelyek arra engednek következtetni, milyen szülő lesz a partnerből, milyen élet várható mellette.

Egy olasz tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az emberek agyába olyan biológiai jelzések vannak kódolva, melyek ösztönösen segítik párválasztását. Az úgynevezett fenotípusos illesztés elmélet szerint veleszületett képességekkel rendelkezünk arra, hogy felismerjük a hozzánk hasonló genetikai készlettel rendelkező egyéneket, s ez a képesség fejleszthető, tanulással tudatossá is tehető.

A genetikailag összeillő párok szervezete például hasonló illatanyagot termel, amelyet azonnal képesek felismerni és képtelenek neki ellenállni.

A homogámia, a hasonló gének szerinti párválasztást jelenti. Az ilyen irányú kutatások szerint, azok a párok, akik számos adottságukban hasonlítanak egymáshoz (pl. kor, iskolázottság, intelligencia, fizikai jellemzők, alaptermészet) és genetikai készletükben is nagy arányú az átfedés, de vér szerint nem rokonok, tartósabb és kiegyensúlyozottabb párkapcsolat kialakítására képesek.

Sztárpárok, akik miatt hiszünk az igaz szerelemben

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Sztárpárok, akik miatt hiszünk az igaz szerelemben
Tovább olvasok
Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglallható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 10.: az Ikrek különleges sikerekre számíthatnak, a Nyilasok napját váratlan események határozzák meg

A hét első napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Híres nők, akik olcsó ruhában jelentek meg a kamerák előtt: és mégis túlragyogtak mindenkit

Ők elsősorban azt viselik, amiben jól érzik magukat, és szerintük ez nem jelent egyet a drága darabokkal!

Kép
A barátnőm annak ellenére szereti a férjét, hogy az teljesen lecsúszott

Egy barátnőm történetét írnám meg. Nagyon bizarr irányba indult el az élete: szeretnék rajta segíteni, de mindent elhárít, és én nem tudom, tehetek-e bármit. Lehet, hogy semmit sem lehet már?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem