A tudomány szerint a gének határozzák meg a párválasztásunkat

A tudomány szerint a gének határozzák meg a párválasztásunkat
Forrás: pixabay.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ú

Úgy tűnik, nem a tudatos döntések sorozatával jutunk el választottunkhoz, hanem a biológiai adottságaink, ösztöneink irányítanak bennünket.

Az első benyomás

Bárki bármit is mond, az első benyomást a másik külseje teszi ránk, s ez az élmény meghatározza az elkövetkező események sorozatát, vagyis, hogy hajlandóak vagyunk-e az illetővel szóba állni vagy sem.

A férfiak a női arányokat figyelik, mivel ösztönösen azokat a hölgyeket részesítik előnyben, akik jó eséllyel képesek utódaik kihordására és táplálására.

Egy Amerikában végzett kutatás szerint a férfiak jobban felfigyelnek azokra a nőkre, akiknek jóval vékonyabb a dereka a csípőjénél.

A kutatók szerint ez azért van, mert a darázsderék és a széles csípő az egészség és a termékenység jele. A nőknél ezzel szemben az arányos testalkat és az arc szimmetriája kelti fel az érdeklődést, mert ezek tudat alatt azt közvetítik, hogy szép és egészséges gyermekeik születhetnek.

Míg a férfiak a fiatalosabb arcberendezésű, azaz a babaarcú, nagy szemű, kis orrú és telt ajkú nőket részesítik előnyben párválasztáskor, addig a nők leginkább a kortalanságot és erőt sugalló megjelenést, így az erős állkapcsot, nyílt tekintetet, sportos alkatot díjazzák a megjelenésben.

A férfiaknál nem elsődleges a hölgy ruházata, hacsak nem az, mennyire sejtet kellemes domborulatokat, de nem érdekli őket a márka és hogy milyen vastag választottjuk pénztárcája. Nem így a hölgyek! A hímneműek megjelenése ugyanis tükrözi társadalmi hierarchiában elfoglalt pozíciójukat, következtetni enged foglalkozásukra, rangjukra és vagyoni helyzetükre.

A külsőségek után a hang az, ami alapján eldöntjük, hogy vonzónak találjuk-e az illetőt. David Puts, a Michigani Állami Egyetem antropológusának megállapítása szerint

A nők általánosságban inkább a mélyebb hangú férfiakhoz vonzódnak, melynek oka, hogy egy mélyebb tónusú hang nyugalmat, biztonságot, önbizalmat jelképez.

Mivel a férfiak hangjának mélyülésében hormonális hatások is szerepet játszanak, a kutató szerint a nők ösztönösen azt feltételezik, hogy a mélyebb hang magasabb tesztoszteron szintet is jelent. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a túl magas hangszín nem teszi vonzóvá a hölgyeket sem. A Harvard pszichológusának, David Feinbergnek a kutatásai szerint a férfiak számára szintén a mélyebb tónusú, bársonyos női hang a vonzó és nem a sipítozó változat.

A génjeink irányítanak

Ahogy mélyül a kapcsolat, egyre nagyobb jelentőséghez jutnak az intellektuális képességek: a másik személy intelligenciája, kedvező személyiségvonásai.

Míg a futó kapcsolatoknál a külsőségek dominálnak, ha hosszú távra tervezünk, már fontossá válnak a genetikai adottságok és a viselkedés szociális aspektusai, amelyek arra engednek következtetni, milyen szülő lesz a partnerből, milyen élet várható mellette.

Egy olasz tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az emberek agyába olyan biológiai jelzések vannak kódolva, melyek ösztönösen segítik párválasztását. Az úgynevezett fenotípusos illesztés elmélet szerint veleszületett képességekkel rendelkezünk arra, hogy felismerjük a hozzánk hasonló genetikai készlettel rendelkező egyéneket, s ez a képesség fejleszthető, tanulással tudatossá is tehető.

A genetikailag összeillő párok szervezete például hasonló illatanyagot termel, amelyet azonnal képesek felismerni és képtelenek neki ellenállni.

A homogámia, a hasonló gének szerinti párválasztást jelenti. Az ilyen irányú kutatások szerint, azok a párok, akik számos adottságukban hasonlítanak egymáshoz (pl. kor, iskolázottság, intelligencia, fizikai jellemzők, alaptermészet) és genetikai készletükben is nagy arányú az átfedés, de vér szerint nem rokonok, tartósabb és kiegyensúlyozottabb párkapcsolat kialakítására képesek.

Sztárpárok, akik miatt hiszünk az igaz szerelemben

Nézd meg a galériánkat>7 kép
Sztárpárok, akik miatt hiszünk az igaz szerelemben
Tovább olvasok
Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem