Biztos, hogy helyesen mosod a hajad?

hajmosás,fejbőr Forrás: Fortepan
Bár a hajtípusok és az egyéni jellegzetességek különbözőek, létezik néhány alapelv, amely mindenkire érvényes, és egy-két olyan mozdulat is, amelyet talán megszoktál, mégis célszerű elhagyni.

Ez a cikk az Éva egy korábbi lapszámában jelent meg.

  • A közhiedelemmel ellentétben a hajmosásnak nem a samponozás és az így keletkezett hab a legfontosabb eleme. Ennél lényegesebb a fejbőr alapos átdörzsölése: a masszázstól élénkül a vérkeringés, lazíthatsz a letapadásokon, így a bőr megfelelő mennyiségű tápanyagot tud szállítani a hajhagymákhoz. Mindez mérsékli a faggyúképződést, megakadályozza a haj zsírosodását, ami aztán ritkíthatja a hajmosás gyakoriságát is.
  • A fej masszírozása egyenes vonalú mozdulatokból álljon, és legyen közepesen gyengéd. Túl erőteljes mozdulatokkal megtörheted a szálakat, a körkörös mozdulatok meg gubancossá és így sérülékenyebbé teszik a szálakat. Egy jól kivitelezett, kellemes masszázs a haj növekedésére is serkentőleg hat, csökkenti a hajhullást. Ráadásul fellazíthatja az igazán makacs szennyeződéseket is.
  • A mosást előzze meg alapos kifésülés, hiszen a megtapadt szennyeződések nagy része már ekkor eltávolítható. A kibontáshoz használj legömbölyített sörtékből álló fésűt vagy kefét.
  • A sampont először a fejbőrhöz közelebbi részen oszlasd el, mivel a hajnak az a legújabb és óhatatlanul a legzsírosabb része. Innen haladj a szárazabb hajvég felé.
  • Samponból egészen kicsi mennyiség is elég, sőt fel is hígíthatod a flakon tartalmát.
  • A balzsam használata azért tanácsos, mert jól fésülhetővé teszi a hajat, így megóvja a mechanikai sérülések egy részétől, főképp, ha gyengéd mozdulatokkal, egyenletesen eloszlatva viszed fel a hajvégekre. A fejbőrnek viszont nincs szüksége rá, oda lehetőleg ne jusson el, mert zsírosodni fog a bőr.
  • Az öblítés után ne dörzsöld, csak nyomkodd meg a hajadat, a vizes haj ugyanis nagyon sérülékeny. A törölközőből készített turbán sem ajánlott: a nedvesség felhalmozódik a fejbőrön, hőt termel, és így elősegíti a baktériumok képződését.
  • A haj szárításakor figyelj oda arra, hogy legalább 15 centi távolságra tartsd a szárítót, azt fentről lefelé irányítsd, másképp a haj akár meg is sérülhet. Bizonyos esetekben – például nyári melegben – nincs szükség a hajszárítóra, mivel nem fázik meg a fejbőr (kivéve a szárazabb, korpásodásra hajlamos típust).
  • Edzés után sem fontos mindig samponnal hajat mosni, mert az izzadással keletkezett sót puszta vízzel is könnyű leöblíteni.
  • Ha nedves hajjal mész aludni, megakadályozod a haj szellőzését, így könnyen zsírossá vagy pikkelyessé válik a fejbőr, a haj pedig töredezetté. Ugyanezért ártalmas, ha a még vizes hajat összegumizod.

A csodaszereknél és az aktuális trendeknél fontosabb tehát a hajmosás helyes kivitelezése, mert ezzel valóban sokat tehetsz a hajad egészségéért és szépségéért.

Ahelyett, hogy elfednéd az ősz hajadat, inkább emeld ki: