Döbbenetesen sokan szenvednek el szexuális erőszakot Magyarországon

Borítókép: Döbbenetesen sokan szenvednek el szexuális erőszakot Magyarországon
Gyerekek és felnőttek egyaránt. Videók.

„Minél közelebb van az illetőhöz, aki megerőszakolja, annál inkább a trauma az árulás... A szexnek ehhez semmi köze nincs. Ez hatalom" – mondja Feldmár András abban a dokumentumfilmben, amely a gyerek és felnőttek fizikai és szexuális bántalmazását kutató, annak terápiájával foglalkozó ESZTER Alapítvány tevékenységéről szól.

Az AVON és a NaNe nők elleni erőszakot érintő, figyelemfelkeltő kampánya után most az ESZTER Alapítvány is jelentkezett két kampányfilmmel.A 24 perces filmben Feldmár mellett Cserhalmi György, Szívós Márton, Xantus Barbara és Zsédenyi Adrienn is megszólalnak továbbá pszichológusok és az alapítvány, valamint az ENSZ és az UNICEFszakértői.

A dokumentumfilmből kiderül, hogy a világon minden ötödik gyerek érintett volt életében legalább egyszer valamilyen módon a szexuális molesztálásban, és hogy a gyerekek fizikai és szexuális bántalmazása, veszélyeztetése sokkal, de sokkal gyakoribb, mint gondolnánk.

December 10-e az emberi jogok világnapja; ezen a napon délután 14:30-tól a magyar vízilabda-válogatott tagjai osztogatják az ESZTERAlapítványmatricáit néhány Váci utcai divatüzletben.

Az ESZTER Ambulancia 1994 óta nyújt elsősorban pszichoterápiás segítséget bántalmazott gyerekeknek és felnőtteknek. Akit erőszak ér, kivált ha gyerekkorában, az csak nagyon nehezen képes szabadulni ettől a tehertől, ha egyáltalán.Az ilyen esetek ráadásul a legtöbbször rejtve maradnak,az áldozatok fenyegetettsége és persze a szégyenérzet miatt is. Erről tanúskodik az alábbi rövid kampányfilm (vigyázat, 18-as karika!):

Akampányt különösen aktuálissá teszi néhány, a közelmúltban napvilágot látott hírek brutális gyerekkínzásokról, amilyen a szigetszentmiklósi eset.