Best of 2013: Az év filmje

Borítókép: Best of 2013: Az év filmje
Szavazzátok meg ti az év legjobb filmjét!

A szavazás lezárult. Ha tudni szeretnéd, melyik film nyerte a Best of 2013 szavazásunkat, kattints ide!

1. Anna Karenina


1874-et írunk. A vibráló, gyönyörű Anna Kareninának megvan mindene, a férje magas rangú kormánytisztviselő, és Anna a szentpétervári úri társaság megbecsült tagja.Tolsztoj remekművének filmes átiratában Keira Knightley kapta a főszerepet - kell ennél több?

2. Django elszabadul

Amerika déli része két évvel a polgárháború előtt. Egy különös módszereket követő profi fejvadász egy rabszolga segítségével nagy sikert ér el, és hálából felszabadítja Djangót. De a társak együtt maradnak, hogy megkeressék a fekete férfi feleségét, akit egy rabszolgapiacon láttak utoljára. Gyilkos a humora.

3. A vadászat

A nemrég elvált Lucas egy vidám baráti társaság megbecsült tagja, gondoskodó apa, megbízható munkatárs. Egy óvodában dolgozik asszisztensként, szereti a munkáját, és a gyerekek, kollégák is kedvelik őt. Egyik kolléganőjével randizni kezd, és úgy tűnik, magánélete is mederbe kerül. A harmonikus hétköznapok azonban egy pillanat alatt omlanak össze egy apró füllentés hatására: az egyik kislány, legjobb barátja gyermeke az óvodában azt mondja, hogy Lucas tett vele valamit. A gyermeki hazugság visszafordíthatatlan károkat okozva szabadul el, a magára maradó, védtelen Lucas pedig értetlenül áll az események előtt. Mads Mikkelsen zseniális alakítása egy zseniális filmben.

4. Mielőtt éjfélt üt az óra

Richard Linklater romantikus trilógiájának befejező részében Jesse és Celine már egy Párizsban élő párt alkotnak. "Közeli és mély, megrázó és megnevettető, továbbá felteszi az összes kérdést, ami egy kortárs párkapcsolatban felmerülhet" - írja róla egy kritika, és mi hevesen bólogatunk.

5. Gravitáció


A nem túl távoli jövőben baleset történik egy űrállomáson: a váratlanul becsapódó meteorok megsemmisítik a bázist, és a két - éppen az űrhajón kívül dolgozó - asztronautát elszakítják a hajótól. Az újonc dr. Stone (Sandra Bullock) és a sokat próbált Kowalsky (George Clooney) csupán egymáshoz kötve sodródik a végtelen űrben. A csekély számú, ám annál illusztrisabb szereplőgárda ellenére az év egyik legizgalmasabb filmje – szerintünk.

--pagebreak--

A szavazás lezárult. Ha tudni szeretnéd, melyik film nyerte a Best of 2013 szavazásunkat, kattints ide!

6. Napos oldal

Pat Solatano mindenét elvesztette - a házát, az állását, a feleségét. És most kénytelen újra a szüleihez költözni, miután nyolc hónapot töltött egy elmegyógyintézetben. Pat szeretné újra rendbe hozni az életét, pozitívan szemlélni a világot és szeretne újra összejönni ex-feleségével is. A szüleinek csak annyi a vágya, hogy Pat képes legyen ismét lábra állni a nehéz időszak után. Ám a dolgok még bonyolultabbá válnak, mikor Pat megismeri Tiffanyt, a titokzatos fiatal lányt, aki szintén nem kevés problémával küszködik. Jennifer Lawrence Oscar-díjas alakítása.

7. A nagy Gatsby

A húszas évek Amerikája igazán a korlátlan lehetőségek hazája: ahol minden lehetséges és semmi sem tilos. Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) New York-környéki luxusvillájában a fényűző partik, a titokzatos múlt és ismeretlen eredetű vagyon embere. Különös, magányos férfi, akiről csak annyit tudni: nagyon tud és nagyon szeret élni - és élvezi, ha hatalmas, a pezsgőtől és gazdagságtól bódult vendégsereg veszi körül. Ám amikor véletlenül összeismerkedik egy szegényebb szomszédjával, neki elárulja furcsa szokásainak titkát: egész életét arra tette fel, hogy visszaszerezze fiatalkori szerelmét. Monumentális alkotás.


8. A nagy füzet

A Szász János német-francia-magyar-osztrák koprodukcióban készült filmje a második világháború idején, egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a nagy füzetbe. Posztmodern háborúellenes dráma, nagyhatású parabola arról, milyen pusztító hatással van a háború a gyermeki pszichére. Nem mellesleg versenyben van az Oscar-döntőbe jutásért is. Igazán büszkék lehetünk rá.


9. Éhezők viadala 2.


Bár Katniss Everdeen és Peeta Mellark megnyerték az Éhezők Viadalának 74. évi versenyét, szenvedéseik még korántsem értek véget. Közeledik a 75. Éhezők Viadala, Snow elnök pedig új szabályt hoz az esemény tiszteletére: idén az eddigi győztesek közül választanak harcosokat, hogy összemérjék erejüket egy mindent eldöntő és az Éhezők Viadalához méltó küzdelem során. Az új aréna pedig temérdek kellemetlen meglepetést tartogat a kiválasztottaknak.

10. A nagy szépség

Jep Gambardella, író és újságíró a római társasági élet központi figurája. Annak ellenére, hogy tehetséges írónak tartják, mindössze egy könyvet írt, azt is 40 évvel ezelőtt. Jep az írás helyett legtöbb energiáját abba fekteti, hogy részt vegyen a felső tízezer társasági rendezvényein, a hajnalig tartó partikon és bulikban. Jep 65. születésnapja után egyre inkább elgondolkodik élete haszontalanságán, olykor iróniával, olykor rezignáltan gondol önmagára és arra a társadalmi elitre, amelynek ő is részese. Továbbra is bulizik, de közben bejárja Rómát. Régi és új ismerősökkel találkozik leginkább azért, hogy megtalálja a fecsegés és a zaj mögött meghúzódó "nagy szépséget". Oscar-esélyes alkotás.

+1: A hobbit 2.

A hatalmas sikert elért A hobbit - Váratlan utazás folytatódik, a trilógia második felvonása pedig még több kalandot ígér. Már a mozikban - tökéletes családi program a hétvégére.