5 film, amitől legszívesebben azonnal segíteni akarsz majd valakinek

Borítókép: 5 film, amitől legszívesebben azonnal segíteni akarsz majd valakinek
...legalább annyiban, hogy átkísérj egy idős nénit a zebrán. Filmek a jótékonyság öröméről.

Ha esetleg elfelejtetted volna, milyen nagyszerű dolog segíteni, ezek a filmek biztosan felidézik benned az ezzel kapcsolatos élményeidet. De természetesen egy film akkor jó, ha önmagáért is jó, nem csak azért, mert tanulunk belőlük. Ezek a filmek mind ilyenek:

1. A jövő kezdete

(Pay It Forward, 2000)

Rendező: Mimi Leder, főszereplők:Kevin Spacey,Helen Hunt,Haley Joel Osment

Az általános iskola társadalomtudomány-tanára házifogalmazás helyett azt a feladatot adja az osztálynak, hogy próbálják meg jobbá tenni a világot. A diszfunkcionális családban élő Trevor komolyan veszi a megbízatást, és feltalál egy rendszert, amely valójában egy pozitív piramisjáték: ha kaptál egy szívességet, három embernek kell továbbadnod. Az ötlet zseniális, a melodramatikus végkifejletért kár.

[cikk=41054]

2. A szív bajnokai

(The Blind Side, 2009)

Rendező: John Lee Hancock, főszereplők:Quinton Aaron, Sandra Bullock, Tim McGraw

Michaelt kokainfüggő édesanyja elhanyagolja, így Memphis utcáin tengeti a mindennapjait és az iskola tornatermében alszik. Egy fehér bőrű osztálytársának az édesanyja, Leigh Anne befogadja éjszakára, majd hamarosan a család úgy dönt, hogy adoptálják a fiút. Közben kiderül, hogy Michaelnek különleges tehetsége van az amerikai futballhoz, és hamarosan versengeni kezdenek érte a klubok. Az igaz történetet feldolgozó könyv filmadaptációja rengeteg díjat nyert, Sandra Bullock számára például Oscart is.

3. Mielőtt meghaltam

(Dallas Buyers Club, 2013)

Rendező: Jean-Marc Vallée, főszereplők: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto

1985-öt írunk. A dallasi cowboy, Ron (McConaughey) HIV-pozitívnak bizonyul, és 30 napot adnak neki az orvosok. A gyógyszerektől csak rosszabbul lesz, de Mexikóban kap olyan hatóanyagokat, amelyeket az Egyesült Államokban nem engedélyeztek gyógyszerként, bár nem is illegálisak. Ron egy betegtársával, a transzszexuális Rayonnal klubot alapít, amelynek tagjai a tagsági díj fejében kaphatják a gyógyszereket. Ez a film is igaz történet alapján készült; Ron Woodroof végül csak 1992-ben halt meg.

4. Saját szavak

(Freedom Writers, 2007)

Rendező: Richard LaGravenese, főszereplők: Hilary Swank, Patrick Dempsey

Erin Gruwell egy integrált iskolában tanít, ahova fehér, színesbőrű, latin-amerikai származású diákok járnak vegyesen. Hogy csökkentse a kulturális ellentéteket, a holokausztról kezd el tanítani, majd arra kéri a tanítványait, vezessenek naplót a saját traumáikról. Természetesen ez is egy igaz történet, amelynek a végén kiugróan magas lesz a továbbtanulók aránya.

[cikk=39182]

5. A szólista

(The Soloist, 2008)

Rendező: Joe Wright, főszereplők:Robert Downey Jr., Jamie Foxx, Catherine Keener

Steve Lopez (Downey) egy kiégett Los Angeles-i újságíró, akinek főszerkesztője ráadásul elvált felesége (Keener). Egyszer véletlenül belebotlik egy utcai zenészbe, és padlót fog annak virtuóz hegedűjátékától. Megtudja, hogy NathanielAyers korábban a Juilliard (az Egyesült Államok legrangosabb művészeti egyeteme) hallgatója volt, de a szkizofréniája miatt félbehagyta a tanulmányait. Steve elhatározza, hogy megírja Nathaniel történetét és segít neki visszakerülni az őt megillető színpadra.