8 lázadó énekesnő

Borítókép: 8 lázadó énekesnő
Patti Smithről cikkezünk az augusztusi Évában – pedig hány nő írt még történelmet a könnyűzenében (is)!

1. Nina Simone (1933-2003)

Az összetéveszthetetlen hangú énekesnő egyetlen alkalmat sem hagyott ki, hogy a színesbőrűek egyenjogúságáért protestáljon.

2. Marianne Faithfull (1946)

Túlélte a beatkorszakot, a drogfüggőséget, és a mai napig stúdiólemezeket ad ki. Szétcigizett hangjától elalélnak a zenekritikusok. Azért ezt ne próbáljátok ki otthon. :)

3. Chrissie Hynde (1951)

Már ránézésre is ez a szó ugrik be először:lázadó. Na persze állatjogi aktivista is. De amiről a legjobban ismerjük, az mégiscsak a zene, amit ír.

4. Suzanne Vega (1959)

ALuka énekesnője, a visszafogott, minimalista lázadó Suzanne a Spanish Harlemben, New York egyik nagy latin negyedében nőtt fel, és csak 9 évesen tudta meg, hogy a vér szerinti apja nem az, akit annak ismert, és így ő nem latina. Ezt csak 2007-ben dolgozta fel ebben a pofonegyszerű rapszámban.

5. Sinéad O'Connor (1965)

Az ő lázadó természetét nem kell bizonygatnunk. Sosem gondolkozott, amikor politikai ügyekben akart véleményt nyilvánítani. Kár, hogy 1990 óta nem volt igazán befutott száma.

6. Fiona Apple (1977)

A19 évesen befutott énekesnő múlt hónapban megjelent lemezét nagy visszatérésként ünneplik. Fiona kedveli is, meg nem is a mainstream zenét, mindenesetre távol tartja magát tőle.

7. Amy Winehouse (1983-2011)

Mintha alkatilag képtelen lett volna egészséges életet élni. Pedig sokat próbálta. Valahányszor meghallgatjuk ezt a dalát, megszakad a szívünk. Felkészültetek?

8. és persze Patti Smith (1946)

A punk keresztanyjaként, öntörvényű művészként aposztrofált énekesnővel cikk foglalkozik az Éva augusztusi számában. Olvasás közben hallgasd a zenéjét!

Szöveg:ES, fotó:profimedia.hu. evamagazin.hu, 2012. Minden jog fenntartva.