Viheted a kedvencedet is! Kutyabarát helyek

Borítókép: Viheted a kedvencedet is! Kutyabarát helyek
Összegyűjtöttünk néhány olyan hazai helyet, ahol szívesen látják a kutyusokat is!


Hát én nem mehetek sehova? Fotó: @puppypalace

A kutyabarát üzletek, szolgáltatók száma szerencsére már itthon is egyre nő: van már budai bankfiók (Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet, , amely pl. támogatja a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítványt is) és könyvesbolt (Booker Könyváruház, www.booker.hu; Fehér Nyúl antikvárium, kávézó, teázó, www.fehernyul.hu), állítólag szépségszalon és dizájnbútorbolt, valamint lámpaszalon is, amelyik szívesen látja az ebeket.

Ha albérletet vagy munkahelyet keresünk kutyával együtt, nehezebb a dolgunk. Nem érdemes vitatkozni egy lakást bérbeadó tulajdonossal vagy saját főnökünkkel: ha ő nem akarja, akkor bizony az albérletben, a munkahelyen nem lehet velünk a kutya. Pedig Amerikában például egyre elterjedtebbek a kutyabarát munkahelyek, mert elősegítik a kreatív és hatékony munkavégzést, hiszen az állatok nyugtató hatással vannak gazdájukra. Janza Frigyes állatorvos, etológus a Rádió Orientben mesélt kutya és gazda ko- (együttes) evolúciójáról, a kutyával való „együttdolgozás” terápiás előnyeiről – igaz, a kutyabarát munkahelyek kialakításánál tekintettel kell lenni az odajáró ügyfelekre is.

Ha kutyával indulunk kirándulni, nyaralni, érdemes a kevésbé túlcivilizált – amúgyis vonzó – tájakat, esetleg az alapból kutyával járó vadászok által már „megszelidített” vidékeket felkeresni: az Őrségben, Somogyban, a Balaton-felvidéken, a Bakonyban, a Dunakanyar zebegényi részén sok állatszerető helyről számolnak be a gazdák. Persze, tavasszal-nyáron minden egyszerűbb. Szívmelengető beszámoló olvasható a Facebookon egy Balaton környéki hosszú nyári túráról, melynek során a következő helyek bizonyultak igazán, de igazán kutyabarát helynek: a nagyvázsonyi vár, Bakonybélen a Hotel Bakony és az Erdők Háza Múzeum (pórázon), a cseszneki és a sümegi vár, a Kis Balatoni Nemzeti Park, Kányavári-sziget (természetvédelmi terület), a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Hegyestű, Tihanyban a Belső-tó (négylábúak strandja), Tihany-Sajkodon a Teaház (odafelé kavicsos lejáratok a vízhez), a szépalmapusztai arborétum és hotel (a lovak miatt vigyázni kell), Kapolcs, a Művészetek völgye (vendéglők, koncertek, előadások és képzőművészeti galériák) és a szigligeti vár.

További kutyabarát helyekért lapozzátok fel az Éva magazin márciusi számát!

Szöveg: Simándi Júlia