Borítókép: 8 dolog, amit tudnod kell a március 20-i részleges napfogyatkozásról Forrás: europress / getty images

8 dolog, amit tudnod kell a március 20-i részleges napfogyatkozásról

Szelfizni tilos! – figyelmeztetnek az optikusok.

Napfogyatkozás lesz pénteken, de mi az, mikor lesz és milyen szemüveggel lehet nézni? Íme a legfontosabb infók:

1. A napfogyatkozás Budapestről 2015. március 20-án, pénteken délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart. Csúcspontja a fővárosban 10.48-kor lesz, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot.


Fotó: Europress / Getty Images

2. Magyarországról részleges napfogyatkozás figyelhető meg, vagyis innen nézve a Hold nem fogja teljesen eltakarni a Napot.

3. A teljes napfogyatkozásazt jelenti, hogy a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül. Ilyesmi csak akkor fordul elő, ha a Hold Föld körüli pályájának leszálló vagy felszálló csomópontjára kerül, és éppen újhold van.


Fotó: Europress / Getty Images

4. Teljes napfogyatkozás a Föld olyan pontjairól figyelhető meg március 20-án, mint a Feröer-szigetek vagy az Északi-sark. Igen, vannak emberek, akik odautaznak csak ezért! A mashable.com például beszámol egy családról, amelynek tagjai bárhova elutaznak, ahol teljes napfogyatkozást láthatnak, és a családfő eddig 11-et látott.

5. Teljes napfogyatkozás kábé másfél évente egyszer figyelhető meg a Föld valamelyik pontjáról.

6. A napfogyatkozást közismerten speciális szemüvegen keresztül szabad csak nézni, mert különben megvakíthat. Az erős fény ugyanis kiégetheti a retinánkat. A brit optikusok egy kollégiuma arra figyelmeztet, hogy mindez mobiltelefon vagy számítógép képernyőjén keresztül is megtörténhet, vagyis szelfizni tilos a napfogyatkozás alatt! (forrás: Daily Telegraph via MTI)


Napfogyatkozás-nézők a Grand Canyonban, 2012. Fotó: Europress

7. A napfogyatkozáshoz való speciális védőszemüvegek a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül is beszerezhetők... lennének, de kolléganőnk, Krisztina szerint már elfogytak. (Update: az MCSE közleményben cáfolta, hogy forgalmaznának ilyen szemüvegeket.)Ezért ő egy messzelátókat forgalmazó szakboltban vásárolt speciális, távcsőre szerelhető lencsét, amelyen keresztül amúgy távcső nélkül is követhető a nagy esemény.

Letölthető, nyomtatható csillagkereső – katt!