Keserédes kilátások: a COVID-19 hatása a kakaó és csokoládé piacára

kakaó,csokoládé,luxuscikk,világgazdaság,koronavírus
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A koronavírus járvány miatt szinte hermetikusan lezárt országhatárok és kereskedelmi csatornák erősen befolyásolják a termelés és fogyasztás alakulását, különösen az egzotikus import termékek esetében, amelyek Európán kívülről érkeznek. Ilyen például a csokoládé. Lesz belőle elég?

A kijárási korlátozások miatt beindult kezdeti pánikszerű felhalmozás leginkább az alapvető élelmiszereket érintette – a kakaó és a csoki a legnagyobb jóindulattal sem számít annak – de sokan a lelki gyógyírt adó finomságokból is betáraztak a járvány rosszabb napjaira. Mivel a csokitermékek legnagyobb hányadát szupermarketekben forgalmazzák, amelyek sehol nem zártak be, illetve forgalmuk jelentős része áttevődött az online kereskedelemre, a kereslet és a kínálat szépen kiegyenlítődött és zavartalan. Magyarán lehet csokit kapni, van választék. Némi fejfájásra adhat azonban okot, hogy a kakaótermelő országok egy részét komolyan sújtja a járvány, ami idővel visszavetheti a termelést és felverheti az alapanyagok árát. Közvetlenül és rövid időn belül a kis kézműves csokoládé manufaktúrák érezhetik meg ennek a negatív hatását.

Olvasd el ezt is!

Előrejelzések szerint az általános gazdasági visszaesés a nem alapvető élelmiszereket és a luxuscikkeket érinti majd leginkább 2020-ban.

A felhalmozási láz a szupermarketek saját márkáinak és az olcsó tömegtermékeknek kedvez igazán, a top minőségű és szezonális termékek iránti kereslet viszont máris visszaesett. Franciaország és Belgium negatív rekordot döntött csokitojás és csokinyúl eladásban, pedig normális esetben a Húsvét előtti hetekben fogy el az éves eladott csoki mennyiség nagy része. Az igazi vesztesek azonban a kis csokoládé manufaktúrák. A szűk, de fontos termelői szegmens érdekeit képviselő Fine Cacao and Chocolate Institute (Minőségi kakó és Csokoládé Intézet – FCCI) friss tanulmánya szerint a bolti keresletnél is jobban sújtja ezeket a nagyrészt kisvállalkozásokat a reprezentatív rendezvények elmaradása, amelyeken a kézműves csokoládék teret kapnának. Mindenütt bezártak a delikát boltok és a drága éttermek, ahol a kézműves csokik a polcra és az asztalra kerültek. Carla D. Martin, az intézet ügyvezetője szerint a gyártók 80 százalékát komolyan fenyegeti a megszűnés veszélye, ha nem találnak új csatornákat az értékesítésre.

Megoldást az online értékesítés fejlesztése jelenthet, illetve az olyan szakmai platformok, mint az Uncommon Cacao és a Craft Chocolate Experience, amelyek tisztességes feltételekkel hozzák össze a minőség mellett elkötelezett termelőket és manufaktúrákat, többek között online kereskedelmi eszközökkel, élő kóstolók közvetítésével segítve őket a nehéz időkben.

csokoládé,kézműves,kakaó
forrás: UNSPLASH - Johanna Kosinska
A járvány és az azt követő gazdasági visszaesés a kézműves csokoládé manufaktúrákat érinti a legérzékenyebben.

Kell-e azon aggódnunk, hogy a járvány miatt hiány lesz csokoládéból és kakaóból?

Egyelőre inkább a fogyasztó országokat érintik érzékenyebben a járvány miatti intézkedések és gazdasági szankciók, de a termelő országokban sem zavartalan az élet. Ecuadorból például aggasztó hírek érkeznek a vírus áldozatairól, de a minőségi csokoládét és kávét termelő Honduras és Guatemala lakossága is részleges kijárási tilalommal küzd. A tömegtermékek piacát eddig is Ghana és Elefántcsontpart uralták 60 százalékos piaci részesedéssel, és minden jel szerint a helyi kormányok sokat tesznek azért, hogy zavartalan legyen a termelés és a szállítás.

Financiális szempontból mindenütt drágítja az előállítást a fokozott egészségügyi protokoll, ami a termelői és szállítói oldalon egyaránt jelentkezik. Ráadásul a pénzügyi visszaesés miatt nehezebben kapnak hitelt az alultőkésített kistermelők, akik vállalják a minőségi kakaóbab művelésével járó kockázatot. Az FCCI jelentés ugyanakkor megnyugtatóan kijelenti, hogy a manufaktúrák eddig nem tapasztaltak beszállítói nehézségeket. A túlélésükben sokat segíthet majd a fogysztói márkahűség.

Édes kezdeményezés


A járvány közben se feledkezzünk meg arról, hogy a kakótermelő országok olyan fejlődő régiókban vannak, ahol nem feltétlenül adott a létbiztonság és az emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartása. Az International Cocoa Initiative (ICI) svájci szervezet kifejezetten ezekben az országokban tevékenykedik, ahol például a gyermekmunka a mai napig elfogadott gyakorlat. A kezdeményezés a temelők jogaira és a jövő generációra fordít kiemelt figyelmet.

Kövesd végig, hol és hogyan termelik a kakaót:

Nézd meg a galériánkat>15 kép
Hogyan lesz a kakóból csokoládé?
Tovább olvasok
Kép
Molnár Ádám: Mit tanácsol egy boldogságkutató?

Szeptember 24-én az Éva Psziché Est vendége lesz Molnár Ádám szoftver architekt és boldogságkutató. Most elmondja, szerinte mit kellene – kedvenc kifejezésével élve – meghackelni azért, hogy boldogabbak legyünk.

Kép
Miért tesz idegessé a hosszas maszkviselés? És van-e erre megoldás?

Szögezzük le az elején: jómagam maszkviselő állampolgár vagyok, úgy gondolom, hogy ha a maszkkal kicsit is akadályozhatjuk a koronavírus terjedését, akkor viseljük! Persze jár némi kellemetlenséggel: összegyűjtöttem pár zavaró tényezőt és azt is végiggondoltam, mi lehet ezekre a megoldás.

Kép
10 hely ahová messziről is érkeznek utazók, csak hogy jót ehessenek

Bár most csak gondolatban utazhatunk mindenfelé (vagy annak az ódiumával, hogy hazajövet betartjuk a tíznapos karantént), tegyük félre a következő listát a szebb- szabadabb napokra!

Kép
Fújd le a szörnyeket spricnivel: 7 trükk és varázslat gyerekekhez, amikor az észérvek nem működnek

Többet viccel, mint erővel! Vesd be a humort és a varázslatot, ha el akarsz érni valamit, amit szép szóval nem tudtál.

Kép
Olyan volt, mintha másodszor veszíteném el a szüzességemet – csak sokkal jobb

Amikor húsz év után tönkrement a házasságom, tudtam, hogy nehéz időszak következik, de arra nem számítottam, hogy ennyire hiányozni fog a szex. Lívia története

Kép
Napi horoszkóp szeptember 23.: a Kosok kiállnak magukért, az Ikrek szembe mernek nézni a problémáikkal

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem