Hogyan kell biztonságosan fel- és levenni a maszkot?

maszk,koronavírus,hogyan Forrás: Getty
Nálunk mindenki ért a maszkokhoz, ahogy a focihoz is, de a biztonság kedvéért azért itt egy orvosi videó, ami megmutatja hogyan vedd fel, illetve le.

Sokáig egymásnak ellentmondó információk keringtek arról, hogy azok, akik nem az egészségügyben vagy az alapvető ellátások terén dolgoznak, viseljenek-e egészségügyi maszkot? Az idő ezt a vitát túlhaladta, már szinte minden nyilvános térben kötelező a maszk viselése. Vannak, akik a textilre esküsznek, míg mások az egészségügyben is használatos, eldobható zöld vagy kék darabokra. A lényeg valójában az, hogy viseld.

A maszk reklámhordozó is lett, politikai üzeneteket éppúgy közvetít, ahogy zenekari logókat, de vajon a megfelelő módon helyezzük-e az arcunk elé, illetve vesszük le onnan? A mozdulatsor egyszerű, de fontos, hogy közben ne adjunk teret a fertőzésveszélynek. Egy New Yorkban dolgozó sürgősségi orvos, könnyen követhető videót készített, amelyben megmutatja a biztonságos technikát

1. Mielőtt az arcodhoz érsz, most meg a kezed szappannal!
2. Helyezd el a maszkot az arcodra a maszk külső felén található rögzítő pánt segítségével.
3. Igazítsd el az orrodon, és figyelj arra, hogy a maszk pontosan illeszkedjen az álladra! Ezután akaszd a gumit a füleidre, vagy kötözd össze a maszkot a tarkódon.
4. Győződj meg róla, hogy biztonságosan, erősen illeszkedik-e az arcodra. Vegyél mély lélegzetet és ellenőrizd, hogy sehol sem szökik a levegő.
5. Amikor le akarod venni a maszkot – ami a legveszélyesebb momentum – ne érj a hozzá a szád előtti felülethez, helyette vedd le az egyik rögzítőt, utána pedig ezt a mozdulatot folytatva, emeld le a maszkot az arcodról. Így meggátolod, hogy hozzáérj az arcbőrödhöz és vírus kerüljön rád a maszk a külsejére tapadt esetleges szennyeződésekkel.

Színes maszkok, amik feldobják a szetted: