VIGYÁZZ, KÉSZ, NYÁR!

Borítókép: VIGYÁZZ, KÉSZ, NYÁR!
Ahogy az utolsó hófoltok is megadták magukat, és csak a fűben heverő, lyukas aljú piros lábas meg a mellette fekvő seprű idézi fel a téli szelekkel bátran dacoló hóember emlékét, körbesétálunk a lágyan süppedő fűben, felmérve a pusztítást. De félúton nem állunk meg.

Ez a cikk az Apa Magazinban jelent meg.

Mészáros Zsolt - A Creator nyitott műhely alapítója

Egy igazi Kreátort jelentős kihívás elé állít a nyár: kalandvágyó természetét felkorbácsolja a tudat, hogy a négy fal fogsága után a szabadban töltse idejét, a természet erejével mérje össze képességeit, s (vérmérséklet szerint) szelíd buddhaként, bölcs indiánként vagy kalandvágyó konkvisztádorként váljon eggyé azzal. A másik oldalon ott a leküzdhetetlen vágy, hogy képtelenek vagyunk a dolgokat úgy hagyni, ahogy azok vannak. Muszáj valamit birizgálni rajta, és ha kertről van szó, az a minimum, hogy legalább akkora komfort előállítását tűzzük célul, mint ami a lakásban van, ami elől a vad és zabolátlan természet keblére vágyakozunk… Így lesz nyáron komfortos a kert, és így válik a tavasz alkotóenergiától fűtött, vidám barkácsidőszakká. Csemegézzünk hát a legnépszerűbb kerti projektek között, amelyeket érdemes már most elkészíteni, hogy ha itt az idő, az igazán jó idő, csak elő kelljen húzni a barkácsszoba rejtekéből. Hajrá!

Forrás: Getty Images

Grillezés

Az már önmagában az alkotókedv megnyilvánulása, ha valaki grillezésre adja a fejét – még akkor is, ha az a vákuumfóliázott grillcsomag szenesítésében, majd az eredmény marketingelésében teljesedik ki. A saját készítésű eszközkészlet azonban már nehézsúlyú versenyzőre utal! Ha magadra ismersz, vágj bele! Kezdd a legegyszerűbbekkel: a felírótáblával és a menütáblával. A krétával írható táblák, kártyák, jelölők nagyon trendik, fedik a mainstream BBQ-élményt. Ha pedig a megvalósítás nem sikerült tökéletesre, a projekt nemhogy dugába dőlt, de különlegesen egyedi vintage hangulattal értékelődött föl. A feladat egyszerű. Először is válaszd ki a szükséges formákat. Ehhez kell egy nagy, legalább A4, vagy inkább A3 méretű fatábla. Ez lesz a menütábla. A legegyszerűbb a rétegelt lemez, de ha különféle szélességű, azonos vastagságú léceket ragasztasz össze, a hatás még eredetibb lesz. Utóbbi esetben a tábla közepét csiszold (csaknem) simára és hátul két keresztléccel is erősítsd meg. Kisebb falemezdarabokat is válassz, amelyek majd változatos formákban jelennek meg: kör, nyíl, gondolatfelhő, árcédula alak… Ezeket kialakíthatod lombfűrésszel, dekopírfűrésszel – vagy egy autóval, amellyel elmész egy lézervágóval rendelkező műhelybe, hogy vágják ki neked. Ha minden alapanyag rendelkezésre áll, kezdődhet a festés! A tábla szélét maszkolószalaggal fedd le azon részeken, ahol nem szeretnél írható felületet, majd fesd le középen alapozóval! Ha megszáradt, csiszold, majd jöhet a fekete táblafesték! Száradás után újra csiszolás és a következő festékréteg következik. Ha ezután elégedett vagy, el is készültél – ha nem, ismételd a csiszolás-festés kombinációt a megbékélt eredményig. A nagy tábládat elláthatod felirattal is (Menü, Italok, vagy a társaság múltjából fakadó aforizmával), melyet zománcfestékkel vihetsz fel.

Tipp: Ha valahol egy új tábla kerül elő, mindig akad egy mókás kedvű barát, aki válogatott obszcén szavakat, egyszarvút, vagy elsődleges nemi jellegek stiláris ábrázolását viszi a felületre, ami később halvány emlékként, de jól láthatóan a táblán marad. E merényletet kivédheted, ha használat előtt egy a hosszanti oldalára fektetett krétával a teljes felületet besatírozod, majd letörlöd. Így a táblának ez a homogén felület lesz az első, hosszan megmaradó, használatra utaló emléke.

Kerti amőba

Korántsem egysejtűeknek! Az amőba remek játék, sokszínű, hosszan játszható és bármikor befejezhető. Kell hozzá egy négyzetrács, valamint X-ek és O-k. A négyzetrács kialakítására jól jön az egymást keresztező módon lefektetett, vastagabb, a fűben is jól látható kötél által kijelölt négyzetrács. Vágjunk le annyi darabot, amekkora területen szeretnénk játszani, de indulásként talán 10 darab elegendő lesz. Fontos, hogy a köteleket kicsit meg kell feszíteni, ezért a két végére rögzítsünk egy-egy súlyt. Ez lehet csiszolt fadarab, kő, homokzsák… A O köröket és X-eket elkészíthetjük, kivághatjuk rétegelt lemezből vagy kartonból. Kedvünk szerint azonos vagy eltérő színekre festhetjük és már kezdődhet is a játék. A köteleket egymással párhuzamosan, majd ezekre merőlegesen a fűbe fektetjük, nagy társasággal körbeálljuk. A játékos az X és O jeleket hanyag eleganciával dobja a választott pozícióba, vagy éppen megszégyenítő hangsúllyal igazítja a győzelmet jelentő cellába a közönség lelkes ujjongásától övezve. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Készíthetsz óriás kockajátékot szivacsból, vagy két-három réteg összeragasztott hungarocell táblából. (Használj lábazati szigetelőanyagot, mert az kevéssé sérülékeny.) Hat-kilenc darab üres konzervesdobozt lefújunk, piramis alakban egymásra egyensúlyozunk, és labdával megcélozzuk: kész is a vásári dobójáték. A labda elkészítéséhez elegendő egy – homokkal vagy apró kaviccsal megrakott – 3-4 tenyérnyi szövetdarab, néhány méter erős madzag, és kis igazgatás, kerekítés, domborítás, zsinegelés után kész is a letaglózó labda.

Marokkó/Mikádó

Az ismert játék szobai változatában tízegynéhány centis fapálcákat döntünk egymásra. A játékosok feladata, hogy úgy húzzanak ki egyet-egyet, hogy a többi ne mozduljon meg. A játék végén pedig ki-ki összeadja a minták szerint eltérő pontértékű pálcáit, így derül ki, hogy ki a nyertes. A kerti változathoz vásárolnod kell 25–30 darab méteres tiplirudat. Vegyél 6 vagy 8 mm átmérőjűt. Figyelj, hogy ne legyen bordázott, mert az megnehezíti a játékot. Csiszold egyesével, hogy kellemes fogása legyen, s a végét vékonyítsd el. Ne hegyezd ki, mert balesetveszélyes lesz. Jöhet a festés. A rudakra különféle színekben fess csíkokat, ezek jelzik majd az értéküket. A csíkok felfestését motorizálhatod: a rúd egyik végét szorítsd egy behajtó tokmányába, a másikat helyezd a munkapad felületére, és a behajtó bekapcsolásával lassan forgasd a rudat. A kellő helyekhez érints akrilfestékes ecsetet vagy filctollat, és már el is készültek a szép, egyenletes festékkarikák. Ha a festék megszáradt, lakkozhatod, de akár azonnal is kezdődhet a játék!

Forrás: Getty Images

Ki nevet a végén?

Haladók óriás Ki nevet a végén?-t is készíthetnek, de túllépve a társasjátékokon, egy valódi térformáló projekt, a homokozóépítés is a tervek közé léphet. Ne rémisszen meg annak mérete, hiszen bonyolultsága ezzel éppen fordítottan arányos. A keretezőfalakat – attól függően, hogy milyen magas oldalakat tervezünk – valójában négy-nyolc-tizenkettő… darab deszka alkotja. A szemben lévő oldalak azonos hosszúságúak, és a végeken, ízlés szerinti túllógást hagyva, egymásba csúsztathatóak. Első pillanatban zavarba ejtő, hogy melyik deszka melyik oldalán kell bevágást ejtenünk, de ha a tervezés során kartonból mini makettet készítünk, majd az egyes darabokat számozzuk, már nem érhet meglepetés.