Alternatív karácsonyfát készítettem lécekből, szerszámarzenál nélkül

Borítókép: Alternatív karácsonyfát készítettem lécekből, szerszámarzenál nélkül
Alig várod már, hogy fenyőfa sziluett rajzolódjon ki az otthonodban? Vágysz már az ünnep meghittségére? Több kellene már, mint George Michael Last Christmas dala? Teljesen behúzott az ünnep varázsa és nem bírsz leállni otthon a dekorálással? Én mondom, neked erre a fenyőfára van szükséged! Lécek, jópár csavar és egy igazán nőies kicsi kézifúró kell csak ehhez a fenyő formájú fa dekorációhoz, amit használhatsz az otthonod díszeként, jövőre adventi kalendériumként és akár idén egy alternatív karácsonyfaként is.

Nem mondom, hogy ez legyen a nagybetűs KARÁCSONYFA az igazi fenyő helyet, de meg kell hagyni, mérete, praktikuma és környezetbarát mivolta, akár emelhet dekorációs funkcióján. Merthogy alapvetően a DIY, csináld magad projekteknél sokszor elég annyi is, hogy a készített tárgy szépen mutasson, de én igyekszem olyan barkács munkákba kezdeni, amik többet adnak, annál, hogy valahogy kinéznek. Így adódott, hogy egy pár fenyőlécből elkészítettem ezt a “fenyőfát."

Mielőtt belevágsz

A fa elkészítése nem az első alkalom volt, amikor léccel dolgoztam. Az első léces barkács projektem a DIY blogom, első munkáim egyike volt, ami egy dohányzó asztal volt. Ezt az egyik gyerekem kinőtt ágyának, itt-ott törött, matracot tartó ágyrácsaiból készítettem el. Akkor adta magát az alapanyag, hisz ott vigyorogtak a lécek a tárolóban. Most viszont már nem voltak léceim és bizony jött a kérdes, akkor hogyan tovább?

Merthogy nem mindegy, hogy mennyibe kerül az alapanyag, így az asztalostól a barkácsáruházakon át a fatelepig sok helyen megnéztem ugyan mennyit kérnek a lécek méteréért. A végeredmény, és egyben az új lécek forráshely az egyik nagy bútoráruház hálószoba osztálya lett, ahonnal megvettem egy csomag matractartó fenyő ágyrács csomagot. Így, hogy megvolt a fő alapanyag, bele is kezdhettem a munkába.

Lássuk a hozzávalókat

A léc, amit használtam 70 cm hosszú, 1,5 cm vastag és 7 cm széles volt. Azt, hogy te milyen lécet használsz, rád bízom. Mert lehet, hogy van otthon elfekvő léced, de az is lehet, hogy te máshonnan szerzed be a hozzávalókat, így inkább csak a mennyiségeket írom le.

Léc kb. 8-10 szál, ha olyan 70 cm hosszú lécekkel dolgozol, mint amivel én is, csavar kb. 18 db, kicsi szög kb. 24 db szög, moha zöld matt akrilfesték, gyertya az antik hatáshoz, fehér matt akrilfesték, 100-as csiszolópapír, fűrész, kézifúró/csavarbehajtó... vagy apa vagy férj vagy nagyfater vagy jóképű szomszédfiú erős keze, színtelen wax, a festék tartósításra.

Milyen hosszúra vágd a léceket?

Amennyiben az általam készített fát szeretnéd elkészteni, úgy a fa törzséhez:

2 db 70 cm hosszú léc kell.

Az ágaihoz 1 db 70 cm-es, 1 db 54 cm-es, 1 db 38 cm-es, 1 db 22 cm-es darab kell.

A talpazathoz 2 db 33 cm-es, 2 db 8cm-es darab és 1 db 12x9x8 cm-es blokk (raklap tüskéje) vagy bármi, ami ellensúlynak megfelelő.

Forrás: BorsaBox

A galériában lépésről-lépésre leírtuk, hogyan tudod elkészíteni ezt a karácsonyi dekorációt!