Új generációs női politikusok, akik megváltoztathatják a világunkat

Borítókép: Új generációs női politikusok, akik megváltoztathatják a világunkat Forrás: Twitter
Egyre több országban döntenek úgy a szavazók, hogy egy nőre bízzák a kormányzást. A női politikusok empátiát, emberséget, ősziteséget visznek a vezetésbe.

Ezen a hétvégén tartják a szlovák elnökválasztás második fordulóját (egy ideje a köztársasági elnököt is a nép választja Szlovákiában, nem csak a parlamenti képviselőket), és nagyon úgy tűnik, hogy a zöld aktivistából lett politikus, Zuzana Čaputová költözik majd be a pozsonyi Grassalkovich-palotába. (Update: meg is nyerte a második fordulót, ő lett Szlovákia első női köztársasági elnöke.) A 45 éves, kétgyerekes ügyvéd a szavazatok 40 százalékát happolta el számos ellenfelétől, és még kormánypárti versenytársa is csak 18%-ot szerzett.

Zuzana Čaputová,szlovákia
Forrás: Twitter

Čaputová évtizedek óta küzd különböző civilszervezetekben a talaj- és a levegőszennyezés ellen, és a munkájáért több nemzetközi környezetvédelmi díjat is kapott. Gyűlöli és minden eszközzel üldözné a korrupciót, EU-párti, Gandhit és Václav Havelt tekinti példaképének – de népszerűségét minden bizonnyal annak köszönheti, hogy új szereplő a politika sakktábláján: csak 2017 végén lépett be a Progresszív Szlovákia nevű parlamenten kívüli zöld szociálliberális pártba, és 2018 márciusában már be is jelentette, hogy indul az elnökválasztáson. Zuzana Čaputová szerint Szlovákia legnagyobb kincse a természeti adottságaiban rejlik, és aki egyszer is járt már a Tátrában, az bajosan állna le vele vitatkozni.

Voltaképpen Čaputová belépett azon női állam- és kormányfők klubjába, akik a régi politikai beidegződéseken túllépve, a dobozon kívül gondolkozva, új (valójában persze régi), „normális” hangon beszélnek az emberekhez. Semmi mást nem akarok, csak azt, hogy tisztességesen játsszuk a demokrácia játékszabályait, állítja ez az új narratíva. Hogy ne azt mondjuk, amit az emberek hallani szeretnének, hanem ami van. Hogy felhívjuk a figyelmet azokra a jelenségekre, amelyek elrohasztják a természetet (környezetszennyezés) és a társadalmat (korrupció, populizmus) és ezek ellen közösen tegyünk.

Az utóbbi néhány évben rengeteg országban került hasonlóan gondolkozó ember a miniszterelnöki vagy államelnöki székbe, és közülük meglepően sok a nő. Most ilyen új gondolkodású vezető politikusnők következnek – természetesen nagyon nem egyformák és a világnézetük sem azonos. Van, akinek a megítélése is finoman szólva vegyes. Nézzétek a galériát: