Web-kontroll: Így – ne – zárd el a netet a gyerek elől

Borítókép: Web-kontroll: Így – ne – zárd el a netet a gyerek elől Forrás: Getty Images
Időkorlát, éjszakára kikapcsolt wifirouter, fiókba zárt telefon – az otthoni eszköz- és internethasználat bevált módszerei. Hatékonyságuk azonban megkérdőjelezhető, és egyáltalán nem adnak rálátást a gyerekek által elérhető tartalmakra. Muszáj egy kicsit mélyebbre ásni és a használt operációs rendszernek, illetve eszközöknek megfelelő védelmet kialakítani.

Állítólag az a legbiztonságosabb, ha nem tiltjuk az eszközhasználatot, de nem is hagyjuk magukra a gyerekeket okoseszközökkel, hanem közösen használjuk a telefont vagy a tabletet. Szép gondolat, de a való életben ez egészen másképp szokott alakulni. Fél percre félrenézünk és máris töltődik le a játék, a videó. Jó hír, hogy a legtöbb okoseszközön bevetésre készen állnak a védelmi funkciók, csak aktiválni kell őket, illetve néhány letölthető alkalmazás segítségével kiegészíteni.

Korhatáros böngészés

5 év alatt
Kezdj alacsony időkorláttal és közvetlen szülői felügyelettel, a böngészőt korlátozd néhány biztonságos weboldalra. Később ez a „fehér lista” bővíthető.

5–8 év között
Iktasd ki a szokásos böngésző-alkalmazásokat – Safari, Chrome, Firefox –, és telepíts gyerekbarát böngészőt, mint pl. az ingyenes Mobicip, amelyben három szinten lehet biztonsági szűrőt beállítani, illetve konkrét oldalakat, keresőszavakat és tartalomkategóriákat letiltani.

9 éves kortól
Biztos tipp a Google SafeSearch, ami az operációs rendszerbe épített korlátozásokkal együtt hatékonyan kiszűri a nem kívánatos tartalmakat. A Google Testreszabás menüjében lehet bekapcsolni és zárolni a SafeSearch-funkciót. Mobileszközön a Google Beállítások menüjében a kereső opcióknál lehet kiszűrni a szókimondó és felnőtt tartalmat. Ne felejtsd el az eszközre telepített összes böngészőben elvégezni
a beállítást.

Android

Funkciók: Alkalmazások, játékok, filmek és TV-tartalom korlátozása a Google Play Store felületén.
Korlátozás / nyomkövetés: A Family Link-alkalmazás letöltése után nyiss egy Google-hozzáférést a gyerek nevére. Jó tudni, hogy alapesetben 13 éves kortól rendelkezhet valaki a saját Google-profilja fölött, de ez a korhatár országonként változó. Magyarországon 16 éves kor alatt csak a szülő vagy gondviselő kezelheti a gyemek Google-profilját. A szűrők beállításával ellenőrizhető és korlátozható az aktív képernyő előtt töltött idő, amelynek lejártával a készülék egy ideig nem használható. Beállíthatunk nyomkövetést is, amely jelzi a bekapcsolt eszköz pozícióját. A Family Link esetében a céleszköz mindenképpen Android rendszerű, az irányító okoseszköz – a szülői telefon vagy tablet – azonban lehet iOS operációs rendszerű is.
Kinek ajánlott? Minden korosztálynak. Kamaszok telefonjára érdemes letölteni a ShieldMyTeen-alkalmazást is, amely kiszűri a felnőtt tartalmat.
Beállítások: A telefon Play Store alkalmazásában a Beállítások menüpont alatt adhatod meg a PIN-kódot, amellyel a szülői korlátozásokat módosíthatod. Kiválaszthatod a korlátozás szintjét is.
Mire figyelj? Az időkorlát és követés már fél siker, azonban az elérhető tartalmak korlátozását az egyes alkalmazásokban – pl. YouTube, böngészők – külön kell beállítanod.

iOS

Funkciók: Korlátozhatod a telepített alkalmazások használatának idejét, letiltható az iTunes és korlátozhatók az App Store-vásárlások, például korhoz kötött filmek, zenei és TV-tartalmak letöltése. A böngészést szűkítheted konkrét webtartalomra.
Korlátozás / nyomkövetés: Navigálj a Beállítások > Általános > Kisegítő lehetőségek menüponthoz. A Tanulás almenüben az Irányított hozzáférés bekapcsolásával megjelennek a kontrollfunkciók, például aktiválhatod az időkorlát funkciót, amit nyitott alkalmazásonként lehet beállítani a Home gomb háromszori megnyomásával.
Kinek ajánlott? 6 éves kor fölött bárkinek, aki biztonságosan tudja kezelni az eszközt szülői felügyelettel vagy egyedül.
Beállítások: A Beállítások alatt található a Képernyőidő menü (kis homokóra az ikonja), ahol először is saját jelkódot kell megadnod a beállítások módosítására. A képernyőidőt iCloudon keresztül megoszthatod eszközök között, a családi beállítás pedig lehetővé teszi a képernyő előtt töltött idő monitorozását gyermekfiókok létrehozásával. Itt lehet megadni az állandóan és korlátozottan használható alkalmazásokat, illetve a tartalmi és adatvédelmi korlátozást is a nem megfelelő tartalmak tiltására.
Mire figyelj? Érdemes a korábbi iTunes-vásárlásokat és letöltéseket törölni, mert a rendszer aktiválásával a gyerek látni fogja, hogy milyen zenéket és filmeket vettél.

Amazon Fire

Funkciók: Az eszközre telepített FreeTime segítségével korlátozhatod a tartalomvásárlást, a reklámokat, illetve az elérhető tartalmat.
Korlátozás / nyomkövetés: Nemcsak keretek közé szorítható, de feltételekhez is köthető bizonyos alkalmazások használata – például akkor lehet elindítani egy játékot, ha előtte adott ideig olvasott a gyerek.
Kinek ajánlott? Kisiskolásoknak 8 éves kor alatt, mert a FreeTime beállítások túl szigorúak az idősebb gyerekeknek.
Beállítások: Jelszót kell megadnod a Beállítások menüben a Parental Controls pont alatt. Jó tudni, hogy a FreeTime segítségével könnyedén leállíthatod a szűrőt, és az eszköz felnőtt módra vált.

Windows 10

Funkciók: A Microsoft Family segítségével kiszűrhetők a nem kívánt tartalmak, letilthatók alkalmazások, játékok és egyéb médiatartalom, illetve korlátozhatók a Microsoft Store-vásárlások.
Korlátozás / nyomkövetés: Korlátozhatod, illetve egységekre bonthatod a képernyőidőt.
Kinek ajánlott? 8 év fölött azoknak, akik Xbox One vagy Windows 10 tabletet használnak.
Beállítások: Microsoft felhasználói és e-mail-fiókot kell nyitni a gyerek nevére. A korlátozásokat az account.microsoft.com/family oldalon lehet beállítani, illetve közvetlenül az Xbox One menüjében.

Íme pár vicces, de igaz kép arról, milyen volt az élet régen, mikor még nem volt internet és most: