Vészhelyzet: fogynak a fecskék, elszaporodnak a kártékony rovarok

fecske,fészek,madár,állatvédelem,rovarírtás,fecskepelenka,segítség Forrás: www.mme.hu
A számok elkeserítőek: a hazai fecskeállomány 55-60 százaléka eltűnt 2000-2010 között. Szerencsére a csökkenés megállt, de ezeknek a nemcsak kedves, hanem nagyon hasznos madaraknak a megmentéséhez a lakosság további segítségét kérik a szakemberek.

A klímaváltozás erősödésével a fecskék hiánya egyre kritikusabb, ugyanis új rovarok, új kártevők jelennek meg a színen, elterjednek nálunk is az új szúnyogfajok, egyszóval jóval nagyobb szükségünk van a fecskékre most, mint valaha. Ezek a szép kis madarak ugyanis 1 kg rovart fogyasztanak el fejenként az alatt az idő alatt, amíg nálunk vannak. A fecske csak lágy repülő rovart eszik, és a legjelentősebb mezőgazdasági kártevők ide tartoznak. Mivel jelenleg a legoptimistább számítások szerint is kétmillió fecske hiányzik, ez azt jelenti, hogy két millió kiló rovar nem tűnik el természetes módon a környezetünkből. Ennek az a következménye, hogy sokkal több rovarírtószert kezd el használni a mezőgazdaság, de ennek meg az a komoly hátránya, hogy a kemikália nem válogat a rovarok közül, elpusztítja a hasznosakat is, és nem mellesleg mérgezi az embereket is. Minderről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője, Orbán Zoltán beszélt az Éva magazinnak.

„A sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak egyedülállóan fontos szerepe van, mert ezek a kis madarak nagyon különleges lények, ugyanis emberkövetők. Gyakorlatilag a természetben nem is fészkelnek Magyarországon, kizárólag az emberek közelében, a házak, ereszek alatt, mellett raknak fészket. Nagyon fontos, hogy senki ne verjen le fecskefészket, vigyázzunk ezeknek az állatoknak a költőhelyére!

A fecskék jelenléte nem jelent veszélyt sem ránk, sem a házi- és társállatokra, a fészkek alatt tapasztalható ürülékpotyogás zavarja a lakókat, de ezt könnyen és egyszerűen meg lehet oldani a fecskepelenkával. Nevével ellentétben ez nem olyan, mint a gyerekpelenka, egyszerűen csak a fészek alá kell polcszerűen felszerelni egy 25 x 25 centis fa, fém vagy műanyag lapot, ami felfogja a lepotyogó ürüléket.

Egyszer-kétszer egy évben elég letakarítani, és garantáltan nem okoz bosszúságot az ott élőknek így a fészkelő, költő fecskepár. Ha nagyon muszáj, a fecskepelenka aktív fészkek alá is felfúrható, a néhány perces zaj szinte bizonyosan nem zavarja a madarakat. Ilyen esetben figyeljünk arra, hogy ne tojásos állapotában zajongjunk a fészeknél, várjuk meg a fiókák kikelését, mert a fiókás fészkeket már nem hagyják ott a madarak.

Nemcsak a fecske, de a fecskefészek is védett, ezek leverése egész évben tilos, ezért azonnal be kell jelenteni a megyei kormányhivatalnak és az illetékes nemzeti parknak, ha valaki ilyet lát. A jól tervezhető épületfelújítások, -szigetelések kapcsán a költési időszakon kívül, november végétől március végéig, a megyei kormányhivatali engedély birtokában el lehet távolítani az ekkor még üres fészkeket.

Sokan nem tudják, de a fecskék jól telepíthetők műfészekkel. Ezeket meg is lehet vásárolni, de el is lehet készíteni, és érdemes a természetes sárfészek mellé helyezni. Ha abba is beleköltözik egy fészekrakó pár, akkor az siker, mert újabb kismadarak kelnek ki a fészekben

- mondta az Éva magazinnak Orbán Zoltán.