A társasjáték jótékony hatása a gyerekek fejlődésére

társasjáték,gyerek,szülő,tanulás Forrás: unsplash
A társasjáték többféle szempontból is pozitív hatást gyakorol a gyermekek fejlődésére. Egyrészt maga a játék típusa is serkentőleg képes hatni az agyműködésre, másrészt a szülőkkel és családtagokkal töltött közös idő egyfajta plusz örömforrást is jelent.

A társasjáték egyben arra is lehetőséget kínál, hogy a kölök társas készségei fejlődjenek, miközben játékos formában tapasztalja meg a sikert és a kudarcot egyaránt. Egy meglehetősen összetett fejlődési potenciál rejlik tehát a játéknak ebben a fajta formájában, amit célszerű minél inkább kihasználni.

Rövid bejegyzésünkben tehát a társasjáték gyerekekre gyakorolt pozitív hatásait részletezzük.

Amit a gyermek érez és tapasztal társasjáték közben

Társasjáték közben a gyerkőc egyaránt átélheti a játék önfeledt izgalmát, miközben a készségeit egyértelműen fejlesztő tevékenységeket is gyakorol. Megtanul várakozni, elsajátítja a fejben számolás egyszerű módját, gondolkodik, osztozkodik, kommunikál és persze koncentrál is.

Mindezt úgy, hogy közben a hozzá közel állók társaságát élvezi, ami egyben biztonságérzetet is ad a számára. Ennek köszönhetően szinte tét nélkül készülhet fel azokra a játszmákra, amelyeket majd később fog vívni nagyobb korában.

Egyébként kezdetben egyáltalán nem kell bonyolultabb játékokkal terhelni a gyermek figyelmét. A Játékszigetnél kapható társasjátékok közül a „Ki nevet a végén?” vagy például a „Fekete Péter” is tökéletes lehet arra, hogy ráérezzen az ilyen játékok ízére.

társasjáték,játéksziget,játék,gyerek
Forrás: Játéksziget
Ki nevet a végén?

Gyakorlat teszi a mestert

Mint annyi minden mást, a társasjátékot is meg kell tanulni a gyerekeknek. Elvégre senki sem válik igazán jóvá benne már elsőre. Ezért szülőként tudatosítani kell bennük, hogy nem szabad feladni egy próbálkozás után, hanem gyakorlással egyre jobbak lehetnek.

Az pedig semmiképpen sem ártalmas, hogyha a lurkó megtapasztalja, milyen együttműködni másokkal, stratégiában gondolkodni, veszíteni vagy éppenséggel győzni.

Engedjük vagy ne engedjük nyerni a kisebbet?

Szülőként dilemmát okozhat, hogy engedjük vagy épp ne engedjük nyerni a gyermeket. Nyilván nem akarjuk, hogy a kedve is elmenjen a játéktól, ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy tanuljon meg dolgozni is a sikerért.

A dilemmát úgy oldhatjuk fel, ha az arany középutat választjuk. Csak akkor lazítsunk kicsit a gyeplőn és engedjünk győzelmeket a számára, ha már meglehetősen rossz szériában van, és egy kisebb sikerélmény visszahozná a harci kedvét.

Egyéb esetekben pedig akkor tesszük számára a legjobbat, ha szabályszerűen játszunk vele, és arra késztetjük, hogy a legjobbat hozza ki magából. Hosszú távon ez a fajta motiváció sokat fog érni a számára. Amikor majd később nagyobb téttel bíró dolgokért kell kellően megdolgoznia, akkor nem fogja feladni az első akadálynál.