Borítókép: Kiáradók és visszahúzódók, avagy introvertált vagy extrovertált a gyerek? És ez mit jelent pontosan? Forrás: L1105261-2_fix

Kiáradók és visszahúzódók, avagy introvertált vagy extrovertált a gyerek? És ez mit jelent pontosan?

Sokfélék vagyunk. Nem kell szigorúan beskatulyázni a gyerekeket ahhoz, hogy megértsük a lelki működésüket, mégis sokat segítenek a személyiségjegyek alapján kategorizáló rendszerek. Mielőtt messze bolyongunk a karakterológia szerteágazó útvesztőiben, álljunk meg az első elágazásnál és tegyük fel a kérdést: introvertált vagy extrovertált?

Cikkünk a Gyereklélek magazin 2019/02. számában jelent meg.

A személyiség összetett jelenség, azonban a mélyén ott húzódik az alapvető bináris ellentét: mindenki jellemzően vagy introvertált vagy extrovertált. Az egészséges szülő-gyerek kapcsolat kiépítésében sokat segíthet ennek a megértése, elfogadása és tiszteletben tartása. Felismerhetjük a tipikus viselkedésmintákat, azonosíthatjuk a konfliktusok forrását, és nagyobb eséllyel terelhetjük a gyermekünket számára sikerélményt jelentő irányba. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a szülő a saját karakterével is tisztában legyen.

Hogyan mutatkozik meg a pszichológiai karakter gyerekkorban?

Extrovertált gyerek:

Gyere világ, hamm, bekaplak!

Könnyen felismerni egy csoportban az extrovertált gyereket kirobbanó energiájáról és állandó tettvágyáról. Egyértelműen a társas kapcsolatok, a másokkal folytatott interakció révén képes energetizálódni.

Szeret játszani, irányítani és élvezi, ha odafigyelnek rá, de gyakran azelőtt cselekszik, mielőtt az információt feldolgozná, hiszen nincs ideje és motivációja arra, hogy internalizálja a világ ingereit. Ritkán látni egyedül a sarokban piszmogni. Mindez a tanulási képességeire is kihat: magától nem szívesen gyűjt információt és nehezére esik hosszasan koncentrálni arra, ami nem érdekli. Könnyen tanul viszont intuitív módon és interaktív helyzetben. Később szívesen csatlakozik tanulócsoporthoz, ahol megoszthatja a tudását, és a hiányzó információt szóban gyorsan beszerezheti másoktól.

Mit szeret az extrovertált gyerek?

 • Bohóckodni, jelmezbe öltözni
 • Mások előtt szerepelni, színpadon fellépni, közönség előtt beszélni
 • Építeni, alkotni, szerelni, kézműveskedni
 • Társasjátékban részt venni
 • A labdajátékokat, csapatsportot
 • Szakkörre, klubba járni
 • Táborozni, kirándulni, akár szülők nélkül
 • Kiállításra járni
 • Kiselőadást tartani arról, ami érdekli
 • Terveket szőni, célokat kitűzni
 • Az intenzív testmozgást, például trambulinon ugrálást

Mit nem szeret az extrovertált gyerek?

Egyedül lenni és unatkozni. Iskolán kívül is olyan elfoglaltságot kell neki biztosítani, ahol társaságban lehet és ahol kiadhatja a fölös energiáit, akár intellektuális, akár fizikai szinten. Még ennél is fontosabb számára az állandó figyelem és pozitív visszajelzés, hogy ügyes, okos, szép, erős, kiváló. Ebből adódóan rosszul tűri a kritikát és ha valaki az útjába áll önkifejező cselekvésének. Ki nem állhatja a monoton feladatokat és a betartandó szabályokat.

Segítség nekik:

Igyekezz minél változatosabb és inspirálóbb környezetet biztosítani számára: sok színes játék a fürdőkádban; különféle tárgyak, szerszámok, amelyek lekötik a figyelmét; séta, kirándulás, sütögetés, főzőcskézés, háttérzene, izgalmas hétvégi program. A széles mozdulatokat igénylő intenzív testmozgás a neki való.

Az extrovertáltat ritkán látni egyedül a sarokban piszmogni, és tanulni is inkább interaktív helyzetekben képes.

Családi végletek

Megadatott a családunknak – öröm vagy üröm? –, hogy két év korkülönbséggel két tökéletesen ellentétes karakterű fiút nevelünk.

Ahogy a nagykönyvben meg van írva, olyanok: a kicsi nyugis és álmodozó, a nagy zizeg, provokál, állandó pörgésben él. Tankönyvi példák. Kisebb korukban a „Hol vagy, mit csinálsz?” kérdésre jellemzően az egyik azt válaszolta, hogy „Itt ülök, olvasgatok,” a másik a leglehetetlenebb helyről azt kiabálta kuncogva, hogy „Keressél meg!”.

Gondolhatnánk, hogy az extrovertáltnak könnyebb kapcsolatokat teremteni. Ez látszólag így is van: nagyobbik fiunk bárhol, bárkivel szót ért, egy mosollyal megszerzi és eléri, amit akar. Akkor érzi jól magát, ha legalább az osztály, de inkább az egész iskola csodálja a képességeit. A kisebbnek idő kell ahhoz, hogy valakivel egyáltalán szóba álljon, önbizalmát állandóan támogatni kell. Cserébe viszont mély, életre szóló barátságokat köt, feltétel nélküli odaadással, amit a bátyja irigyel. A kicsinek teljesen megfelel, ha egyetlen barátot hív meg a szülinapjára. Igaz, hogy ez a szintű kötődés néha nehéz, csalódott helyzetbe hozza. Furcsa mód mégis neki, az introvertált gyereknek van nagyobb szüksége a társas interakcióra, de kizárólag személyes, szűk keretek között.

Introvertált gyerek

Csiga-biga gyere ki!

Míg az extrovertált gyerek szereti a tétre menő, változatos és dinamikus csoportjátékot és a beöltözős bohóckodást, az introvertált az elmélyültebb szerepjátékhoz, a drámához vonzódik.

Lehet, hogy mindketten szívesen járnak könyvtárba, de az egyik a képregényeket és barkácskönyveket falja, a másik albumok nézegetésébe feledkezik. Legfontosabb jellemzője azonban, hogy szeret és tud egyedül játszani, tanulni, dolgozni, hosszan egy dologgal foglalkozni unalom vagy feszültség nélkül. Intenzív belső életet él, gondolataiból, érzelmeiből és kreatív ötleteiből merít erőt és motivációt – ami azonban gyakran ütközik a külvilág ingereivel, amit kudarcként él meg és ez felemészti az energiáját. Az introvertált gyerek sokszor szégyellős, kerüli a szereplési helyzeteket, retteg a feleléstől, inkább dolgozatot ír. Visszafogottsága ellenére mégsem feltétlenül irtózik mások társaságától, csak jobban kedveli a személyes találkozást vagy a kisebb, összeszokott társaságot. Állandó felszínes ismerkedés helyett szomjazza a tartalmas eszmecserét, amelynek tartalmáról és tanulságairól aztán hosszasan elmélkedik magában.

Mit szeret az introvertált gyerek?

 • Naplót írni titkos nyelven
 • Történeteket kitalálni, verseket írni
 • Bábszínházat játszani, ahol elbújhat a figurák mögé
 • Egyedül vagy a legjobb barátaival játszani apró figurákkal
 • Szerepjátékot játszani, ahol nem önmaga lehet
 • Olvasni, könyvtárba járni
 • Építeni, kirakózni, memóriázni, kártyázni
 • Egy témában elmerülni
 • Videójátékozni
 • Festeni, rajzolni, gyurmázni

Mit nem szeret az introvertált gyerek?

Ha túl nagy a zsivaj és túl sok a stimuláló inger körülötte. Érzékeny a zajra, a tömegre, a szagokra, és nem szereti, ha túl sok minden történik körülötte egyszerre. Fontos, hogy bizonyos időnként egyedül és csendben legyen, különben akár fizikai tünetek is jelentkezhetnek nála: fej- és hasfájás, türelmetlenség, hiszti, kedélytelenség. Rosszallják, ha abba kell hagyni valamit és más tevékenységre kényszerítik – például ha máris vége a rajzórának, szünetnek, délutáni pihenőnek és gyorsan öltözni kell a tornaórához. Általánosan szeretik saját tempóban csinálni a dolgokat és rosszul tűrik a külső kényszert.

Segítség neki:

Biztosíts számára teret és időt, amikor nyugalomban és egyedül lehet, akár csak gondolkodni, álmodozni. Ne siettesd, hagyj elég időt átállni egyik cselekvésről a másikra érzelmileg, ne zsúfold tele a napját. Fontos, hogy világos elvárásaid legyenek vele szemben, ne várj tőle olyan cselekvést, amelyre nincs felkészülve. Tartsd tiszteletben, hogy az introvertált csak akkor cselekszik szívesen, ha minden információt begyűjtött, minden gondolatot alaposan megrágott, minden összefüggést megértett. Szerencsés esetben az introvertált gyereknek már korán megmutatkozik az érdeklődési köre, amire rengeteg időt és figyelmet képes szánni. Segítsd az elmélyülésben.

Kevert személyiségek vagyunk mind

A jellemző karakterisztika ellenére nincs tisztán extrovertált vagy introvertált személyiség – helyzettől és impulzustól függően mindannyian képesek vagyunk mindkét viselkedési formára. Például az introvertáltak nem feltétlenül ücsörögnek otthon magukba zárkózva. Hogy mást ne mondjunk, az amerikai elnökök között is szép számmal voltak introvertált személyiségek: többek között Barack Obama, JFK, Nixon, Eisenhower, Lincoln és Thomas Jefferson. Pedig azt gondolnánk, hogy ez az állandó nyilvánosságot igénylő pozíció igazán extrovertált embereknek való.

A könyveket minden gyerek szereti. Nyári olvasmányajánlónkért kattints a galériába!