Így szép megünnepelni lányoddal a nőiség ébredését!

anya-lánya,női ünnep Forrás: Getty Images
Szeretted volna, ha az anyukád mesél neked az élet női dolgairól? Erdőn, mezőn sétálva, tűz körül, közösen főzőcskézve? A lányoddal még te is megteheted.

Ismerősöm, Lippai Kitti Facebook-oldalán figyeltem fel néhány nagyon kedves fotóra: kiskamasz lányok kézen fogva, csillag alakban heverésznek a mezőn. Mi lehet ez? Valami fura beavatás?

Felrobbannak

„Az egész egy szülinapnak indult – meséli Kitti. – A nagylányom és a barátnője kitalálták, hogy az osztálytársaikkal együtt szeretnének egy közös, itt alvós szülinapi bulit. A másik ünnepelt anyukájával kiválasztottuk ezt a péntek estét. Nem igazán terveztük el a részleteket, végül csodásan és spontán alakult minden. A tavaszi szép idő jó alkalom volt, hogy naplementekor kimenjünk a gyerekekkel és a kutyussal a faluvégi mezőre. Ahogy felértünk, a lányok kirohantak, egyenesen a zöld, sarjadó búzába. Ahogy a tanítójuk is mondani szokta:

Ebben a korban olyanok, mint egy vágtató ménes.
anya-lánya,női ünnep
Forrás: Lippai Kitti

Aztán szabályos alakzatokat vettek fel. Mi csak ámulva néztünk – senki nem mondta nekik, hogy ezt tegyék, az egész valahogy mélyről, belülről fakadt. Megható volt látni, mennyire érezték egymást, mennyire kapcsolódtak a földhöz, mennyire élvezték a napot. Arra gondoltam, mindjárt felrobbannak ettől a rengeteg energiától.”

anya-lánya,női ünnep
Forrás: Lippai Kitti

Spontán ünnep

Kittinek és a másik anyukának, Fehér Klárának olyan érzése támadt, hogy a nőiség spontán ünnepe valósult meg a szemük láttára. (Egyébként még a kutya is lány, amelyik velük volt.) Aznap este el is határozták, hogy ezt rendszeressé teszik: évente kétszer-háromszor összegyűlnek majd a lányaikkal és a többi anyukával, elmennek kirándulni a természetbe, közösen főzőcskéznek, és beszélgetnek az élet dolgairól. „A lányaink egyébként is imádják, amikor a saját életünk mozzanatairól, az anyaságunkról mesélünk nekik – mondja Kitti. – Szeretném, ha majd örömmel fogadnák a női lét egyes mérföldköveit, ciklusait, például az első menstruációt. Talán meg is ünnepeljük együtt, miért is ne?

A termékenység, a várandósság, a szülés: mind az élet természetes része.

Szeretnénk segíteni őket abban, hogy ezt ők is hozzánk hasonlóan, szorongás nélkül éljék meg.”

anya-lánya
Forrás: Lippai Kitti

A két anyuka tervei között azt is szerepel, hogy ezekre az alkalmakra segítő szakértőket is hívnak, akik irányított beszélgetésekkel, rövid meditációval, bizonyos rítusokkal még hatékonyabbá tehetik az információátadást.

Felelősség

„Felelősségünk van a lányaink felé: vajon erős, felszabadult, az örömre nyitott nők válnak belőlük? Ebben nekünk is nagy szerepünk van. Sok nő lelke sérül már gyerekkorban, egy rossz történet, téves információ az egész életünkre kihathat. Hálás vagyok, amiért olyan közösségben élek, amelyben támogatást érzek a szülők részéről is, akik nyitottak a további terveinkre.”

Lippai Kitti ökológus, jelenleg részmunkaidőben környezetvédelmi referens. Legfőbb hivatásának az anyaságot, illetve a közösségi és szemléletformáló tevékenységeit tartja. Családjával Székesfehérvár mellett, egy közeli faluban él. Gyermekei tíz-, hét és fél és ötévesek, a két nagyobbik Waldorf-iskolába jár.