Milyen az igazi alom rágcsálóknak?

rágcsáló,alom,hörcsög,fafogács Forrás: Unsplash/Björn Antonissen
Kisgyerekek mellé kevés ideálisabb házi kedvenc van, mint a rágcsálók. Pont megfelelő mértékben terhelik a kicsiket, hiszen nem annyira egyszerű a tartásuk, mint a halaké, de nem is ró rájuk akkora feladatot, mint mondjuk egy kutya. Pont a kettő között helyezkedik el törődés szempontjából.

Az, hogy milyen almot választunk a rágcsálónak, attól függ, hogy milyen fajtáról beszélünk, hiszen mindegyik mást preferál. A Kedvence.hu széles kínálatában mindenki megtalálhatja az állatnak megfelelőt.

Többféle alom típus létezik

Az almozás ugyanúgy hozzátartozik a kisállatról való gondoskodás feladatkörébe, mint az etetés, itatás, simogatás, játék. Szükség van a ketrec rendszeres takarítására a rágcsálók egészsége miatt, hiszen a koszos alom számos fertőzés melegágya lehet. Ismerjük meg közelebbről az általában használatos alom fajtáit és azok előnyeit és tulajdonságait.

rágcsáló,alom,házi kedvenc,hörcsög,nyúl
Forrás: kedvence.hu
Milyen az igazi alom rágcsálóknak?
  • Faforgács: A legáltalánosabb alom a rágcsálók szempontjából. A legtöbb tengerimalac, hörcsög, nyuszi vagy épp csincsilla ezt szereti a legjobban, mert puha, nedvszívó és - nem mellesleg a gazdi szempontjából - olcsó is. A megfelelő faforgács megtalálása mindenképp figyelmet igényel, mivel nagyon fontos, hogy a választott forgács teljes mértékben tiszta legyen, azaz ne olyan fából legyen, ami korábban kezelve volt különböző anyagokkal.

    Széna: Sokkal jobb választás, mint a szalma, mivel puhább és nem mellesleg a rágcsálók közkedvelt tápláléka. Mivel rengeteg hasznos rostanyagot tartalmaz, így kifejezetten jó választás alomnak is. A koszos részt mindig távolítsuk el, hiszen úgysem fogja megenni az állat, és idővel kellemetlen szagot áraszt. Nem mellesleg a rendszeres fogyasztás koptatja az állat fogát.

    Pellet: Egyre nagyobb körben kezdi a hódítást a pellet alom. Hazánkban még nem alkalmazzák annyian, mint ideális lenne, de aki egyszer kipróbálja, nem csalódik. Mivel maximálisan természetes alapanyagok felhasználásával készül, így nagyon egészséges, emellett jó nedvszívó hatása van és semlegesíti a szagokat. A rágcsálók körében nagy népszerűségnek örvend, hiszen jó rágni, ami szintén fontos a fogak kopása miatt.

Inkább ne

  • Szalma: Sokak által kedvelt, ám a szakemberek szerint nem a legjobb választás a rágcsálóknak. Még a legpuhább szalmában is lehetnek érdes, kemény darabok, amik felsérthetik az állat érzékeny szemét, lábát. A fentiek miatt nem a legjobb választás, inkább helyettesítsük szénával.

  • Fürdőhomok: Alomként nem a legjobb választás, inkább a saját funkciójaként, fürdésre alkalmazandó. Csincsillák különösen szeretik, hiszen csak fel kell tölteni a fürdőjüket a homokkal, és legalább hetente frisset kell nekik adni. Alomként azért sem a legjobb, mert irritálhatja a kisebb rágcsálók szemét, nyálkahártyáját, ami okozhat felső légúti megbetegedést.