Lehet ezért sírnak, amikor meglátják a télapót? Miért félnek a gyerekek a szakállas bácsiktól?

Borítókép: Lehet ezért sírnak, amikor meglátják a télapót? Miért félnek a gyerekek a szakállas bácsiktól? Forrás: Getty Images
Kutatások kimutatták, hogy a felnőtt nők és férfiak, a szakállas férfiakat erősebbnek, idősebbnek, férfiasabbnak, egészségesebbnek, apa típusúbbnak és vonzóbbnak tekintik, mint borotvált társaikat. De a gyerekek ezt bizony másképp érzik. Egy új tanulmány a gyerekek szakállas férfiaktól való félelmére keresett választ.

Egy új tanulmányban Dr. Nicole Nelson, az ausztráliai Queenslandi Egyetem arckifejezésének kutatója és munkatársai 470, 2–17 éves gyermeknek mutattak fényképeket szakállas és szakáll nélküli férfiakról, majd arra kérték őket, hogy értékeljék őket bizonyos szempontok alapján. Arra kérték őket, hogy figyeljék meg a vonásokat: férfiasnak tartják-e őket? Erőt és megbízhatóságot látnak-e bennük?

Kiderült, hogy a kisgyerekek a szakállas férfiakat férfiasabbnak, erősebbnek és idősebbnek látták, mint a szakáll nélküli férfiakat, ellenben kevésbé vonzónak is találták őket. Azoknál a gyerekeknél, akik már totyogós korukban is tartottak a szakállas férfiaktól, az ellenszenv kispubertás korukra sem változott meg: továbbra is az erőt látták bennük, ami a bizalmatlanság érzésével kapcsolódott össze. Ellenben a tanulmány azt is kimutatta, hogy

azok a gyerekek, akiknek az apukájuk szakállas volt, barátságosabban mondtak véleményt a szakállas férfiakról.

Érdekes fordulatot mutat a minta a pubertás korú gyerekeknél. Esetükben azt vélték felfedezni, hogy amíg egy szakállas férfit egy nehéz helyzetben, ahol erőre, határozottságra, kiállásra van szükség, szívesebben hívnának segítségül, addig más esetben nem bíznának ennyire bennük, hacsak nem az a szakállas férfi az apukájuk.

A tanulmány eredményeit összefoglalva elmondható, hogy a gyerekek szemében a szakállas férfi idősebb és az erőt, a dominanciát képviseli, mely bizalmatlanságot eredményez. Így meglehet, hogy ezek is közrejátszik abban, hogy a gyerekek elsírják magukat, amikor meglátják a nagy, szakállas télapót.

Lehet ilyet mondani? Lehet! Íme a világ legszexibb "télapója":