Táborba megy a gyerek? Mutatjuk, hogyan csomagoljatok

kislány,gyerek,utca,bőrönd Forrás: Pixabay
Ha már az első ottalvós kirándulás vagy tábor alkalmával megtanítod a gyereket a csomagolás minden csínjára-bínjára, kiskamasz korára olyan profi lesz, hogy nyaralás előtt elég lesz megkérdezned tőle: Te már bepakoltál?

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg először.

Ki pakoljon?

Természetesen a gyerek, akármilyen kicsi is. Ne kövesd el azt a hibát, hogy becsomagolsz helyette, és a kész táskát nyomod a kezébe. Így nem fogja tudni, mit és hol talál a pakkjában, és nem biztos, hogy mindent hazahoz, ha azt sem tudja pontosan, mi van nála. Elégedj meg a segítő szerepével. A ruhadarabok kiválasztását például nyugodtan rábízhatod. Ha ragaszkodik a kedvenceihez, magyarázd el neki, hogy egy ilyen kiruccanás jobban meg is viselheti őket, mint a hétköznapok, és könnyebben el is veszhetnek. Mindenesetre valamennyi ruhadarabba írjátok bele a gyerek nevét. Az egyebek – tisztálkodószerek, naptej, kullancsriasztó stb. – összegyűjtésében természetesen segíts neki (és hívd is fel figyelmét az utóbbi kettő rendszeres napi használatára). Írjatok egy listát is a becsomagolt holmikról, hogy a kirándulás vagy tábor végén azzal ellenőrizhesse, visszakerült-e minden a táskájába.

kislány,bőrönd,plüssmacik
Forrás: Getty Images

Milyen táskába?

Az attól függ, mennyi időre és hová megy a gyerek, és milyen utakon jut oda. Sok szülő szereli fel csemetéjét gurulós bőrönddel, ám ez nem mindig praktikus: nem mindenhová vezet aszfaltozott út (gondoljunk csak az erdei iskolákra), ilyenkor az alapvetően reptéri használatra, beltéri padlóra kitalált kerekes bőröndöt sokkal nehezebb húzni, mint egy könnyű sporttáskát lenne vinni. Ráadásul a bőrönd önmagában nagyobb súlyt jelent (úgy 3 kilót biztosan), és ha például a szálláson az emeleten vannak a szobák, akkor itt is cipekedni kell. Pár napos kirándulásra sokkal praktikusabb lehet egy közepes méretű, erős anyagú hátizsák, mellé esetleg egy kisebb, kézben vihető táska. Bármilyen táskát választotok is, fontos, hogy könnyű, ám strapabíró anyagból készüljön.

Mi kerüljön bele?

Egyrészt az, amit a tanárok vagy a szervezők kérnek, hiszen legtöbbször adnak előre listát a csomagoláshoz. Másrészt amiből csak lehet, kicsi és könnyű: mikroszálas törölköző, kis kiszerelésű tusfürdő, sampon, fogkrém, saját zsebébe hajtogatható esőkabát, könnyű, pamut ruhadarabok. A tisztálkodószereket érdemes műanyag, visszazárható zacskóba tenni, ez önmagában semmi helyet nem foglal, ellentétben egy neszeszerrel. A kis záras zacskóból kerülhet a táskába néhány tartalék is, sok mindenre jól jöhet – vizes fürdőruhának, a kiránduláson gyűjtött kavicsoknak, félbemaradt szendvicsnek. A felesleges holmiról próbáld meg lebeszélni a gyereket – a nehéz, túlméretezett csomag szó szerint csak kolonc lesz a nyakában, és neki minden táborban úgyis egy dolog a lényeg: hogy a barátaival legyen.

Praktikus holmi:

Polárpulcsi: Nemcsak egy váratlan lehűlés esetén jön jól, hanem összehajtva akár kispárnaként is funkcionál.

Lányoknak leggings: Pizsamanadrág helyett is jó, vagy akár alá is, ha éjszaka hideg van a faházban.

Gyékényszőnyeg a strandra: Kicsire összecsavarható, akár a hátizsák oldalsó, kulacstartó zsebében is elfér. Kiváltható vele az egyik strandtörölköző.

Néhány nagyobb nejlonzacskó: Az egyikből lehet szennyeszsák, a másikba kerülhet hazafelé a törölköző, ami a reggeli használat után ilyenkorra még bizonyára nem száradt meg.

A szervezők általában azt kérik, a kütyüket hagyja otthon a gyerek. Íme néhány tipp, hogyan vakarhatod le a képernyőktől a kölyköt: