10 részisztően jó gyermekjelmez Halloweenra

Borítókép: 10 részisztően jó gyermekjelmez Halloweenra Forrás: Canva (helenaak)
Halloween minden gyermek számára izgalmas időszak, és egyik legfontosabb része ennek az ünnepnek a tökéletes jelmez kiválasztása. Szülőként sokszor fejtörést okoz, hogy milyen jelmezben öltöztesd a kicsiket, hogy valóban különleges és megjegyezhető legyen a Halloween-i bulikon. Az alábbiakban összegyűjtöttük a 10 legjobb gyermekjelmezt, amelyekkel garantáltan emlékezetessé teheted a gyermekeid Halloween élményét.

Halloween, Mindenszentek, Halottak napja – egy és ugyanaz?

A rövid válasz az, hogy nem. A három fenti ünnep külön napokra esik az alábbiak szerint:

Halloween: október 31.

Mindenszentek: november 1.

Halottak napja: november 2.

Mindenszentek

November 1-je hivatalosan „az üdvözült lelkek emléknapja”, amit IV. Gergely pápa nyilvánított egyetemes ünneppé 844-ben. Magyarországon másfél évtizede hivatalos munkaszüneti nap. Fontos, hogy ezen a napon eredetileg azokról volt szokás megemlékezni, akiket szentté avattak – innen származik a név.

Halottak napja

A november 2-i ünnep lényege abban tér el a mindenszentekétől, hogy ilyenkor mindenki a saját hallottaira emlékezik. A régi magyar hagyományban a lelkek napjának hívták.

Forrás: Canva (Yuganov Konstantin)

Halloween

A Halloween egy népszerű ősi ünnep, amely a világ számos részén ünneplik. A Halloween különböző hagyományai és gyökerei Amerikából erednek, de az utóbbi évtizedben Magyarországon is egyre népszerűbb.

A Halloween eredete közvetlenül az ókori kelta kultúrához vezethető vissza. A kelták számára ez a nap, Samhain néven ismert, az év egyik legfontosabb időszaka volt. Október 31-én tartották, és az elhunytak ünneplése mellett a szezonális változásokat és a természet erőinek tiszteletét is magában foglalta.

A Halloweent Amerikába az ír bevándorlók által hozták el. Az 1800-as évek végére a Halloween már elterjedt ünnep volt az Egyesült Államokban, és az írek hagyományaihoz hozzáadtak helyi elemeket is, mint például a tökfaragást.

Amerikában a Halloween egyre inkább a közösségi ünnep részévé vált. A gyerekek jelmezekben járnak házról házra "trick-or-treat" módon (azaz „csokit, vagy csalunk”), cukrot vagy más édességeket kérve. A Halloween jelmezek, a szellemek, boszorkányok és vámpírok öltözéke, szorosan kapcsolódik az ünnep hangulatához.

Magyarországon a Halloween nem az eredeti kelta hagyományokon alapul, de az utóbbi években kezdett teret nyerni. Kereskedelmi vállalkozások és szórakozni vágyó közösségek segítették elő az ünnep terjedését. Azok a fiatalok, akik érdeklődnek az amerikai popkultúráért, gyakran szerveznek jelmezes bulikat vagy gyűlnek össze az ünnep tiszteletére.

Forrás: Canva (annastills)

A Halloween főleg a fiatalabb generációk körében terjedt el Magyarországon, de továbbra is kevéssé gyakori, mint az amerikai verzió. Az édességgyűjtés és a jelmezes bulik azonban egyre népszerűbbek, és az emberek élvezik az ünnep különleges és szórakoztató atmoszféráját.

És ha szeretnél ötleteket kapni, hogy hogyan készíts a gyerkőcök számára hátborzongatóan szellemes jelmezt, nézd meg a lenti galériát, adunk néhány tippet.