Ezzel a figyelmes szokással emelték a következő szintre a halloweeni ünnepet Amerikában

Borítókép: Ezzel a figyelmes szokással emelték a következő szintre a halloweeni ünnepet Amerikában Forrás: pexels
Bár Magyarországon még csak most kezdik itt-ott ünnepelni a halloween-t, Amerikában már egy nagyon régóta tartó szokás október végén a gyerekes családok körében. Mivel ott már egy kitaposott út van a halloweenozó gyerekek körében, így könnyedén tudták még figyelmesebbé és könyebbé tenni a szülők számára ezt az ünnepséget.

Azt hiszem az már egyértelmű itthon, hogy a rémisztő öltözéken kívül szinte kötelező minden gyereknek egy kis kosár a kezébe, amibe gyűjtögetheti az édességeket, nassolnivalókat. Általában a szokásoknak megfelelően ezek narancssárga kis tök kosarak, aminek rémisztő mosolygós arca van.

Sokan nem értik itthon, hogy miért kell ez a nagy ijesztgetés ezen az ünnepen, közben ha belegondolunk a mi busóink se olyan barátságos, kedves kis lények. Érdekesség, hogy ez az egész ünnep egy gyakorlatilag 3 napból álló megemlékezés, ami október 31-én kezdődik. Október 31. napja a kelta, római és sajátos ír-keresztény gyökerekkel rendelkező halloween. Ugyanezen a napon van samhain is, amikor a kelta-óév véget ér, és a kelta újév elkezdődik. Ezt követi november 1, amit itthon leginkább tartunk, mint ünnep, ez a katolikus mindenszentek, az üdvözült lelkek emléknapja. Majd a háromnapos ünnep lezárása, november 2, a halottak napja, katolikus ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért november 2-án.

Na de visszakanyarodva a mai napi ünnepségekre, Amerikában bevezették a narancssárga kis vödrök mellett a kék vödröket is, amiknek külön jelentősségük van a valamilyen érzékenységben szenvedő gyerekek életében. Kint, ha az egyik ház előtt türkiz színű kosár látható, az azt jelenti, hogy náluk az ijesztésért nem csak ehető jutalom kapható, hanem tárgy is pl.: világító botok, lufik vagy egyéb az ünnephez köthető kis játék. Ezzel szeretnének kedveskedni azoknak a gyerekeknek, akik nem ehetnének az édességekből és kimaradnának a jutalmazásból. Számos esetben tartanak már különböző mentes édességeket is a háztartásban, azonban sokszor a gyerekek se tudják mit ehetnek vagy mit nem, ezért az arany középútnak számítanak azok az ajándékok, amiket nem esznek meg a gyerekek.

A mi környékünkön kialakult már egy kis társaság, és térképen jelöljük a családoknak, hova lehet bekopogtatni, becsengetni hol lesz feldíszítve bejárat a gyerekeknek. Ha Nálatok is vannak ilyen kezdeményezések érdemes készülni akár gyümölcsökkel, akár olyan kis apró zsákbamacskákkal, amiket tudtok adni olyan gyerekeknek is, akik ételallergiával küzdenek.

Itt van néhány smink tipp, amit könnyedén el tudtok készíteni! Nézegessétek végig őket Ti Is!