7 állati érdekesség, ami jó kedvre derít, mikor túl nehéznek érzed az anyaságot

Borítókép: 7 állati érdekesség, ami jó kedvre derít, mikor túl nehéznek érzed az anyaságot Forrás: pexels/pixabay
Lestrapált a nyári szünet? Sikítófrászt kapsz a dackorszakos állandó sikításától? Sosem gondoltad volna, hogy ennyire stresszes lesz életben tartani egy újszülött babát (és mellette magadat)? Bármin is vagy kibukva, garantáljuk, hogy ez a cikk kicsit feldobja a hangulatodat!

Az anyaság egy olyan hullámvasút, amiből legalább 18 évig nincs kiszállás: egyszer szétfeszít a boldogság, össze-vissza puszilgatnád a gyermekeidet, másszor pedig padlót fogsz az aggódástól, kimerültségtől, tehetetlenségtől és még sorolhatnánk. De mi van, ha úgy érzed, a te hullámvasutad elromlott, mert beragadt a mélyben? Segít túllendülni a holtponton, ha sorstársakat keresel, hiszen régi pszichológiai trükk, hogy ha ráébredsz, másnak is nehéz, a saját problémáiddal könnyebben vagy új lendülettel tudsz birkózni. Anyasorstársakat pedig nemcsak az emberek között, hanem az állatvilágban is találhatsz.

Összegyűjtöttük a legállatibb anyákat az állatvilágból, akik szintén keményen megküzdenek a gyerekneveléssel:

1. Kardszárnyú delfin

Nevezik őket orkának és gyilkos bálnának is, és ugyan a név nem innen ered, kardszárnyú delfineknél anyának lenni valóban elég gyilkos feladat. Az újszülött orka borjúk ugyanis életük első egy hónapjában (de lehet, hogy még több ideig) egyáltalán nem alszanak, és így édesanyjuk sem. No, nem azért, mert alvászavarral küzdenek. Anya és borja a szülést követő első egy hónapban folyamatosan úsznak és esznek, hogy védekezzenek a tengeri ragadozók ellen, illetve növeljék a túléléshez szükséges zsír- és izomtömegüket.

2. Flamingó

Te is biztosan néztél már elkeseredetten a tükörbe, az anyaság „következményeit“ szemlélve. A flamingóknak ugyan nincs tükrük, de a szülőség az ő külsejükön is nyomott hagy. Megfigyelték, hogy a fiókák gondozása annyira kimeríti a tojókat, hogy tollazatuk csodás rózsaszín árnyalata kifakul. Az utódok önállósodásával aztán új erőre kapnak, és ismét pinkben pompáznak.

Forrás: pexels/Ethan Brooke
A kenguru bébik extrém koraszülötten jönnek világra, hogy aztán anyjuk erszényében fejlődjenek tovább.

3. Kenguru

A legtöbb kengurufajnál nagyon rövid ideig tart a vemhesség (30-40 nap), mivel a bébik extrém koraszülötten jönnek világra, hogy aztán anyjuk erszényében fejlődjenek tovább. Eközben viszont az anya újra teherbe eshet, és emiatt előfordulhat, hogy egyszerre két különböző korú kengurugyerek lakik az erszényében. Ilyenkor a kenguru nőstény teste kétféle anyatejet termel, hogy gondoskodjon a bébik megfelelő táplálásáról. De gyakoribb, hogy a szervezete még a méhben „lefagyasztja“ a megtermékenyült embriót, és csak akkor engedi tovább fejlődni, ha az idősebb testvére elhagyta az erszényt.

4. Afrikai elefánt

Az elefántoknál a gyerekvállalás szó szerint súlyos kérdés, hiszen az újszülött ormányosok 100 kilósan jönnek világra. Persze egy ekkora óriásbébi kifejlődéséhez idő kell, egészen pontosan 22 hónap, vagyis majdnem 2 év, ami a leghosszabb vemhességi idő az emlősök között. Emlékszel még, milyen lassan teltek a napok a terhességed utolsó hónapjában? Na, most képzeld el, mit érezhet egy elefánt anyuka!

Forrás: pexels/Brett Jordan
Az orángután anyuka általában nyolc évig szoptatja a kicsinyét.

5. Jegesmedve

A jegesmedvék nem a vemhességük alatt esznek kettő helyett, hanem már előtte. A nőstények úgy készülnek fel a gyerekvárásra, hogy előtte megduplázzák súlyukat (ami már eleve 150-300 kg). Ezután ugyanis a vemhesség teljes idejére elvonulnak egy barlangba, és csak akkor bújnak elő, ha már kéthónapos(ak) a bocs(ok). Így összesen 8 hónapon át koplalnak, miközben új élet növekszik a testükben.

6. Orángután

Az orángután anyukák folyamatosan a hasukon cipelik utódjaikat az életük első négy hónapjában, és ezután is odaadóan gondoskodnak róluk. Átlagosan 8 évig szoptatják őket, és minden egyes este új „ágyat“ készítenek nekik a faágakon. Jusson eszedbe ez, mikor azon bosszankodsz, hogy a gyerekek nem tudnak beágyazni maguk után, és máris jobban indul majd a napod.

7. Oposszum

Neked is sokszor megfájdul a hátad, ha sokat kell cipelned a gyereket? Ezzel tutira sokszorosan így van az oposszum mama is, aki akár mind a 13 kicsinyét egész nap a hátán hordozza, miután azok kibújtak az erszényéből. Az oposszum bébik 100 napig maradnak anyjukkal, akinek ezek után valószínűleg legalább 100 napra van szüksége, hogy kipihenje magát…