JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

"Nem azzal volt a bajom, hogy megcsalás történt, hanem hogy ezt nem akarták bevallani egymásnak" - interjú Miller Gertrúd párkapcsolati coachcsal

Borítókép: "Nem azzal volt a bajom, hogy megcsalás történt, hanem hogy ezt nem akarták bevallani egymásnak" - interjú Miller Gertrúd párkapcsolati coachcsal Forrás: családi archívum
Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbb lett a coaching. A jó segítő beszélgetés átvezethet nehezebb időszakon, segíthet megoldást találni aktuális magánéleti vagy hivatásbeli konfliktusainkra. De vajon milyen lehet a coach élete? Miller Gertrúd hivatásos coach mesél a kulisszatitkokról.

Párkapcsolati coach, házassági tanácsadó, önismereti tréner vagy. Milyen jellegű problémával fordulnak hozzád leggyakrabban az emberek?

Legtöbbször elhidegüléssel kapcsolatban szoktak megkeresni, de gyakran előfordul, hogy a gyereknevelésben nem értenek egyet a felek. Más családtagokkal, például anyóssal kapcsolatosan is akadnak problémák, és sajnos bizony megcsalás is előfordul az ügyfeleim között. A legalapvetőbb probléma, hogy nem tudnak helyesen kommunikálni a felek, és a szeretetet sem tudják jól kimutatni egymás iránt.

Honnan indultál? Mi inspirált erre az útra?

2006-ban volt egy komoly szakításom, az vitt erre az útra. Elég komolyan segítettem hobbiszinten az embereknek. Aztán jóval később megszereztem az ehhez kapcsolatos papírokat is, hogy végre ebben a szakmában dolgozhassak.

Ehhez a hivatáshoz rendkívül jó empatikus készség kell. Volt már úgy, hogy mégsem tudtál ráhangolódni a személyre, problémára?

Nem egyszer előfordult már, hogy elutasítottam ügyfelet. Az egyik oka lehet ennek, hogyha pszichiátriai kezelés alatt áll, mert akkor nem foglalkozhatok vele. Volt olyan eset is, hogy egyénileg foglalkoztam egy párral. Az egyikük bevallotta, hogy megcsalta a párját. Megkérdeztem tőle, hogy erről tud -e a kedvese is. A válasz az volt, hogy nem, és nem is akarja elmondani. Nos, ilyen esetben sajnos be kell fejezzem a közreműködést a pácienseknél, mivel hazugságra nem lehet építeni semmit, és ráadásul ellenkezik az elveimmel is. Nem azzal volt a bajom, hogy megcsalás történt, hanem hogy ezt nem akarták bevallani egymásnak.

Volt olyanra is példám, hogy egy kamasz mediáció alkalmával nyilvánvalóvá vált, hogy a szülővel volt inkább gond, és így a gyermek helyett a szülővel kezdtünk el dolgozni. Illetve volt olyan eset is, ahol a klienst szinte egyből terapeutához, pszichológushoz kellett továbbküldenem, mert súlyosan poszttraumás esetről volt szó.

Forrás: családi archívum

A magánéletedben is segítenek a munkádban alkalmazott technikák, készségek?

Maximálisan. Soha nem szégyen tanulni, és valószínűleg én is másképp csináltam volna az előző kapcsolataimat, megértőbb lettem volna, ha előbb ismerem a célravezető stratégiát, és elsajátítom a helyes kommunikációt.

Hol van a coaching kompetenciahatára? Meddig tud segíteni egy jó szakember?

A párkapcsolati coaching nem összetévesztendő a párterápiával; miközben egy terápia hosszú hónapok vagy évek kemény munkáját jelenti, addig a coaching megközelítés nagy előnye, hogy egy terápiához képest, gyakorlatias módszereivel szinte azonnal képes segítséget nyújtani. Ugyanakkor a kettő nem zárja ki egymást, sőt: az egyéni terápia és a kapcsolati szintű fejlődés egymással kölcsönhatásban hozzák meg mindenki számára a legjobb eredményt. Éppen ezért, ha valakinek a múltban nagyon komoly traumái vannak, további szakemberekhez irányítom őket. Igyekszem magamat a legjobbakkal körbevenni pontosan ezért. Fontos, hogy az ügyfeleim a továbbiakban is megfelelő segítségben részesüljenek.

A kislányod hogyan viszonyul a munkádhoz?

A kislányom kívül-belül nagyon hasonlít rám. Ő is különösen empatikus másokkal, szeretik is nagyon az osztálytársai, sok barátja van. Amit nem tud megérteni, és nehezen fogadja el, hogy miért dolgozom néha hétvégén is. Akkor természetesen nem emberekkel foglalkozom, hanem cikkeket és posztokat írok. Egyébként érdekes módon sokan pont hétvégén jelentkeznek be hozzám.

Hogyan látod, mi a sikeres életvezetés titka?

A megfelelő önmunka, a megfelelő emberekkel való kapcsolódás, a szeretet megélése, az önszereteté is. Az általános elégedettség érzése, olyan munka végzése, amit szeret az ember, és valamilyen hobbi, ami csak rólad szól, és szereted.

Gertrúdot a Facebookon ITT találhatod meg!

A szerzőről

Azt vallom, hogy minden pillanata és megnyilvánulása értékes az életnek. Meg azt is, hogy nehéz helyzetekben is meg lehet találni a fogódzókat, amelyek kisegítenek a gödör aljáról. Ilyen fogódzó lehet egy baráti beszélgetés, egy kellemes zene vagy éppen egy igazi, tartalmas szöveg elolvasása. Olyané, amely érzelmeket vált ki belőlünk, ami megérinti a bensőnket.

Az emberi dolgok érdekelnek. Legyenek nagyok vagy egészen aprók.

Ha Téged is, kövesd az oldalamat ITT!

Vagy írj nekem IDE!

Munkahelyi titkokra vagy kíváncsi? Coachoktól megtudhatod őket!