Hogyan lehet a chiptuningokat összehasonlítani?

chiptuning,autó
Forrás: ecotuning.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Néha lehet találkozni a chiptuninggal, motoroptimalizálással kapcsolatban egy-két érdekes véleménnyel és összehasonlítással. Ezek sokszor csak lejárató szándékkal készülnek, de előfordul olyan is, hogy a hiányos ismeretek okozzák a fejekben kialakult zűrzavart.

Attól, hogy két autónak ugyanaz a márkája és mindkettő átesett ugyanazon a módosításon, még nem szabad a teljesítményüket összehasonlítani.

Az autó és a beállítások összehasonlításához szükséges információk

Ahhoz, hogy el lehessen végezni az összehasonlítást, ismerni kell az autók állapotát. Ha ez eltérő, akkor nem lehet őket egy az egyben összehasonlítani. Ismerni kell a körülményeket. Egy adott szolgáltatás másképp néz ki különböző szervizeknél, ez többek között az eltérő műszereknek, eszközöknek is köszönhető. A beállításokat is ismerni kell. Attól, hogy papíron ugyanazt a szolgáltatást kapta meg az autó, lehet, hogy a tulajdonos által kért konkrét beállítások eltérőek.

A megfelelő összehasonlítás

A tényleges összehasonlítást a két autó beállításának mérési lapjával lehet elvégezni. Erre azért van szükség, mert olyan apró részleteket tartalmaz egy ilyen lap, amelyek ismerete nélkül mindenféle hasonlítgatás pusztán szubjektív vélemény. Az autó teljesítményét sokáig lehet fokozni, de ennek ára van, és nem mindegy, milyen áldozatokkal jár a teljesítménynövelés.

Személyfüggő, hogy kinek mennyi áldozatot ér meg a nagyobb teljesítmény, de általános szabályként ki lehet jelenteni, hogy a biztonság ebben az esetben is nagyon fontos. A hatalmas teljesítmény helyett érdemes inkább az optimális teljesítményre törekedni. Viszont, ha a megrendelő számára a nagy teljesítmény a fontos, akkor a szerviz azt tűzi ki célul.

Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet a téma, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod a chiptuning véleményeket az AET CHIPtuning weboldalán.

Mérni, mérni, mérni és értelmezni

A mérés roppant fontos, de ez nem azt jelenti, hogy valaki szemmel megnézi, hogy két ugyanolyan márkájú autó mennyi idő alatt hagyja el a pirosat. Egy gyorsulásnál sok különbség lehet egy módosítás nélküli, gyári alkatrészekkel rendelkező autó és egy nem gyári alkatrészekkel rendelkező járgány között.

A folyamat során mérni kell a leadott teljesítményt, az autóból kijövő adatokat, ezeket gyűjteni és elemezni kell, valamint még valami nagyon fontos: a megfelelő értelmezés. Ahhoz, hogy ténylegesen össze lehessen hasonlítani két autót, értelmezni kell az adatok alakulását és a jövőbeni hatásukat.

Tovább olvasok
Kép
Öt filmes franchise, aminek jól áll a csajos folytatás

Semmi kétség afelől, hogy a rebootok korát éljük. Szinte mindig van egy olyan film vagy sorozat, ami egy régi klasszikust elevenít fel, és helyez modern megvilágításba.

Kép
Mama, honnan jönnek a babák?

Amikor a harmadik gyerekemet vártam, folyamatosan kérdeztek a nagyok, hogy miért olyan nagy a pocakom. Volt egy app a telefonomon, amin háromféleképpen (gyümölcs, állat és édesség formájában) tudtam mutatni nekik, hogy épp mekkora bent a baba, de a hogy került oda kérdés is mindennapos volt. Próbáltam ezt úgy elmesélni, hogy meg is értsék, de ne mondjak olyat, amihez még kicsik.

Kép
Pintér Béla új darabja megint provokál

A Vérvörös Törtfehér Méregzöld a visszafogottabb Anyaszemefénye után ismét közéleti kérdésekre fókuszált. Cigányok, járvány, hatalmi térfoglalás, örökbefogadás, homofóbia egyetlen előadásban, az egészet mégsem érezzük barokkosan telezsúfoltnak. Vitatkozni viszont sokáig fogunk róla.

Kép
A legvagányabb csajok az irodalomban, szerintem

Magyar érettségin azt a feladatot kaptuk, hogy jellemezzük kedvenc irodalmi hősnőnket. Isten tudja, miért, de én akkor Kosztolányi Édes Annáját választottam.

Kép
3 dolog, amit soha ne tegyél, ha hisztizik a gyerek

A hisztivel kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, ami inkább árt, mint használ, ha gyermekedet elkapja az „ötperc”. Ilyen például az is, hogy nézd levegőnek. A reakciódból ugyanis azt tanulja meg, hogy problémahelyzetben ez a helyes viselkedés-minta. Mit ne tegyél hát hiszti közben? A következő három dolgot semmiképp sem!

Kép
Rejtett mintázatok – Barabási Albert-László hálózatkutató

Barabási Albert-László, a Bostonban kutató fizikus és hálózatkutató népszerű könyvekben megírta már a nagyközönség számára a kutatásai történetét – és az abból levonható tanulságokat. Most azonban újabb szintet lépünk: a Ludwig Múzeum Rejtett Mintázatok című kiállításán az adatokból kép, szobor, installáció és multimédia jön létre. Tudomány és művészet fonódik egybe a tágas terekben.

Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem