A legirritálóbb autóvezetési szokások

autofelszereles,autó,baleset,okostelefon Forrás: Unsplash/Damir Kopezhanov
Az autóvezetés folyamán számtalan kisebb-nagyobb, de mindenképpen idegesítő szokással találkozhatunk, azonban köztük is vannak kiemelkedően frusztráló cselekvések. Következzen az 5 legbosszantóbb autóvezetési szokás!

Telefonhasználat

A vezetés közbeni telefonhasználat már évtizedekkel ezelőtt is jelentősen növelte az autóbalesetek kockázatát. Manapság azonban az okostelefonok és a mobil internetkapcsolat robbanásszerű elterjedése miatt a vezetés alatti telefonhasználat ideje lényegesen megnőtt. Gyakori és igen idegesítő jelenség, hogy a zöld lámpa ellenére sem indul el valaki, mivel a telefonján pötyögi az üzeneteket. Az ilyen eseteket általában hosszabb dudaszóval szokták orvosolni a feltorlódott autósok, de ez jóval kevesebb veszélyt rejt magában, mint a menet közbeni telefonhasználat.

Indexelés hiánya

Számos sofőr átélte már azt a kifejezetten idegőrlő és kellemetlen szituációt, amikor bebocsátást vár a körforgalomba, azonban az onnan kifelé távozó autós nem használja az indexet. Ennek az abszolút hanyagságnak köszönhetően amikor éppen elindulnánk az autóval, a mögötte lévő sofőr már odaér, és következhet az újbóli várakozás.

balesetek,okostelefon,autofelszerelesek
Forrás: autofelszerelesek.hu
A legirritálóbb autóvezetési szokások

Az autó tetején lévő hóréteg elhagyása

Amikor havas időjárási körülmények között kell útnak indulni, természetesen a szélvédőket és a visszapillantó tükröket minden sofőr letakarítja. Az autó tetejére azonban már jóval kevesebb figyelem szokott irányulni, gyakran a többi autós kárára. A tetőn olvadásnak indult, sokszor nagy felületű hórétegek egy idő után tálcaként esnek le és borítják be más járművek szélvédőit.

Nézz körül az Autófelszerelések.hu akciós téli csomagok kínálatban, hogy megtaláld a további szükséges felszereléseket a biztonságos téli közlekedéshez.

Gyorshajtás

A gyorshajtás alatt természetesen nem 5-10 km/h-s szabálytalanságokat értünk, hanem a megengedettnél lényegesen magasabb sebességgel történő közlekedést. A túlzott sebesség már önmagában is kifejezetten baleset- és életveszélyes, viszont a sávok közötti cikázás még tovább növeli a szerencsétlenségek kockázatát. Persze az ilyen incidenseket nem követi minden esetben baleset, de minden bizonnyal különösen idegesítő és frusztráló a többi, szabályosan közlekedő sofőr számára.

Fölöslegesen bekapcsolt reflektor

A KRESZ szabályai szerint a reflektor használata kizárólag lakott területen kívül engedélyezett. Ebben az esetben is csak akkor, ha a reflektor által kibocsátott fény egyetlen sofőrt sem zavar a közlekedésben. Fontos megemlíteni, hogy a közlekedésbe nem csak az autók tartoznak bele, hanem a közeli folyókon utazó hajók is, így célszerű erre a tényezőre is odafigyelni. Sajnos sokan megfeledkeznek a reflektor kikapcsolásáról, amely a szemből érkező sofőröket teljesen elvakíthatja. A balesetek elkerülése érdekében fontos észben tartani a reflektor helyes használatát.