A boldogságtól is meghasadhat a szív – főleg a nőké

szív,nő Forrás: Pexels
Egy újabb dolog, amiben nem rendelkezett igazságosan a természet.

Egy japán halászok által használt polipcsapdáról kapta a nevét az a szívprobléma, ami leginkább a nőket fenyegeti, és akár halálos is lehet. A Takotsubo vagy megtört szív szindróma általában váratlan események hatására következik be: kiválthatja halálhír, rémisztő egészségügyi diagnózis, válás, a munkahely elvesztése, egy túlfűtött veszekedés, családon belüli erőszak, de akár egy asztmaroham is. Svájci kutatók azonban azt találták, hogy a megtört szív szindrómát 96 százalékban okozzák ezek a negatív stresszt kiváltó események, felmérésük résztvevőinek 4 százalékánál viszont örömteli történések váltották ki a problémát. A lottónyeremény, a szülinapi meglepetésparti vagy az unoka születése ugyanolyan hatással volt az érintettekre, mintha tragédia történt volna.

Mi is történik ilyenkor pontosan?

A stressz pozitív és negatív események hatására is ugyanazt váltja ki a szervezetből: a stresszhormonok kiáramlására a szív azzal reagál, hogy az egyik részén csökkenti a vérellátást. A többi részén a működés normális marad (vagy éppen rákapcsol, hogy pótolja a kiesést). Ilyenkor a csökkentett vérellátású terület egy léggömbhöz hasonlóan kiboltosodik, a szívfal pedig itt elvékonyodik. A folyamat akár szívritmuszavarhoz vagy hirtelen szívhalálhoz is vezethet – az esetek többségében azonban a megtört szív szindróma kezelhető, és az érintettek állapota néhány napon vagy héten belül rendeződik.

Kik a veszélyeztetettek?

Az említett svájci kutatásban vizsgált 1750 páciens többsége nő volt, más adatok szerint a nőket hét és félszer gyakrabban fordul elő nőknél. Jellemzően azonban az 55 év feletti korosztály a veszélyeztetett, de a kutatók egyelőre nem tudtak azonosítani olyan jeleket, amelyekből ki lehetne szűrni azokat, akiknél fennáll a megtört szív szindróma rizikója. Ez azonban csak egy a sok különbség közül, ami a nők és a férfiak szíve között megállapítható – mármint szigorúan egészségügyi vonatkozásban.

Miért Takotsubo?

A japán polipcsapda egy szűknyakú edény, ami olyan alakú, mint a bal szívkamra – ezt érinti a tünetegyüttes, amely egyébként szívrohamhoz hasonló tünetekkel, azaz légszomjjal és mellkasi fájdalommal jár. Ha sikerül diagnosztizálni, a problémát vizelethajtó gyógyszerekkel kezelik, mivel ezek segítenek normalizálni a szívizomösszehúzódást.

A hirtelen sokkon nem tudunk segíteni, de a feldolgozásában talán: