„Mit fogdossa össze a kapaszkodót?" Végignéztem egy vírus-ketrecharcot a buszon

„Mit fogdossa össze a kapaszkodót?" Végignéztem egy vírus-ketrecharcot a buszon
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

F

Furcsa jelenetnek voltam szemtanúja valahol Budapesten. Olyan jelenetnek, amit 2020 márciusa előtt észre sem veszek, mert egy percen belül, a legudvariasabb regiszterben elintéződött volna. Május elején viszont élőben sugárzott verbális pankráció kerekedett belőle.

Egy karanténban megsápadt asszony és egy hajlott hátú, magas, enyhén kopaszodó férfi állt a gyér forgalmú busz közepén. A férfi kapaszkodott, a nő csak támaszkodott. Utóbbi egy zsebkendőért nyúlt a kabátjába, és közben véletlenül kirántotta a jegyét. A férfi előzékenyen közelebb lépett, és fel akarta venni. Ennyi a jelenet.

Milyen párbeszéd zajlott volna köztük 2020 márciusa előtt?

– Tessék asszonyom, a jegye. Leejtette.

– Jaj, de kedves öntől, uram, nagyon szépen köszönöm!

– Igazán nincs mit.

– Nagyon fáj a hátam, rossz lett volna most hajlongani. Piac, porszívózás, zoknipárosítás… nehezen bírom már. Még egyszer fogadja hálás köszönetemet.

– Ugyan már, asszonyom, ez csak természetes. Bármikor megtenném.

És most lássuk, hogyan zajlott a dialógus májusban:

– Nehogy felvegye! – a nő rémülten ugrott a férfi felé, aztán rájött, hogy átlépte a kívánt távolságot, úgyhogy visszahőkölt, és csak a kezét tartotta óvón a földön heverő jegy felé. – Hagyja ott!

A férfi csodálkozva pillantott fel.

– Tessék?

– Mondom, ne érjen hozzá! – a nő szeretett volna lehajolni, hogy biztonságba helyezze a jegyet, de egyrészt a férfi közelsége, másrészt a kátyús út megakadályozta a cselekvésben. – Hagyja a földön.

– Hagyjam a földön?

– Ne nyúljon hozzá! Hogy képzeli, hogy ilyen időkben… ezt?

– Ja. – a férfi kapcsolt, de szolid visszavonulás helyett inkább támadásba lendült. – Milyen időkről beszél? Talán háború van? Vagy ledobták az atomot? – és gúnyos ajakreszketéssel bámult a nőre, mint egy megbántott szerelmes, akinek visszautasították a karikagyűrűjét.

Olvasd el ezt is!

– Tudja azt maga! Itt fogdosta össze a kapaszkodót a szemem láttára, utána meg a jegyemet akarja piszkálni? Normális maga?

– Mi? De hát csak udvarias voltam! Elment magának az esze?

– Magának ment el, ahogy látom! Tessék, még a maszkja is félre van csúszva! Hogy engedhették így felszállni a buszra?

– Egészen simán. – röhögött a pasi, aki egykor udvarias akart lenni. – Nem mindenki olyan elmebeteg, mint egyesek. Magának senki sem szólt róla, hogy ez az egész csak egy mesterséges hisztéria? Hogy sokkal többen halnak meg influenzában, mint ebben a média által felfújt lufiban?

– Leszarom, hogy maga miket gondol! – fújtatott a nő, aki egykor boldogan fogadta volna az udvariasságot. – Tőlem abban hisz, amiben akar, amíg a jogaimat tiszteletben tartja!

– Milyen jogokról beszél? Nem az amerikai Délen vagyunk! Csak segíteni akartam magának!

– Az egészséghez való jogomról beszélek!

– Bocsánat, hogy beleszólok. Az most tényleg nem jó, ha hozzáér mások cuccaihoz. Bemondták a tévében. – így egy kopott botba kapaszkodó öregúr az egyik hátsó ülésről.

– Mi van? – a férfi kezdte elveszteni a fejét. – Itt mindenki hülye?

– Nem vagyok hülye, csak óvatos. Bocsánat, hogy beleszóltam. – a bácsin látszott, hogy ötször megbánta a moderálást.

– Nem hülye? Hány éves maga? Száz? És kint mászkál vírus idején? – mondta ingerülten a férfi, elfelejtve, hogy az előbb még a hisztériáról lamentált. – Otthon kéne ülnie a hintaszékében, nem idekint rohangálnia!

– Igaza van! – csatlakozott hozzá az asszony váratlanul. – Miért utazgat ilyenkor? Tudja, hogy a vírus az idősekre jelenti a legnagyobb veszélyt? Százezrével halnak meg világszerte, csak mert nem képesek kicsit a fenekükön maradni!

– Nahát, még sosem hallottam ilyesmiről, hogy az öregek meghalnak! – a férfi nem díjazta, hogy a nő mellé állt.

Úri gesztusának visszautasítása mély sebet ejtett a lelkén.

– Na hagyják már békén a bácsit! – mordult fel egy tüsihajú harmincas. – Maszkban, kesztyűben van, és nyilván be kell vásárolnia, ha nem akar éhen halni! Ki fog rajta segíteni? Majd a politikusok teszik a kaját a küszöbére? – és szarkasztikusan felkaccantott.

– Egyrészt. – avatkozott közbe egy melírozott hajú nő. – Másrészt tudták, hogy milyen mentális hatása van a karanténnak? Az idősek elmagányosodnak, aztán a depresszió végleg legyengíti az immunrendszerüket, és máris kész a baj!

– Engem sose kérdez senki. – ingatta a fejét egy férfi bánatosan. A maszkja alól előkunkorodott fekete szakálla. – Nekem mindig kuss van. A saját hazámban!

Ezen az oda nem illő fordulaton egy pillanatra mindenki elcsodálkozott, aztán folyt tovább az égiháború.

– Az ilyenek miatt tartunk ott, ahol tartunk! – kiáltotta a jegyes asszony harciasan. – Nyugodt szívvel összefertőznek, aztán meg mindent megmagyaráznak, és a végén ki jár rosszul?

– Így van. – csatlakozott a melírozott hajú, de közben bocsánatkérően pislogott a magas férfira, mintha akarata ellen, mondjuk a női szolidaritás ösztönös nyomására cselekedett volna. Az öregúr közben leszállt. Láttam, hogy a megállóban maradt a következő buszra várva. A férfinak kezdett ellilulni az feje.

– Az a baj, hogy minden politika. – morfondírozott a tüsihajú. – Még ez a rohadt vírus is az. Mindig csak a politika, meg a pénz… Figyeljék meg, jön a recesszió, aztán nemsokára már a levegőért is fizetnünk kell.

A többiek azonban nem figyeltek az eszmefuttatására.

– Hát én járok rosszul! – folytatta az asszony. – És mindig az ilyenek miatt, akik dolce vitáznak, akik ügyesen csűrnek-csavarnak, akik azt képzelik, hogy mások felett állnak, hogy rajtuk nem fog a vírus, hogy nekik mindent szabad! Jaj… a hátam is megfájdult! Piac, porszívózás, zoknipárosítás, és most meg maga! Az egész maga miatt van!

A jegy még mindig árván feküdt a földön. A férfi, aki egykor udvarias akart lenni, torz, provokatív mosollyal nyúlt ismét érte. Az asszony villámgyorsan rálépett.

– Na abból nem eszik! – nevetett kissé őrülten. A férfi szemei vérben forogtak, azon se csodálkoztam volna, ha kettétöri a nő lábát, mint a gyufaszálat, vagy csak derékon kapja, felemeli a magasba, és arcon köhögi. De végül nem lépte át a határt. Már csak azért sem, mert közben a buszvezető megállt a pirosnál, és a plexiüvegen keresztül közölte, hogy amennyiben nem hagyják abba a cirkuszt, kihajítja őket a következő állomáson. Mint a régi Hofi-viccben, amikor végül megérkezik az erdész, és mindenkit (németek, partizánok) kizavar az erdőből.

– Még jó, hogy nem rendőrt hív. – morgolódott a férfi, és megigazította a maszkját. – Hiába, házmesterországban élünk.

A nő valamit dörmögött az orra alatt az önmagából kifordult világról, aztán hátat fordított a férfinak és kibámult az ablakon. Hirtelen nagy csend lett, csak a busz zötyögése hallatszott. A tüsihajú a mobilját nyomogatta, a melírozott nő magazint lapozgatott, a hajlott hátú férfi egy ideig a sápadt asszony hátát vizslatta. Aztán ő is elnézett a másik irányba.

Talán egy kicsit szégyellték magukat.


Ha már boltba mész, hogyan kerüld el, hogy „rád ugorjon” a vírus:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Ha már boltba mész, hogyan kerüld el, hogy „rád ugorjon" a vírus
Tovább olvasok
Kép
Mesés álompite egyenesen a Disney (birodalom) kemencéjéből

Kevés dolog indítja be úgy az édesszájúak fantáziáját, mint egy szelet frissen sült almás pite egy gombócnyi vanília fagyival – mondhatjuk, hogy ez az igazi amerikai álom! Sőt, tegyük ehhez még hozzá a Disney erejét, és a meseszerűség garantált. És nem, nem azért, mert a világ legboldogabb helyéről származik, hanem mert két csoda egyesül benne: ez egy varázslatos torta-pite kombó!

Kép
Minek a home office, amikor dolgozhatsz a barbadosi tengerparton is?

A barbadosi kormány egyéves vízumot ajánl önjelölt digitális nomádoknak, aki bizonyos feltételek mellett a karibi partokon óhajtja nyomkodni a billentyűzetét.

Kép
A klubokat is segíteni kell, nemcsak a zenészeket

Lobenwein Norbert, a Sziget és a Volt társtulajdonosa, koncert- és fesztiválszervező is az egyik döntéshozója a könnyűzenészeket megmentő állami csomagnak. Erről is kérdeztük.

Kép
Megcsalja a barátnőmet a férje, de nem tudom, elmondjam-e neki

Van jogunk beleszólni más életébe? Nekünk lenni a rossz hír vivőjének? Még akkor is, ha ezzel kvázi mi is teszünk azért, hogy akár ténylegesen szétessen a család? És mi magunk mit várnánk el egy ilyen helyzetben a legjobb barátunktól? Eszter igaz története következik.

Kép
Így kódolod bele a gyerekedbe, hogy milyen párkapcsolata lesz felnőttként!

Gyermeked születésétől fogva veszi a felőled érkező jeleket: mennyire és hogyan szereted, elfogadod-e olyannak, amilyen, hogyan oldod meg a nehéz szituációkat, milyenek a kapcsolataid, milyen az értékrended. Mindez mélyen beépül a személyiségébe és meghatározza, felnőttkorba érve értékesnek és szerethetőnek tartja-e majd magát, mi lesz igazán fontos a számára. Nem mindegy hát, hogyan csinálod.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 14.: a Szüzek a sikernek örülhetnek, a Skorpiók új dologban próbálhatják ki magukat

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz ma is izgalmas dolgok várnak!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem