Miért jó a babamasszázs? Egy ősi kapocs felébresztése a kisbabád és közötted

Borítókép: Miért jó a babamasszázs? Egy ősi kapocs felébresztése a kisbabád és közötted Forrás: Tökmagocska babamasszázs
Kisbabád egyik legelsőként kialakuló érzékszerve a bőr és vele együtt a tapintás, melyek már a várandósság 16. hetében segítséget adnak neki, hogy megismerje családját és környezetét. Az érintés az emberi kapcsolatokban ősidők óta fontos szerepet kap: gondolj csak bele, milyen erős érzelmeket váltanak ki belőled az alábbi szavak: az anyukád ölelése, a szerelmed csókja, a gyermeked ringatása, a kiskutyád simogatása.
Érints meg, - erre kérlek, - ha kisbabád vagyok!
Ölelj gyakran magadhoz, nélküled "megfagyok"!
Ne csak pelenkázz, mosdass, ha éhezem etess!
Puszild meg arcom százszor, mert így természetes!
Ringass el két karoddal, nyugtasd meg lelkemet,
öledbe bújva érzem, hogy jó szülőm szeret!
Érintésed ha érzem, az biztonságot ad,
Érints meg, ez az érzés, mindig velem marad!
részlet Aranyosi Ervin “Érints meg!” c. verséből

A világ nagy részét a bőrünkön keresztül érzékeljük. Amikor a kisbabád megszületik és a mellkasodra, vagy az apukája mellkasára helyezik, benne és bennetek is boldogsághormonok szabadulnak fel, például az oxitocin és az endorfin. Ezek a hormonok nem csak azért hasznosak, mert a korai kötődés megalapozói és a szoptatás segítői, de részt vesznek abban is, hogy a sok-sok éjszakázás után is ugyanolyan szeretetteljes tekintettel tudjátok csodálni a gyermeketeket.

A meleg érintés csökkenti a stresszt, így pozitív hatással van a szív-érrendszerre, és már egy baráti tapintás is beindíthatja az oxitocin, azaz a szeretethormon termelődését.

Ezt a nagyon intim és bensőséges szeretetbombát azonban nemcsak a szülőszobán élhetik át az újdonsült szülők, de utána is van lehetőség folyamatosan az érintés erejével kapcsolódni. Ma már szerencsére elavult nézet az, hogy a kisbabák jelzése csak „hiszti” és az is, hogyha gyermekünkhöz túl gyakran érünk hozzá vagy vesszük fel, akkor „elkényeztetjük”. A kötődő és válaszkész nevelésnek az alapja a biztonságos és szeretetteljes anya-gyermek kapcsolat, már újszülött kortól.

A várandósság és gyermekágyas időszak alatt megismert bőr-bőr (apukáknál szőr-bőr) kontaktust a szoptatás, ringatás, dédelgetés és masszázs formájában lehet tovább folytatni. Egy tudományos szemle szerint az egyes masszázs-módszertanokat alkalmazó anyukák kevesebb depressziót, szorongást és alvászavart tapasztaltak és a gyermekek és apukák közötti kapcsolatra is pozitív hatással volt a masszázs. A babamasszázs mozdulatait és szemléletmódját a szülők különböző tanfolyamokon sajátíthatják el szerte a világon. A technika anyja Vimala McClure, aki 1970-ben Indiában dolgozott és látta, hogy még a legszegényebb területeken is a mindennapi rutin részét képezi a csecsemők masszírozása.

Az édesanyjuk, testvérük által masszírozott gyermekek egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak voltak. Amikor elkapta a maláriát, a falu asszonyai megmasszírozták Vimalát olyan módon, mint a saját gyermekeiket is. Vimala hamarosan felépült és ezt az élményt sohasem fejlette el. Miután visszatért Amerikába, kifejlesztett egy komplex, csecsemőkre szabott tanfolyamot az Indiában tapasztalt simítások, a svéd masszázs, a reflexológia és a jóga elemeinek felhasználásával. Vimala hozta létre a Nemzetközi Csecsemőmasszázs Egyesületet (IAIM), ami a világ legnagyobb és legrégebbi babamasszázs-oktatókat összefogó egyesülete, melynek tagszervezete hazánkban a Magyar Gyermekmasszázs Egyesület.

Forrás: Tökmagocska babamasszázs

A babamasszázs hatásai

4 fő területen segíti a családok mindennapjait a masszázs.

  1. Relaxáció: Mind a kisbaba, mind a szülők könnyebben fognak hatására álomba szenderülni, az éjszaka átalvása könnyebb lesz, nappal pedig kiegyensúlyozottabbak lesznek.
  2. Megkönnyebbülés: Az első időszakban a hasfájás megoldására külön „hasfájásmasszázst” tanulnak meg a szülők, a különféle technikákat pedig a fogzási vagy növekedési fájdalmak enyhítésére is használhatják.
  3. Stimuláció: A babamasszázs a kicsik összes szervrendszerére pozitívan hat. Jót tesz az idegrendszernek és segíti a mozgás és beszéd fejlődését is.
  4. Kölcsönhatás: A gyermekkel eltöltött minőségi és örömteli idő erősíti a kötődést a szeretetteljes érintés segítségével. A szülő a kisbabájára, a baba pedig teljes mértékben a masszázsra és a szülőjére figyel.

A Magyar Gyermekmasszázs Egyesület által akkreditált képzéseket a várandósság alatt és a gyermek első évében is el lehet végezni online és személyes megjelenéssel. A babamasszázs ajánlott koraszülött babák, örökbefogadó szülők esetén is és olyanoknak, akiknek szoptatási, etetési problémáik vannak, hiszen ezekben az esetekben a bőrkontaktusnak gyógyító szerepe lehet. A tanfolyam rendszerint 4-5 alkalom, amelyeken az édesanyák és az édesapák is részt vehetnek. A tanfolyam során a megtanultakról írásos és képes anyagot is kapnak a szülők a tanulás és gyakorlás megkönnyítéséhez.

További információért látogasd meg a Tökmagocska Babamasszázs weboldalát, illetve Facebook- és Instagram-oldalát.

Forrás: Tökmagocska babamasszázs

A cikk írója Jaros Jázmin védőnő hallgató, nemzetközi okleveles csecsemőmasszázs oktató, a Magyar Gyermekmasszázs Egyesület tagja, a Tökmagocska Babamasszázs tulajdonosa.