Az áldozatszerep és ami mögötte van

online tanácsadás,pszichológia
Forrás: onlinetanacsadas.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az élet bármely területén találkozhatunk olyan helyzettel, amikor döntenünk kell, hogy kiállunk magunkért vagy hagyjuk, hogy áldozatokká váljunk. Utóbbi azonban azt a veszélyt hordozza magában, hogy eltávolodunk önmagunktól.

Ahhoz, hogy kiléphessünk az áldozat szerepéből, először is meg kell értenünk az agresszív-áldozat szerep dinamikáját.

Az áldozat-agresszor dinamika

El kell fogadni, hogy az agresszor mindenkiben ott van. A düh és az agresszió érzését mindenki megéli. Ha valaki akadályba ütközik, dühös, tehetetlen lesz. Ezek a szituációk önérzetünkre is negatívan hatnak. Ha nem dolgozunk magunkon, negatív érzelmeinket vagy magunk ellen fordítjuk, vagy máson vezetjük le dühünket.

Minden olyan szituációban, amikor indulatainkat elfojtjuk, az áldozat szerepe felé haladunk.

Az áldozat konfliktuskerülő típus, mindenki előrébb való, mint saját maga. Gyakran érez bűntudatot, de az is előfordul, hogy ő kelt bűntudatot másokban. Az áldozati szerepből gyakran válnak az egyének passzív-agresszív viselkedésűvé.

Az agresszor könnyen dühbe gurul, nehezen viseli a kritikát. Saját bizonytalansága állhat az agresszív viselkedés mögött. Előfordulhat, hogy gyermekként ő is áldozat volt, azonban a támadóval azonosult.

Egyik minta sem ideális. Az igazság valahol a kettő között van. Azonban ahhoz, hogy megtaláljuk a kompromisszumot, fontos, hogy önismeretünkkel dolgozzunk. El kell fogadunk, hogy a negatív érzések rendben vannak, meg kell találnunk a helyzetnek megfelelő reagálási módot. Ha ez nem sikerül egyedül, érdemes lehet felvenni a kapcsolatot egy pszichológussal.

Az áldozat-agresszor dinamika könnyen megfordulhat.

Passzív-agresszív viselkedés

A passzív-agresszív típusú emberek azok, akik másokra agresszíven hatnak, indulataikat másokra hárítják. Jellemző rájuk, hogy általában alulértékelik magukat és ezt kivetítik másokra is. Önbecsülésük ingatag. A konfliktusokat kerülik, de manipulatívan viselkednek, melynek következményeként látszólagos versenyelőnyhöz, hatalomhoz juthatnak. Emiatt megbízhatatlannak tartják őket.

A passzív-agresszív viselkedés azért veszélyes és nehezen kezelhető, mert az illető ártalmatlannak tűnik, pedig az igazság az, hogy nagyon könnyen megkeserítheti mások életét.

Mi a közös az agresszor- és az áldozatszerepben?

Az, hogy a haragot mindegyik rosszul kezeli. Az a személy, aki nem tudja megélni a negatív érzéseket, szorong.

Az agresszív viselkedés mögött nagyfokú szorongás bújik meg. Az áldozat pedig mindenkit támadónak tekint.

Az agresszív-áldozat szerepekből csak egy kiút lehetséges: ha szembenézünk félelmeinkkel, és a bűntudatot feloldjuk magunkban. Csak akkor fogjuk tudni helyesen kezelni a konfliktushelyzeteket, ha magabiztosak vagyunk és jó megküzdő képességgel rendelkezünk. Az önértékelésünkön folyamatosan dolgozni kell.

Tovább olvasok
Kép
Rejtett mintázatok – Barabási Albert-László hálózatkutató

Barabási Albert-László, a Bostonban kutató fizikus és hálózatkutató népszerű könyvekben megírta már a nagyközönség számára a kutatásai történetét – és az abból levonható tanulságokat. Most azonban újabb szintet lépünk: a Ludwig Múzeum Rejtett Mintázatok című kiállításán az adatokból kép, szobor, installáció és multimédia jön létre. Tudomány és művészet fonódik egybe a tágas terekben.

Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem