Az áldozatszerep és ami mögötte van

online tanácsadás,pszichológia
Forrás: onlinetanacsadas.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az élet bármely területén találkozhatunk olyan helyzettel, amikor döntenünk kell, hogy kiállunk magunkért vagy hagyjuk, hogy áldozatokká váljunk. Utóbbi azonban azt a veszélyt hordozza magában, hogy eltávolodunk önmagunktól.

Ahhoz, hogy kiléphessünk az áldozat szerepéből, először is meg kell értenünk az agresszív-áldozat szerep dinamikáját.

Az áldozat-agresszor dinamika

El kell fogadni, hogy az agresszor mindenkiben ott van. A düh és az agresszió érzését mindenki megéli. Ha valaki akadályba ütközik, dühös, tehetetlen lesz. Ezek a szituációk önérzetünkre is negatívan hatnak. Ha nem dolgozunk magunkon, negatív érzelmeinket vagy magunk ellen fordítjuk, vagy máson vezetjük le dühünket.

Minden olyan szituációban, amikor indulatainkat elfojtjuk, az áldozat szerepe felé haladunk.

Az áldozat konfliktuskerülő típus, mindenki előrébb való, mint saját maga. Gyakran érez bűntudatot, de az is előfordul, hogy ő kelt bűntudatot másokban. Az áldozati szerepből gyakran válnak az egyének passzív-agresszív viselkedésűvé.

Az agresszor könnyen dühbe gurul, nehezen viseli a kritikát. Saját bizonytalansága állhat az agresszív viselkedés mögött. Előfordulhat, hogy gyermekként ő is áldozat volt, azonban a támadóval azonosult.

Egyik minta sem ideális. Az igazság valahol a kettő között van. Azonban ahhoz, hogy megtaláljuk a kompromisszumot, fontos, hogy önismeretünkkel dolgozzunk. El kell fogadunk, hogy a negatív érzések rendben vannak, meg kell találnunk a helyzetnek megfelelő reagálási módot. Ha ez nem sikerül egyedül, érdemes lehet felvenni a kapcsolatot egy pszichológussal.

Az áldozat-agresszor dinamika könnyen megfordulhat.

Passzív-agresszív viselkedés

A passzív-agresszív típusú emberek azok, akik másokra agresszíven hatnak, indulataikat másokra hárítják. Jellemző rájuk, hogy általában alulértékelik magukat és ezt kivetítik másokra is. Önbecsülésük ingatag. A konfliktusokat kerülik, de manipulatívan viselkednek, melynek következményeként látszólagos versenyelőnyhöz, hatalomhoz juthatnak. Emiatt megbízhatatlannak tartják őket.

A passzív-agresszív viselkedés azért veszélyes és nehezen kezelhető, mert az illető ártalmatlannak tűnik, pedig az igazság az, hogy nagyon könnyen megkeserítheti mások életét.

Mi a közös az agresszor- és az áldozatszerepben?

Az, hogy a haragot mindegyik rosszul kezeli. Az a személy, aki nem tudja megélni a negatív érzéseket, szorong.

Az agresszív viselkedés mögött nagyfokú szorongás bújik meg. Az áldozat pedig mindenkit támadónak tekint.

Az agresszív-áldozat szerepekből csak egy kiút lehetséges: ha szembenézünk félelmeinkkel, és a bűntudatot feloldjuk magunkban. Csak akkor fogjuk tudni helyesen kezelni a konfliktushelyzeteket, ha magabiztosak vagyunk és jó megküzdő képességgel rendelkezünk. Az önértékelésünkön folyamatosan dolgozni kell.

Tovább olvasok
Kép
Vegyél hazait: öt magyar kézműves arckrém

Ha arcápolásról van szó, sokan kitartanak a megszokott kedvenc márkájuk mellett, mások viszont szeretnek kísérletezni, kipróbálni újdonságokat. Nos, az utóbbiaknak a #vegyélhazait Facebook-csoport megkönnyítette a dolgát: jobbnál jobb hidratálókrémeket kínálnak benne a készítőik, jellemzően magyar kisvállalkozások.

Kép
A járvány jó oldala: egyre több nagyváros teszi az utcáit bringabaráttá

A koronavírus-járvány miatt egyre több és több nagyváros kezdi el fejleszteni a kerékpárútjait, a szakértők szerint ugyanis jóval biztonságosabb, ha az utcára kilépve bringára pattanunk a tömegközlekedés helyett. Szerencsére Budapest sem maradt ki a sorból!

Kép
Nem a csirke salátával kombó a fogyás kulcsa! De akkor mi? Szakértőink elmondják!

Sokan téves információk segítségével próbálnak fittebbé válni és leadni a fölös kilókat, ám sajnos a hibás tanácsok miatt kudarcba fulladnak a terveik!

Kép
Attól még, hogy nincs transz ismerősöd, te is lelketlenebb országban élsz múlt hét óta

“Kedden elfogadta a magyar parlament Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett salátatörvényét, melynek egyik eleme jogilag ellehetetleníti Magyarországon a nemváltást” – írta az Euronews.

Kép
Könyvborító remake kihívás, nekünk ez a 10 tetszik legjobban

Új kihívás indult twitteren, amit minden könyvmoly imádni fog! Ha unatkoznál otthon, te is csatlakozz a #bookcoverchallenge-hez.

Kép
32 év után visszakapták az elrabolt gyereküket

Egy kínai asszony sok-sok éven át harcolt, hogy még egyszer láthassa a gyermekét, akit kétéves korában raboltak el tőle. A hosszú, gyötrelmes történetnek happy end a vége.

Kép
„Csak hogy értsem...” – Passzív-agresszív irodai kifejezések kisszótára

Az ember, amikor nagyon igyekszik kedves maradni konfrontatív irodai helyzetekben, néha azon kapja magát (vagy a társát), hogy tulajdonképp passzív-agresszívan kommunikál.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem