Az áldozatszerep és ami mögötte van

online tanácsadás,pszichológia
Forrás: onlinetanacsadas.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az élet bármely területén találkozhatunk olyan helyzettel, amikor döntenünk kell, hogy kiállunk magunkért vagy hagyjuk, hogy áldozatokká váljunk. Utóbbi azonban azt a veszélyt hordozza magában, hogy eltávolodunk önmagunktól.

Ahhoz, hogy kiléphessünk az áldozat szerepéből, először is meg kell értenünk az agresszív-áldozat szerep dinamikáját.

Az áldozat-agresszor dinamika

El kell fogadni, hogy az agresszor mindenkiben ott van. A düh és az agresszió érzését mindenki megéli. Ha valaki akadályba ütközik, dühös, tehetetlen lesz. Ezek a szituációk önérzetünkre is negatívan hatnak. Ha nem dolgozunk magunkon, negatív érzelmeinket vagy magunk ellen fordítjuk, vagy máson vezetjük le dühünket.

Minden olyan szituációban, amikor indulatainkat elfojtjuk, az áldozat szerepe felé haladunk.

Az áldozat konfliktuskerülő típus, mindenki előrébb való, mint saját maga. Gyakran érez bűntudatot, de az is előfordul, hogy ő kelt bűntudatot másokban. Az áldozati szerepből gyakran válnak az egyének passzív-agresszív viselkedésűvé.

Az agresszor könnyen dühbe gurul, nehezen viseli a kritikát. Saját bizonytalansága állhat az agresszív viselkedés mögött. Előfordulhat, hogy gyermekként ő is áldozat volt, azonban a támadóval azonosult.

Egyik minta sem ideális. Az igazság valahol a kettő között van. Azonban ahhoz, hogy megtaláljuk a kompromisszumot, fontos, hogy önismeretünkkel dolgozzunk. El kell fogadunk, hogy a negatív érzések rendben vannak, meg kell találnunk a helyzetnek megfelelő reagálási módot. Ha ez nem sikerül egyedül, érdemes lehet felvenni a kapcsolatot egy pszichológussal.

Az áldozat-agresszor dinamika könnyen megfordulhat.

Passzív-agresszív viselkedés

A passzív-agresszív típusú emberek azok, akik másokra agresszíven hatnak, indulataikat másokra hárítják. Jellemző rájuk, hogy általában alulértékelik magukat és ezt kivetítik másokra is. Önbecsülésük ingatag. A konfliktusokat kerülik, de manipulatívan viselkednek, melynek következményeként látszólagos versenyelőnyhöz, hatalomhoz juthatnak. Emiatt megbízhatatlannak tartják őket.

A passzív-agresszív viselkedés azért veszélyes és nehezen kezelhető, mert az illető ártalmatlannak tűnik, pedig az igazság az, hogy nagyon könnyen megkeserítheti mások életét.

Mi a közös az agresszor- és az áldozatszerepben?

Az, hogy a haragot mindegyik rosszul kezeli. Az a személy, aki nem tudja megélni a negatív érzéseket, szorong.

Az agresszív viselkedés mögött nagyfokú szorongás bújik meg. Az áldozat pedig mindenkit támadónak tekint.

Az agresszív-áldozat szerepekből csak egy kiút lehetséges: ha szembenézünk félelmeinkkel, és a bűntudatot feloldjuk magunkban. Csak akkor fogjuk tudni helyesen kezelni a konfliktushelyzeteket, ha magabiztosak vagyunk és jó megküzdő képességgel rendelkezünk. Az önértékelésünkön folyamatosan dolgozni kell.

Tovább olvasok
Kép
Testpozitív influencerek, akik megmutatják testük tökéletlenségeit

Hiába az a mondás, hogy a szépség belülről fakad, ha bárhová nézünk, csakis a tökéletes testek és a modellarcok számítanak elfogadottnak. A testpozitív influenszerek népszerűsége viszont épp abban áll, hogy bevállalják: nem felelnek meg a szépségideálnak.

Kép
Vízeséspornó és a varázslatos Hallstatt

Nem szoktam gyakran megírni a nyaralásaimat. Leginkább azért, mert van, amikor egy mondatban is össze lehet foglalni. Például: „Jesolóban fetrengtem a tengerparton egy hétig.” Hát, ha fejreállok, sem lesz cikk ebből. Idén azonban Ausztria felé vettük az irányt. Jobban nem is tehettük volna. Persze, a cél kiválasztásában nagy szerepe volt a koronavírus-járványnak is. A második részben eljutunk a csodás Hallstattig!

Kép
Nem szégyen és nem hőstett az örökbefogadás

„Olvassa el ezt a könyvet az, akinek két anyja van!” – gondoltam az „Akiknek két anyja van” című könyvről. Az örökbefogadás tematikája ugyanis minden szinten kívül esett az érdeklődésemen. Aztán mégis belelapoztam a szerkesztőségben, és beszippantott a szöveg. Annak meg aztán már külön örültem, hogy engem kértek fel a könyvbemutató moderáló beszélgetésére a szerzővel, Mártonffy Zsuzsával.

Kép
5 dolog, amire a gyereknek szüksége van a boldoguláshoz

A szereteten túl a legnagyobb ajándék, amit a gyerekednek adhatsz, ha felkészíted őt a valódi világ kihívásaira. Ha segítesz neki rátalálni arra a tevékenységre, amiben örömét leli és amiben jónak érzi magát.

Kép
A férfi stílusa: Az oldalzsebes, rövid cargonadrág a nyár legnagyobb visszatérője - Mutatunk pár shopping tippet

A cargonadrágok számos változáson átestek az utóbbi években, és amikor már lassan temettük őket, akkor hirtelen ismét a legnevesebb kifutókon jöttek szembe és ami azt illeti ez a visszatérés most egész jól sikerült. Az instyle.hu összeállítása.

Kép
9 ok, amiért inkább NE fuss maratont

Idővel óhatatlanul felmerülhet benned is: „most már kéne futni egy maratont”. Ám van itt pár apróság, amivel jó, ha tisztában vagy, mielőtt belevágnál a felkészülésbe.

Kép
Frittata tojás nélkül – miért is ne?

Nem kell mindig húst és egyéb állati eredetű ételeket enni. Ezzel a bolygónk egészsége mellett a saját egészségedért is tehetsz valamit. Igazi win-win helyzet, ha ezt ráadásul olyan finom ételekkel teszed, mint ez a frittata.

Kép
Mi az igazság Lana Del Reyről - a szomorú lány története

Az elmúlt 10 év egyik legnépszerűbb zenei előadója. Különös stílusa és titokzatos élete felkeltette az emberek érdeklődését. De mivel vívta ki saját rajongói ellenszenvét és mi az igazság Lana Del Rey tragikus élettörténete mögött?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem