Az áldozatszerep és ami mögötte van

online tanácsadás,pszichológia
Forrás: onlinetanacsadas.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az élet bármely területén találkozhatunk olyan helyzettel, amikor döntenünk kell, hogy kiállunk magunkért vagy hagyjuk, hogy áldozatokká váljunk. Utóbbi azonban azt a veszélyt hordozza magában, hogy eltávolodunk önmagunktól.

Ahhoz, hogy kiléphessünk az áldozat szerepéből, először is meg kell értenünk az agresszív-áldozat szerep dinamikáját.

Az áldozat-agresszor dinamika

El kell fogadni, hogy az agresszor mindenkiben ott van. A düh és az agresszió érzését mindenki megéli. Ha valaki akadályba ütközik, dühös, tehetetlen lesz. Ezek a szituációk önérzetünkre is negatívan hatnak. Ha nem dolgozunk magunkon, negatív érzelmeinket vagy magunk ellen fordítjuk, vagy máson vezetjük le dühünket.

Minden olyan szituációban, amikor indulatainkat elfojtjuk, az áldozat szerepe felé haladunk.

Az áldozat konfliktuskerülő típus, mindenki előrébb való, mint saját maga. Gyakran érez bűntudatot, de az is előfordul, hogy ő kelt bűntudatot másokban. Az áldozati szerepből gyakran válnak az egyének passzív-agresszív viselkedésűvé.

Az agresszor könnyen dühbe gurul, nehezen viseli a kritikát. Saját bizonytalansága állhat az agresszív viselkedés mögött. Előfordulhat, hogy gyermekként ő is áldozat volt, azonban a támadóval azonosult.

Egyik minta sem ideális. Az igazság valahol a kettő között van. Azonban ahhoz, hogy megtaláljuk a kompromisszumot, fontos, hogy önismeretünkkel dolgozzunk. El kell fogadunk, hogy a negatív érzések rendben vannak, meg kell találnunk a helyzetnek megfelelő reagálási módot. Ha ez nem sikerül egyedül, érdemes lehet felvenni a kapcsolatot egy pszichológussal.

Az áldozat-agresszor dinamika könnyen megfordulhat.

Passzív-agresszív viselkedés

A passzív-agresszív típusú emberek azok, akik másokra agresszíven hatnak, indulataikat másokra hárítják. Jellemző rájuk, hogy általában alulértékelik magukat és ezt kivetítik másokra is. Önbecsülésük ingatag. A konfliktusokat kerülik, de manipulatívan viselkednek, melynek következményeként látszólagos versenyelőnyhöz, hatalomhoz juthatnak. Emiatt megbízhatatlannak tartják őket.

A passzív-agresszív viselkedés azért veszélyes és nehezen kezelhető, mert az illető ártalmatlannak tűnik, pedig az igazság az, hogy nagyon könnyen megkeserítheti mások életét.

Mi a közös az agresszor- és az áldozatszerepben?

Az, hogy a haragot mindegyik rosszul kezeli. Az a személy, aki nem tudja megélni a negatív érzéseket, szorong.

Az agresszív viselkedés mögött nagyfokú szorongás bújik meg. Az áldozat pedig mindenkit támadónak tekint.

Az agresszív-áldozat szerepekből csak egy kiút lehetséges: ha szembenézünk félelmeinkkel, és a bűntudatot feloldjuk magunkban. Csak akkor fogjuk tudni helyesen kezelni a konfliktushelyzeteket, ha magabiztosak vagyunk és jó megküzdő képességgel rendelkezünk. Az önértékelésünkön folyamatosan dolgozni kell.

Tovább olvasok
Kép
Kezdő futóedzés + egyéb tippek újaknak

A kijárási korlátozás rendesen megnövelte a kezdő futók számát, ha te is közéjük tartozol, akkor adunk pár tippet, hogy hatékonyabban űzhesd ezt a sportot! A runnersworld.hu összeállítása.

Kép
Csövet dugtak a torkomba, hogy kiderüljön: lefogyhatok-e

Ha az ember magánintézményben végzett magánműtétre gondol, lehet egy olyan elképzelése, hogy ott majd ő diktál: ezt a műtétet szeretném, így, ilyen eredménnyel, tessék, elkezdhetnek vágni! De ki kell ábrándítsak mindenkit: a gyomorszűkítő műtétnél nem elég az összegyűjtött pénz és az elszántság. Az orvos elutasíthatja a beavatkozást vagy mindenféle kellemetlen vizsgálat eredményéhez kötheti. Nálam utóbbiról volt szó, például csövet nyeltem és mintát vettek a gyomromból is.

Kép
Szülés a koronavírus árnyékában – egy egészségügyi dolgozó története

Egészségügyi asszisztensként az amerikai Jennifer Perry számára mindennapos esemény volt a betegségekkel való küzdelem, mégis váratlan nehézségekkel szembesült, amikor dolgozóból pácienssé vált. A 33 éves nő terhessége utolsó szakaszában arra kényszerült, hogy COVID-fertőzötteket kezeljen. Csupán egy héttel lánya születése előtt Perryn elkezdtek megjelenni a koronavírus tünetei. A továbbiakban a kétgyermekes anya beszámolója következik élete egyik legviszontagságosabb időszakáról

Kép
Milyen lesz 2020 nyara a tengerpartokon? Rizikós-e a strandolás?

A koronavírus-járvány extrém mértékben megviselt néhány mediterrán országot, például Olaszországot és Spanyolországot. Az elmúlt egy-két hétben ezekben a térségekben is elkezdett újraindulni az élet. Néhány olasz szakértő most azt vette végig, milyen mértékben kell fizikai távolságot tartani a tengerparti szombaton és nagyobb veszélynek vagyunk-e kitéve a hullámok között, mint a parti homokban.

Kép
Rajzos „használati útmutató", hogy önállóbbá váljon a gyereked

Szegény gyerek olyan gyámoltalan, szüksége van a nagy, okos felnőtt segítségére. Képtelen egyedül bevetni az ágyát, megírni a házi feladatát, kivinni a szemetet, visszadobálni a fiókba a játékait. Vagy mégsem olyan nagyon képtelen?

Kép
Ismét eljött a biciklis nadrágok ideje – Mutatunk is pár szuper shoppingtippet

A biciklis nadrágok szélesebb körben is sikerre futottak 2019-ben, így talán nem meglepő az sem, hogy 2020 nyarán ismét előtérbe kerülnek majd. Az instyle.hu cikke.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem