Öt hangjáték, amit a gyereked imádni fog és te sem unod majd

Öt hangjáték, amit a gyereked imádni fog és te sem unod majd
Forrás: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Talán még vannak közöttünk olyanok, akik emlékeznek a Szabó családra: a Magyar Rádió leghosszabb hangjátéksorozata 48 éven át ment és 2500 adást élt meg. A gyerekek többsége azonban már a műfajt sem ismeri – pedig érdemes körülnézni, miket hallgathatunk akár a gyerekünkkel közösen is otthon vagy a strandon. Adunk öt tippet!

Ahogy a Netflix megreformálta a sorozatgyártást és ezáltal közvetett módon magát a tévézést is, úgy a hangoskönyvekkel és még inkább az internetes podcastekkel a rádiózás is újra aranykorát éli világszerte. A hangjátékok is – vagyis az irodalmi művek puszta felolvasását meghaladó, illetve gyakran kifejezetten a hangzó közegre írt alkotások, amelyeken komoly stáb, rendező, dramaturg, színészek dolgoznak – újra megtalálták a maguk közönségét és népszerűségük az egész világon újra növekedni kezdett a TV elterjedésével kezdődött és 30-40 éven át tartó hanyatlás után.

A műfajnak Magyarországon is nagy hagyománya van: a ‘30-as években pl. Ottlik Géza is sokat tett azért, hogy itthon is magas színvonalú hangjátékok készüljenek; a Magyar Rádió berkeiben 60 éven át, 1951-től 2011-ig működő Rádiószínház pedig hatalmas anyagot hozott létre és halmozott fel a rádió archívumában – ez azonban a jogszabályi háttér miatt az egyszerű hallgatók számára jórészt nem hozzáférhető. 2014-től négy éveken át a Médiatanács által kiírt és 50 millió forintos keretösszegű Cserés Miklós pályázat volt a műfaj köldökzsinórja, ezt azonban tavaly már nem írták ki – reméljük, hogy idén más lesz a helyzet.

Hála a műfaj széles rajongótáborának, szerencsére az internet szegleteiben sok teljes hangjáték felvételére rábukkanhatunk. Mutatok öt olyat – régit is, újabbat is –, amiről úgy gondolom, hogy gyerekek és felnőttek számára is egyaránt élvezetes.

1. A ló, aki elvesztette a szemüvegét (1995)

Hannu Mäkelä finn író gyerekkönyve, amelyből ez a hangjáték is készült, 1984-ben jelent meg magyarul. A történet elég vicces és kicsit zavarbaejtő: adott egy ló, foglalkozására nézve irodalomkritikus, aki – mivel elveszíti az olvasószemüvegét –, kénytelen kimozdulni az értelmiségi lét elefántcsonttornyából. Miközben a történet szerint végig a szemüvegét keresi, útközben összebarátkozik egy sünnel, egy varjúval és egy kutyával – végül pedig ez a kis közösség néhány tehén segítségével tejgazdaságot alapít és még kiállítást is nyitnak a kutya fafaragványaiból (címe: Exhibicionista Art). A regényt Kopányi György alkalmazta rádióra és Vadász Gyula rendezte, a címszereplő ló pedig nem más, mint Rudolf Péter.


2. A félszárnyú tündérek völgye (1983)

Simai Mihály mesejátéka klasszikus disztópia, olyan, mintha Orwell 1984-ének gyerekváltozata lenne. A történet szerint a tündérek (afféle pegazusok, szárnyas lovak) száműzetésben élnek, mivel az emberek diktátora, „a nagy Maximilián” lebontatta a természetes lakóhelyükül szolgáló, varázserejű üveghegyet. Az üveghegy darabjait a király saját céljaira akarja felhasználni: pénztermő fákat akar a segítségükkel létrehozni, valamint a hegyből kinyert kristályokat beleszerelteti minden család TV-jébe, hogy azon keresztül megfigyelhesse őket. Az üveghegynek ráadásul afféle légtisztító hatása is volt, aminek híján a gyárak füstjének hatására a tündérek elveszítik a szárnyukat. A történet főszereplője, Mandikó (egy tündér) összefog Cipriánnal (egy ember), hogy megdöntsék a diktátor hatalmát. Tudom, hogy elég nyomasztónak hangzik, de én kisgyerekként is nagyon szerettem!


3. Időfutár (2012-2014)

Az Időfutárt talán nem is kell senkinek bemutatni, hiszen ez volt az utóbbi évtized egyetlen nagyszabású és sikeres ifjúsági hangjátéksorozata. Tasnádi István, Gimesi Dóra, Jeli Viktória és Vészits Andrea sci-fije – amely 2012 áprilisától kezdve ment minden hétköznap a Kossuth Rádión és összesen 210, egyenként tíz perces részből áll – annyira sikeres volt, hogy több regény, egy színházi változat és egy társasjáték is készült belőle. Az időutazós történet, amely főképp a 12-18 éves korosztályt célozza és amely eleinte a főszereplő Hanna és mozgássérült barátja, Zsófi közötti skype- és email-beszélgetéseken keresztül bontakozik ki, leginkább a csodálatos karakterei miatt érdekes – és bár a 100. rész környékére éreztem némi kifáradást, mégis óriási teljesítmény.

Nem ismerek másik olyan hangjátékot, amely az ilyen gigászi terjedelem ellenére ennyire jól meg lenne írva.

A gyerekszereplők csodálatosak, a felnőttek közül pedig legalább epizódszereplőként megjelenik a magyar színházi szakma színe-java Láng Annamáriától Scherer Péterig, Fullajtár Andreától Molnár Piroskán keresztül Péterfy Boriig. És ami a legjobb: az egész fent van a youtube-on!


4. Szegény Dzsoni és Árnika (1982)

A legkisebbeknek is tökéletes ez a Lázár Ervin-meséből készült hangjáték. A történet klasszikus népmesei elemekből dolgozik, azonban egy kicsit mindig másképp alkalmazza őket: Östör király nem annak adja a lányát, aki kiáll valamilyen próbát, hanem akit a lánya igazán megszeret (és ez talán még nehezebb!); Szegény Dzsoni, a világ legszabadabb embere pedig focicsapatot szervez az őt üldöző 13 betyárból. És a végén persze happy end!


5. A 13 Tökmindegymi (2006)

Vinnay András hangjátéka James Thurber A 13 falióra című meseparódiája alapján készült. Az alapszituáció szerint a rádióban dolgozó színészek még utoljára megpróbálnak – élő adásban és rögtönözve a történetet – összedobni egy hangjátékot. És a végeredmény, ha nem is éppen klasszikus módon, de tényleg egy mesejáték; kicsit olyan, mintha a Cartoon Network agyament rajzfilmjeinek világa lenne ez, csak hangjátékban. Itt tudjátok meghallgatni. A fáradt humor kedvelőinek ajánlom és azoknak, akik nem félnek, hogy a gyerekek eltanulják pl. azt, ahogy a két Miklós beszélget 9:25-től.


Ha pedig képet is szeretnétek – itt van 10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el!

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el
Tovább olvasok
Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kép
9 dolog, ami számomra természetes, de a férjemnek égnek áll tőle a haja

Díszpárnák, csinos bögrék, burjánzó növények a lakásban. Minden női szívet megdobogtatja legalább az egyik, ám életünk párjai szívük szerint eltüntetnék mindet, amint kitesszük a lábunkat a lakásból.

Kép
Milyen borokat válasszunk előételekhez?

Akárcsak az italok sorában az aperitifnek, úgy az étkezések során az előételeknek is megvan a fontos szerepük. Érdemes a menüsort is ugyanúgy felépíteni, mint ahogy a borok kóstolási sorrendjét felállítani, vagyis a könnyű ételekkel és italokkal kezdeni, majd fokozatosan haladni a tartalmasabb fogások és a testesebb, érettebb borok felé. Mivel az előétel amolyan első fogás előtti étvágygerjesztő, leginkább könnyedebb, lendületesebb, frissebb borok kerülnek mellé pohárba. „Kóstoljunk bele” néhány hideg és meleg előételbe, és a hozzájuk párosítható borokba!

Kép
Megnéztem Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán önálló estjét

A „Többet magunkról” című darabbal a Grecsó név végérvényesen összművészeti branddé vált. Jobb nem is történhetett volna vele.

Kép
A tehénpuki és -böfögés életveszélyes!

A szarvasmarhák tejet és húst adnak nekünk. És jó sok metánt. A metán meg az egyik legveszélyesebb üvegházgáz: a klímakatsztrófához nagyban hozzájárul. De most úgy tűnik, a metánnak annyi.

Kép
Dubajban az anyák szülés után mell- és hasplasztikát is kérhetnek - ez ott természetes

Anyukák mesélnek, milyen a terhesség és a szülés Dubajban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában.

Kép
Másfél évtized után elengedtem az örökbefogadást, és most boldog vagyok

Nem esett teherbe, de kétségbe sem. Járta az egészségügy rondabugyrait, a kórházakat, a borsos árú magánrendeléseket, a meddőségi klinikákat. Végül az örökbefogadás mellett döntött. Üdvtörténet nincs, mégsem vág eret magán emiatt. Ági kálváriája és felszabadulása.

Kép
Vérnyomáscsökkentő ételek

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem