Mi az a mince pie? Érdekességek és persze recept

Mi az a mince pie? Érdekességek és persze recept
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ez az ősi karácsonyi édesség, amelyet gyümölcskosár néven szoktak emlegetni magyarul, hagyományosan hússal – többnyire marhahússal – készült, innen a neve (a mince vagdalt vagy darált húst jelent); csak a 19. században kezdett eltűnni a hús a kosárkákból.

A mince pie épp olyan elmaradhatatlan velejárója a brit karácsonyoknak, mint a pulyka, a fagyöngy vagy a reggeli ajándékbontogatás pizsamában.

A mince pie-t a 13. században „importálták” Britanniába aKözel-Keletről visszatért kereszteslovagok. Az akkori finomság húst, gyümölcsöt és fűszereket és alkoholt tartalmazott. Így lehetett ugyanis a legkönnyebben tartósítani a húst.

A cukor csak a 18. században került a receptbe, a viktoriánus időkbenpedig szép lassan kiveszett belőle a hús.

A tölteléket, amelyet ma is mincemeat-nek neveznek, külön lehet kapni a brit boltokban, illetve a háziasszonyok ugyanúgy elteszik, mint a lekvárt.

A Cromwell nevével fémjelzett puritán időkben betiltották a mincemeat készítését, mert katolikus fényűzésnek tekintették.

A mince pie hagyományosan három fűszert tartalmaz: szegfűszeget, fahéjat és szerecsendiót. Ezek a három napkeleti bölcset jelképezik.

És akkor jöjjön a recept:

Recept
6 személyre
Mince pie
Hozzávalók
  • 1 zöld (granny smith) alma (vagy más fanyar ízű alma)
  • 1 narancs leve és húsa
  • 1 citrom leve és húsa
  • 1/2 ek szerecsendió (frissen darálva)
  • 1/4 ek szegfűbors (őrölt)
  • 1/4 ek szegfűszeg (őrölt)
  • 85 g mandula (pörkölve vagy sütőben megpirítva, feldarabolva)
  • 115 g szárított vörösáfonya (feldarabolva)
  • 85 g szárított feketecseresznye (feldarabolva)
  • 45 g kandírozott gyömbér (feldarabolva)
  • 85 g barna cukor
  • 115 g arany mazsola (feldarabolva)
  • 60 g olvasztott vaj
  • 110 ml brandy
  • 700 g liszt (a tésztához)
  • 1 ek só (a tésztához)
  • 225 g vaj (a tésztához, kemény állapotban, apró kockákra vágva)
  • 2 tojás sárgája (a tésztához, lágyan felverve)
  • 110 ml víz (a tésztához)
  • 2 ek tej (a tésztához)
  • porcukor (elhagyható)

1. A mincemeat hozzávalóit (a hozzávalók listájában az összes tétel, amelyhez nincs odaírva, hogy „a tésztához”) keverd össze alaposan egy nagy tálban. A mincemeat-et egy légmentes tárolódobozban tedd a hűtőbe. Így a mincemeat akár három hónapig is eláll. Az igazi profik legalább egy héttel az ünnepi alkalom előtt készítik el a mincemeat-et.

 

2. Két normál muffinsütőt (olyat, amiben egy tepsiben 12 muffinnak van hely) kenj ki alaposan vajjal. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

 

3. Keverd össze a lisztet és a sót egy nagy tálban. Add hozzá a vajkockákat és az ujjaiddal gyúrd azokat bele addig, amíg egyik darab sem nagyobb egy borsószemnél. Keverd bele a tojássárgákat és adj hozzá hideg vizet. Most egy épphogy ragadós tésztának kell előtted lennie.

 

4. Válaszd kétfelé a tésztát. Lisztezz ki egy deszkát, és a tészta egyik felét nyújtsd ki rajta. Sütiformával vagy egy üvegpohár szájával formázz korongokat a kinyújtott tésztából, olyan nagyokat, hogy pont ki lehessen bélelni velük a muffinsütő formáit. Béleld is ki őket,

 

5. Fogj egy evőkanalat és mindegyik muffinformába kanalazz úgy másfél evőkanálnyi mincemeat-et.

 

6.Nyújtsd ki a tészta másik felét kilisztezett deszkán. Vágj ki ebből is korongokat. Mártsd az ujjad hideg vízbe és futtasd végig vizes ujjaidat a tésztakorongok szélén, mielőtt „lezárod” a mince pie-okat. Gyengéden nyomkodd körbe rá a pie-ok tetejét, hogy illeszkedjenek az aljukra és egy villával is segíts rá, hogy a tészta széle a muffinmélyedések peremére simuljon. Amikor minden pie-t lezártál, kend ki a tetejüket tejjel és egy éles késsel vagdoss bele a tetőkbe.

 

7. 20 percig süsd a pie-okat, amíg aranybarnák nem lesznek. Hagyd hűlni az eredményt 5 percig, majd szórd meg porcukorral és azonnal tálald.

Tovább olvasok
Kép
Jelek, melyek arra utalhatnak, a gyerekedet is nagyon megviseli a jelenlegi helyzet

Amíg te kibeszélheted a feszültséget; egy gyereknek ez közel sem ennyire egyszerű. Pedig őt is biztosan nyomasztja, hogy egyik napról a másikra fölfordult a kis élete. S ha szavakkal nem is biztos, hogy ki tudja fejezni, ez a viselkedésén keresztül talál kiutat. Olvass a néma üzenetekből.

Kép
Napi horoszkóp november 29.: az Oroszlánok érdekes tapasztalatokkal gazdagodhatnak, a Mérlegekre nagy meglepetés vár

A hét utolsó napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Szabályok, amiket Diana hercegné és Meghan Markle is megszegtek

Diana hercegné és Meghan Markle egyaránt híresek arról, hogy időnként megszegik a királyi család szabályait. Most összegyűjtöttünk néhány szabályt, ami ellen mindketten fellázadtak már.

Kép
Még mindig nagyon kevés a családbarát munkahely

Bár elméletileg visszavárják dolgozni a kisgyermekes anyákat, többségük nem érzi igazán családbarátnak a munkahelyét. Van, aki inkább eltitkolja, hogy szült; sokuk feleslegesnek érzi magát a munkaerőpiacon. Az is gyakori, hogy a gyerek miatt eleve nem mernek magasabb pozícióban gondolkodni.

Kép
Anyatejből készült jégkrémmel megelőzhető a koronavírus

Egy amszterdami kórház önkéntes édesanyák által adományozott anyatejéből készít fagylaltot, mely alkalmas lehet a COVID-vírusos megfertőződés megelőzésére.

Kép
Mi legyen a kinőtt ruhákkal és játékokkal, ha már nem kellenek?

Tele a szekrény felső polca, a padláson egymást támasztja a kinőtt kismotor, futóbicikli, első bringa és a tárolóban sem jobb a helyzet, mert az egyik falat csakis a kinőtt ruhákat és játékokat tartalmazó dobozok állnak. Sztenderd dilemma kis és nagyobb gyerekeseknél a mi legyen a kinőtt cuccok sorsa? Szerzőnk, Seufert-Szántó Orsi, aki egy fiú és egy lány anyukája hoz nektek ötleteket arra, hogy hogyan adjatok túl a feleslegessé vált, ámde szép állapotú gyerekholmikon.

Kép
Csak egy dolog idegesít jobban annál, hogy nem eszik rendesen a gyerekem

Mégpedig az, hogy mindenki ezzel cseszteti őt is és engem is.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem