Mi az a mince pie? Érdekességek és persze recept

Borítókép: Mi az a mince pie? Érdekességek és persze recept Forrás: europress
Ez az ősi karácsonyi édesség, amelyet gyümölcskosár néven szoktak emlegetni magyarul, hagyományosan hússal – többnyire marhahússal – készült, innen a neve (a mince vagdalt vagy darált húst jelent); csak a 19. században kezdett eltűnni a hús a kosárkákból.

A mince pie épp olyan elmaradhatatlan velejárója a brit karácsonyoknak, mint a pulyka, a fagyöngy vagy a reggeli ajándékbontogatás pizsamában.

A mince pie-t a 13. században „importálták” Britanniába aKözel-Keletről visszatért kereszteslovagok. Az akkori finomság húst, gyümölcsöt és fűszereket és alkoholt tartalmazott. Így lehetett ugyanis a legkönnyebben tartósítani a húst.

A cukor csak a 18. században került a receptbe, a viktoriánus időkbenpedig szép lassan kiveszett belőle a hús.

A tölteléket, amelyet ma is mincemeat-nek neveznek, külön lehet kapni a brit boltokban, illetve a háziasszonyok ugyanúgy elteszik, mint a lekvárt.

A Cromwell nevével fémjelzett puritán időkben betiltották a mincemeat készítését, mert katolikus fényűzésnek tekintették.

A mince pie hagyományosan három fűszert tartalmaz: szegfűszeget, fahéjat és szerecsendiót. Ezek a három napkeleti bölcset jelképezik.

És akkor jöjjön a recept:

||RECEPTID:108