Egészséges uzsonna: magos ropogós
Tízórainak, vendégségbe, kirándulásra is tökéletes ez az édeskés, ugyanakkor egészséges nasi. Nézzük a receptet:
- 10 dkg zabpehely
- 10 dkg olívaolajos margarin
- 10 dkg gluténmentes liszt
- 4 ek barna cukor
- 4 ek felaprított földimogyoró
- 4 ek napraforgómag
- 3 ek méz
- 2 ek víz
- 2 kk szódabikarbóna
1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. Egy lapos tepsit bélelj ki sütőpapírral.
2. Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a lisztet, a barna cukrot, a mogyorót és a napraforgómagot.
3. Egy kis lábosban olvaszd fel a margarint a mézzel és a vízzel: addig melegítsd folyamatosan kavargatva, amíg a méz teljesen feloldódik. Ekkor add hozzá a szódabikarbónát is, majd öntsd hozzá a száraz összetevőkhöz. Fakanállal alaposan keverd össze.
4. Formálj vizes kézzel kis golyókat a masszából (kábé 2-3 kávéskanálnyiból egyet), helyezd el őket a sütőlapon egymástól 5 centire. Finoman lapítsd le őket 4-5 centi átmérőjű korongformára.
5. 25 percig süsd, hogy aranyszínű és ropogós legyen. A tepsiben hagyd kihűlni.