Basboussa – arab grízes süti

Borítókép: Basboussa – arab grízes süti
Andalító édesség a Két cica konyhája bloggerétől!

Előkészítés: 20 perc
Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók (a tésztához):
50 g olvasztott vaj
250 g gríz
2 citrom héja és leve
250 g joghurt
2 tojás
150 g cukor
csomag sütőpor
5 evőkanál kókuszreszelék

A bevonathoz:
2 citrom leve
2 deci víz
100 g cukor

A krémhez (elhagyható, az eredeti receptben nem szerepel):
100 g mascarpone
3 evőkanál porcukor
citrom héja + néhány csepp citromlé
1 evőkanál kókuszreszelék a beszóráshoz
5–6 szem eper vagy más idénygyümölcs

1. Egy tűzálló tálat kivajazunk.
2. A maradék vajat felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
3. A két citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
4. A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük, beleöntjük a vajat és lefedve fél óráig pihentetjük.
5. Utána beleöntjük egy kivajazott, 23 centi átmérőjű sütőformába, és 180 C-fokon 40-45 percig sütjük, míg szép aranyszínű lesz a teteje.
6. Közben a két citrom levét két deci vízzel és 100 g cukorral egy lábasban felfőzünk, és 5 percig fedő nélkül forraljuk.
7. Langyosra hűtjük, majd meglocsoljuk vele a sütőből kivett, forró süteményt. A formában hagyjuk lehűlni – eddig tart az eredeti recept, a többit én tettem hozzá.
8. A mascarpone krém hozzávalóit összekeverjük, és a kihűlt grízes tészta tetejére kenjük. Friss eperrel díszítjük, és tálalás előtt beszórjuk kókuszreszelékkel.

TIPP: Ebéd utáni, hagyományos desszertnek szerintem kicsit tömény, inkább a délutáni teához, kávéhoz ajánlom.

Még több recepta Receptek a Két cica konyhájából című szakácskönyvben, illetve a Két cica konyhája gasztroblogon. És persze ide kattintva, az evamagazin.hu oldalon!

Szöveg és fotó: Bezselics Ildikó / ketcicakonyhaja.blog.hu

További receptek, tippek gasztrobloggerektől a 2014-es Éva Konyhában!