Nagyon gazdag töltött káposzta

Borítókép: Nagyon gazdag töltött káposzta
Az igazi magyar klasszikus ünnepi főfogás. Punktum.

Hozzávalók sok emberre, sok napra:
♦2 kiló szálas savanyú káposzta
♦egy szép nagy fej savanyú káposzta
♦egy kábé 1 kiló 20 dekás füstölt csülök
♦1 kiló oldalas
♦1 kiló darált sertéslapocka
♦1 hosszú szál puha, füstölt parasztkolbász
♦10–15 deka füstölt szalonna
♦2 evőkanál vaj
♦negyed kiló rizs
♦3 nagy fej vöröshagyma
♦5–7 nagy gerezd fokhagyma
♦2tojás
♦só
♦őrölt bors
♦kalocsai csípős csemegepaprika
♦1 csokor kapor
♦1 szál csombor
♦tejföl

1. Nagy fazékban olvaszd fel a vajat, dinsztelj meg benne 2 nagy fej felaprított hagymát, keverj hozzá 3 nagy gerezd összezúzott fokhagymát. Ízesítsd 1 mokkáskanál őrölt borssal és 1 kávéskanál pirospaprikával.

2. A kifacsart savanyú káposztát forgasd bele a hagymás alapba. A felét tedd félre, a másik felére ültesd rá az előzőleg félig megfőtt csülköt, tedd mellé a kaprot és a csombort. Önts rá annyit a csülök főzővizéből, hogy ellepje, és lassú tűzön addig főzd, amíg a csülök meg nem puhul. Félidőben tedd bele a többi hozzávalót.

3. A töltelékhez a rizst félig főzd meg, keverd el a darált hússal, sózd-borsozd, pirospaprikázd. Az apróra vágott szalonnát süsd fehéredésig, s kihűlve keverd a darált húshoz. Adj hozzá 1 fej finomra vágott, szalonnazsíron pirított vöröshagymát, 2 gerezd szétnyomott fokhagymát, 2 tojást. Gyúrd meg, mint a tésztát, és tedd félre.

4. A savanyúkáposzta-fejről óvatosan fejtsd le a leveleket, a vastag ereket vágd ki belőlük, szabadítsd meg őket a középső értől is. Simíts el egy levelet a vágódeszkán, halmozz aközepére egy evőkanál tölteléket, göngyöld rá lazán a levél mindkét felét, majd a henger végeit gondosan hajtogasd be, hogy ne essen szét abatyu.

5. Pakold be a töltelékeket a csülök mellé, fektesd rájuk a megsózott oldalast, a kolbászt, és fedd le a félretett szálas káposztával, majd az egész levelekkel. Önts rá annyi csülökfőzőlevet, hogy a fazéknak körülbelül aháromnegyedéig érjen. Csöndes tűzön hagyd főni legalább 2óra hosszat. Amikor a csülök és az oldalas megpuhult, vedd le a tetejéről akáposztaleveleket, emeld ki a töltelékeket, ahúsokat, akolbászt, és világos rántással sűrítsd be a szálas káposztát.

6. Nagy tűzálló tál aljára kanalazd át akáposztát, fektesd rá a töltelékeket, rakd körbe akicsontozott, feldarabolt füstölt csülökkel, az oldalassal és a kolbásszal. A tetejére kerüljenek vissza a káposztalevelek. Így, ahogy van, tedd hűtőbe, és csak az ünnepi ebéd előtt vedd elő.

7. Tálalás előtt sütőben melegítsd fel, és mielőtt az asztalra teszed, locsold meg tejföllel!

Fotó:Batár Zsolt, stylist:Lukász Eszter. Ez a recept az Éva egy régebbi adventi különszámában jelent meg.