Tökfőzelék húsgombóccal

Borítókép: Tökfőzelék húsgombóccal
Így szerettesd meg a családdal a tökfőzeléket...

A tökfőzelék a legnépszerűtlenebb fogások közé tartozik, pedig csak jól kell tudni elkészíteni. Íme a tuti recept:

Elkészítési idő: 20 perc + 30 perc főzés
Tökfőzelék húsgombóccal
Hozzávalók
  • 1 kg gyalult tök
  • 4 ek étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dl alaplé
  • kapor
  • bors
  • 1 tk paprika
  • 1 púpozott tk liszt
  • 1 dl sűrű tejszín
  • 1 ek tejföl
  • 30 dkg darált sertéshús (a húsgombóchoz)
  • só (a húsgombóchoz)
  • bors (a húsgombóchoz)
1. lépés
A húst keverd össze a sóval, borssal és formázz nagyobb mogyorónyi golyókat.
2. lépés
A tököt sózd be és hagyd állni. Az apróra vágott hagymát kevés olajon párold meg, majd add hozzá a tököt.
3. lépés
Öntsd fel az alaplével és a tejszínnel, add hozzá az apróra vágott kaprot.
4. lépés
A húsgolyókat add a tökhöz, fedd le és főzd készre.
5. lépés
A habaráshoz keverd el a lisztet a tejföllel, a pirospaprikával és kevés főzőlével, majd öntsd a főzelékhez. Hagyd még egyszer felforrni.
6. lépés
A klasszikus habarás helyett sűrítheted a főzeléket így is: szedd ki a tök felét egy kevés lével együtt egy mixerbe. Add hozzá a tejfölt és a paprikát,majd pürésítsd. Töltsd vissza a tökpürét a főzelékhez, és forrald össze.