Zöldségleves füstölt kolbásszal

Borítókép: Zöldségleves füstölt kolbásszal
Csicseriborsóval, spenóttal, friss-ropogós kenyérrel. Különleges zöldségleves.

Elkészítési idő: másfél óra

Hozzávalók (4–6 személyre):
• 25 deka fagyasztott spenót
• egy 40 dekás csicseriborsó-konzerv
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 nagy hagyma
• 1 nagy sárgarépa
• 2 szárzeller
• 1,2 liter leves (hús- vagy zöldségleveskockából)
• fél liter víz
• 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
• egy kis olaj a kolbász sütéséhez
• 2 kisebb vagy egy nagyobb szál lángolt kolbász (ha van, akkor chorizo)
• friss, ropogós kenyér a tálaláshoz
• esetleg só

1. Egy nagy lábosban az olívaolajjal együtt tedd fel a tűzre a meghámozott, szétnyomott fokhagymát, a felkarikázott hagymát és zöldségeket, aztán kis lángon, fedő alatt párold 20 percig. Pici vizet is önthetsz rá. Gyakran kevergesd meg, nehogy a zöldségek odapiruljanak.

2. Ha a zöldség már puha, öntsd rá a húslét és a vizet, forrald fel. Vedd kis lángra, tegyél rá fedőt, de úgy, hogy maradjon egy rés a gőznek, és 30 percig főzd.

3. Közben a kolbászkarikákat kicsit pirítsd meg forró olajban, majd szedd ki papírtörlőre.

4. A lecsöpögtetett, lemosott és újra lecsöpögtetett csicseriborsót add hozzá a leveshez, 10 perc után pedig a kolbászt és a felengedett, kinyomkodott spenótleveleket is. Adj neki még 5 percet, kóstold meg: valószínűleg nem kell sózni, fűszerezni, mert a kockaleves is, a kolbász is sós. Ropogós kenyérrel tálald.

Szöveg: Simándi Júlia, Fotó: Aaron lclean / acpsyndication.com