Alma-zeller krémleves Szent Jakab-kagylóval

Borítókép: Alma-zeller krémleves Szent Jakab-kagylóval
Franciás különlegesség nem csak hideg estékre.

Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 1 óra
Hozzávalók 6–8 főre:
0,5 kiló gumós zeller (kábé 1 nagyobb darab)
•0,5 kiló alma
•2deka vaj
•1 evőkanál olívaolaj
•1,2 liter zöldségalaplé
•2,5 deci tejszín
•4 egész bors
•1 babérlevél
•csipet só
•fejenként 2 Szent Jakab-kagyló

1.Egy lábasban melegítsd fel a vajat és az olívaolajat, a felkockázott zellert pirítsd benne pár percig.

2. Add hozzá a felkockázott almát, öntsd fel az egészet alaplével (annyival, amennyi elfedi), fűszerezd egész borssal, babérlevéllel és csipet sóval. Fedő alatt főzd kábé egy órát, vagy amíg a zeller megpuhul.

3. Ha megpuhult a zöldség, akkor halászd ki a babérlevelet és a borsszemeket, majd elektromos mixer segítségével pürésítsd a megfőtt zellert és almát.

4.Öntsd fel tejszínnel és forrald még egyszer össze a levest.

5. Kevés vajon süsd a Szent Jakab-kagylót pár perc alatt készre és tálald a levessel.

Kép és szöveg: Studer-Tüske Veronika