Mire jó a komposztálás?

Mire jó a komposztálás?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ezelőtt 30–40 évvel pontosan tudták, mi az a komposztálás. Ma újra kell tanulnunk ezt a módszert.

Most tényleg: mire jó a komposztálás?
Nagyapáink tudták, hogy a komposzt fokozza a talaj aktivitását, javítja víz-, hő- és levegőgazdálkodását, növeli tápanyagtároló képességét. Ugyancsak tapasztalták, hogy a komposzt hormon hatású anyagai serkentik a növényi növekedést, és erősítik a növények ellenálló képességét a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben. A komposztálás emellett arra is jó, hogy ne kelljen elégetni a fölöslegessé vált ágakat, illetve kukába dobni azöldségek fogyasztásra nem alkalmas részeit, a rothadásnak indult gyümölcsöket. A háztartási hulladék körülbelül egyharmada szerves anyag. Így nem kell pénzt kiadnod vegyszerekre, műtrágyára sem.

A drágább komposzt a jobb
Azok előtt, akik a komposztálást választják, két út áll. Vagy kialakítanak a saját kertjükben egy elkülönített komposztáló területet akár egy egyszerű fakeret felállításával, vagy vásárolnak egy zárható, mégis megfelelő szellőzést nyújtó, esztétikusabb komposztáló edényt, s ezt helyezik el a kert sarkában. Sokan esküsznek ezekre az edényekre, de érdemes meggondolni, hogy nem alkalmasabb-e az olcsóbb megoldás. Egy műanyag láda előállítása (még ha újrafeldolgozott hulladékból készül is), majd idővel eltüntetése is károsítja atermészetet.

Mérlegeld, mennyit dobsz ki
Mielőtt nekiállnál komposztálni, és már szaladnál is a legközelebbi barkácsáruház kertészeti osztályára vagy komposztálóedényt rendelnél az interneten, egy pillanatra állj meg és gondolkodj. Amennyiben a kerted kicsi és csak fű nő benne, akkor viszonylag kevés hasznos zöld hulladékkal kell számolnod – leginkább csak a családi zöldség- és gyümölcsfogyasztás maradékával. Persze még így is érdemes belevágni, de ebben az esetben igazán fölösleges drága eszközöket beszerezni. Elég akert egyik részében a talajra állítani egy 1x1 méteres (akár raklapból készülő) deszkakeretet, abban már jól megforgathatod a szerves hulladékot. Ha viszont nagyobb mennyiségű szerves anyagra van kilátásod, akkor hasznos lehet zárt komposztáló edényt vásárolni. A 600–800 literesek ára viszont már jóval tízezer forint fölött van. Afémből készült, hálós, jól szellőző komposztálókereteket főleg azoknak ajánlják, akiknél sok zöld és nedves hulladék keletkezik (fű, levelek, konyhai szemét). Egy rozsdamentes, 800 literes fémkeret több mint 20ezer forint.

Mi kellhet még?
Általában 6–10 hónap szükséges ahhoz, hogy a komposzt megérjen és trágyázásra alkalmas legyen. Afolyamatot úgy gyorsíthatod fel, hogy földet, vagy ha van, már meglévő komposztot adsz hozzá: ezek beindítják a komposztban munkálkodó mikroorganizmusok tevékenységét. Takarónak használj természetes anyagokat – szalmát, lombot, vékony földréteget, akár zsákvásznat is –, amelyek megvédik a komposztot akiszáradástól és visszatartják a benne képződött hőt. Az ásványianyag-tartalom növelésétől jobb minőségű lesz a trágya, amit úgy érhetsz el, ha agyagos talajt adsz a komposzthoz.

Szerző: Szabó Bea, fotó:Pinterest

Tovább olvasok
Alacsony szénhidráttartalmú menü egy hétre

A szénhidrátszegény diéta az egyik leghatékonyabb módja – nyilván a sport mellett – hogy megszabaduljunk némi súlyfeleslegtől. Ha nem ez lenne a célod, akkor is érdemes időközönként beiktatnod a hétköznapokba, hiszen így egészségesebben és változatosabban táplálkozhatsz.

Megjelent a szeptemberi Éva!

Bukott háziasszonyok főzőkurzust tartanak. Miért vágyunk annyira a sematikus romantikus történetekre? Gyereklányok változtatják meg a világot. Olvasd el ízelítőnket a szeptemberi Éva magazinból!

Tiniként választották az anyaságot, majd jöhetett a karrier

Persze régen nagy divat volt, hogy nagyon fiatalon szülnek a nők, mára ez már megváltozott. Összeszedtük hát azokat, akik nagyon fiatalon váltak édesanyává, mára pedig már világsztárokká váltak.

Új divat hódít, avagy legyen minden MENTES!

Ha belépünk egy boltba, hiperbe vagy bármilyen élelmiszerekkel foglalkozó egységbe, biztos, hogy azonnal feltűnik, hogy külön elkülönített rész van fenntartva az úgynevezett MENTES dolgoknak. Mert ételallergiával élni nem egyszerű és főleg nem költséghatékony. De ma már divat lett mindenből a MENTES élelmiszereket keresni.

Ebből tudtam, hogy véget ért a házasságom – elvált férfiak vallomásai

Nehéz pontosan meghatározni, mikor jön el az a pillanat, ahonnan egy házasság menthetetlenné válik. Általában utólag tisztul ki a kép.

Az olimpiai bajnoknő kiharcolta, hogy a Nike megváltoztassa szponzorációs alapelveit a terhes sportolók esetében

A hatszoros olimpiai bajnok sprinter Allyson Felix szerint a sportolónőket „többé nem szabadna büntetni azért, mert gyerekük születik”. Ezt követően a Nike megváltoztatta a terhes sportolókkal való együttműködési szerződését.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem