Cikória – mi az?

Borítókép: Cikória – mi az?
Mi az, mire jó–mindent a cikóriáról. Recepttel!
Cikória

A vidéken élők jól ismerik a katángot: ez a gyomnövény előfordul szántóföldeken, utak szélén, töltéseken, legelőkön, de még a kertekben is. A szárán ritkásan nőnek az ágak, rajtuk a nyár közepétől ősz végéig nyílnak a kék, kerek virágok. A katáng a világban egyre nagyobbra értékelt cikória ősalakja. Vadon terem Európa nagy részén, Észak-Afrikában, Szibériában. A régi görögök és a rómaiak már ismerték a termesztett cikóriát is; Belgiumban és Hollandiában pedig salátának fogyasztva napjainkban is elterjedt.

Saéátaként
Salátaként jól segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet és foszfort tartalmaz. Karotinból csak egy kicsit van benne kevesebb, mint a sárgarépában, C-vitamin-tartalma azonban elhanyagolható. Veseműködés-szabályozó, bélmozgást serkentő, epekiválasztó és szervezeterősítő hatású. Mindezek mellett a legnagyobb erénye, hogy a téli hónapokban érik, amikor nehéz friss zöldséghez jutni. Novembertől márciusig kereshetjük a hiper- és szupermarketek zöldségrészlegén, és az sem baj, ha nem tudjuk azonnal felhasználni, mert sokáig eltartható.

Kávépotlóként
A cikória egyik nemesített változatát, melynek felaprított és megpirított gyökereiből kávéalapanyagot lehet készíteni, már a 17. század óta kávépótlásra termesztik. A termelés leginkább háborús időkben lendült fel, amikor a tengerentúlról nem lehetett babkávét behozni Európába. Nálunk a második világháború alatt terjedt el, de utána is évtizedekig fogyasztották, mert kávéimport szinte nem is létezett. Ma is kapható – ha nem is mindenhol – a Zamat és a Cikória kávépótló, valamint a Maci instant kávé.

Elkészítése
A cikória levélrózsájából jellegzetes ízű ételeket csinálhatunk. Mivel kesernyés tejnedvet tartalmaz, és keserűségét a halványítás, hajtatás során sem veszíti el teljesen, ha a nyers leveleket keserűnek találnánk, néhány órára áztassuk őket sós-ecetes lében.

Krémlevesként
Ha krémlevest szeretnél főzni belőle, a rózsát szeld ketté és párold 10 percet. Ezt követően apróra vágott hagymával tedd forró csontlébe és főzd szét. Turmixban keverd el 1 tojássárgájával és forrald fel. Tégy csészébe őrölt borsot, lestyánlevelet, s erre
merd rá a forró levest. A sült cikóriához a fejet áztasd sós-ecetes vízben. Olajban vagy vajban fedő alatt pár percig párold, majd magasabb hőfokon gyorsan pirítsd meg. Körítésnek sült húsokhoz, hidegtálra, majonézes salátához való.

Recept
És egy Belgiumban népszerű fogás receptje: 8 fej cikóriát sós, citromos vízben 10 percet párolj, majd szűrj le. A levélrózsákat egyenként csavard egy-egy füstölt sonkaszeletbe, és fektesd sorban kivajazott tűzálló tálra. Olvassz fel 2 evőkanál vajat, tegyél bele ugyanannyi lisztet, öntsd fel 2 deci száraz fehérborral és kis lángon főzd sűrűre. A tűzről levéve keverj bele 10 deka reszelt sajtot és egy csipetnyi szerecsendiót. A mártást öntsd rá a cikóriára, szórd meg 2 evőkanál reszelt parmezánnal, majd 10 percig tartsd forró sütőben. Apróra vágott petrezselyemmel díszítsd.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: europress
Megjelent a 2010. évi februári Éva magazin Hogyan rovatában. Minden jog fenntartva.