A nyár íze: zöldborsó

Borítókép: A nyár íze: zöldborsó
Zöldborsó történelem, tápanyag ismeret és néhány remek recept.

Ki ne emlékezne arra a szörnyű csapásra, amit hajdanában egy tányér zöldborsófőzelék mért ránk a menzán? A júniusi borsóvadászatra a nagyi kertjében, vagy a borsópucolás közben eltüntetett szemek ízére? Felnőttkorunkra legtöbben főve is megszeretjük, szerencsénkre. Ugyanis kész tápanyagbomba!

A borsót Ázsiában 12 000 éve termesztik. Időszámításunk kezdete körül honosodott meg a Földközi-tenger vidékén. A ma közkedvelt zöldborsót XIV. Lajos udvari lakomái tették népszerűvé Franciaországban, és ekkor terjedt el Hollandiában is. Napjainkban a világ legnagyobb borsótermesztői az USA, Nagy-Britannia, Kína, Magyarország és India.

Zöldborsós recepteket itt találsz:

Világszerte körülbelül 250, hazánkban 25–30 fajta zöldborsót termesztenek. Három csoportja ismert: a fejtőborsó szemei gömbölyűek, sima felületűek, hamar lisztesednek. Zölden és éretten is fogyasztják. A velőborsó ráncos héjú, és sokáig zsenge marad. A nálunk kevésbé ismert cukorborsó hüvelyének belsejéről hiányzik a hártyás réteg, így hüvelyestül eszik meg.

Mint általában a hüvelyeseknek, a borsónak is magas a purin-tartalma. A purin nevű fehérje lebontásakor húgysav képződik, így húgysavproblémák esetén (köszvény, vesekő) kerüld vagy korlátozd bevitelét. Fűpollen-allergia esetén se edd, keresztreakciót vált ki!

Az egészséges zöldborsó héja ropogós, nedvdús, élénk középzöld színű. Ne vedd meg, ha nagyon fényes, sötétzöld, sárga vagy szürke pöttyös, ha fonnyadt, ázott vagy száraz, netán penészfoltos!
Egy kiló hüvelyes borsó kábé 35 deka kifejtve.

Használd fel még a vásárlás napján, vagy fagyaszd le, hogy cukortartalma ne alakuljon át keményítővé. A hűtőben, zacskóban pár napig eláll. Pucolás előtt héjastul mosd meg! Főzéskor, párolásnál ügyelj arra, hogy a szemek egy ideig puhulnak, aztán keményedni kezdenek. Kábé 15–20 percig főzd!

A borsó a szívet és az ereket is védi. Sok benne a szív szabályos működését, erejét biztosító magnézium és kálium. Ha fáradékony vagy, építsd be az étrendedbe: javítja az erőnlétedet és a közérzetedet. B-vitamin-fajtákban is meglehetősen gazdag, és elég sok benne a C-vitamin és a vas is!

A csontok védője: magas K-vitamin-tartalma az oszteokalcin aktiválása révén erősíti a csontban a kalcium kötődését, csökkenti törékenységét. Kitűnő folsavforrás és B6-vitaminban is gazdag; mindkettő egy veszélyes anyagcseretermék, a csontritkulást okozó homocisztein ellensége.


Meleg zöldborsósaláta

Éva-tippek:
Tavaszi csirkesaláta: keverj össze zöldborsót sült, felkockázott csirkével, hagymaszeletekkel, mandulával, esetleg kevés teljes gabonával.

Anya- és gyerekbarát ál-borsóleves: mosd meg hüvelyestül a friss borsót, és tedd ki egy tálba – a gyerekek percek alatt eltüntetik. Igyanak utána ásványvizet! ı

Az uzsonnás dobozba a szendvics mellé tegyél megmosott hüvelyes borsót is.

Az áttört borsós pakolás hidratálja, feszesíti az arcbőrt és a szem környékét.