Budapest legjobb játszóterei

Budapest legjobb játszóterei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A szerkesztőség tagjai között felosztottuk Budapestet, és megkíséreltük a lehetetlent: megkerestük a főváros legjobb játszótereit. Összeállításunkban nem törekedhettünk a teljességre, ahhoz túl sok a jó hely.

Összeállításunk 2008 tavaszán készült, ebből fakadóan lehetnek eltérések a jelenlegi állapothoz képest. Örömmel vennénk, ha írnátok nekünk új játszóterekről, parkokról. Kicsit szomorúak leszünk, ha a listában szereplők közül valamelyik már nem olyan "fényes" mint anno, de természetesen azt is javítjuk.

Irigykedve olvassuk a játszóterek történetéről szóló írásban (www.jatszoter.com), hogy az 1931-ben létesített, harmadik kerületi Hunor utcai játszótéren természetesen volt zuhanyozó és öltözőhelyiség, az 1949-ben elkészült játszóterek közül kettőn bábszínház is működött, és ivókutak, zuhanyozók épültek a hinták, homokozók, röplabdapályák mellé. Akkor még gyerekcipőben járt ez a szakma, a játszóterek száma igen csekély volt. Aztán jött az aranykor, amikor minden utcasarkon, házak közötti kis placcon hinták, homokozók, csúszdák sokasodtak a gyerekek kedvére. Most nagy fordulatnak vagyunk tanúi és részesei: a mai gyerekeknek kevesebb, de minőségi játszótér jár. Felkerekedtünk tehát, s nyakunkba vettük a várost. Mindannyian őriztünk magunkban gyerekkori emlékeket és/vagy friss élményeket saját gyerek révén. Mindenki vitte magával a kis automata fényképezőgépét, tollat, papírt, és gyűjtöttük az adatokat.
Általában a közeli játszótérre viszi az ember a csemetéjét, főleg, ha ez mindennapos program, de vannak olyan népszerű helyek, ahova sokan a város másik végéből is elzarándokolnak. Természetesen EU-szabványos helyeket kerestünk. A merítés nem lehetett teljes, minden kisebb és nagyobb játszóteret nem tudtunk lajstromba venni, s a lap terjedelmi korlátai is határt szabtak a műveletnek. Meg aztán vannak jobban ellátott kerületek és kevésbé szerencsések. Végül a két szigetit nem számítva úgy állt össze a lista, hogy egy-egy kerületet egy-egy játszótér képvisel (és még így is kimaradt több kerület). A szabványok figyelembevételén kívül meghatároztunk más, praktikus szempontokat is: van-e a nyári hőség ellen árnyék, van-e a közelben bolt, ha valamit okvetlenül szükséges azonnal beszerezni, mekkora a környező autóforgalom, (tehát a benzingőz), könnyen elérhető-e tömegközlekedve. Amúgy nem könnyű eligazodni a játszótéri dzsungelben. Attól, hogy egy játszótér egy bizonyos kerületben található, még nem feltétlenül tartozik annak az önkormányzatnak a felügyelete alá. Mert vannak fővárosi kezelésűek, és létesítettek más szervezetek is, például a máltaiak, igaz, Budapesten kizárólag a III. kerületben, ott viszont többet is. A budaiak egyik legnépszerűbb játszóterét, a is mellőznünk kellett, holott éppen egy éve, tavaly májusban adták át felújítva, de azóta egy építkezés miatt lebontották. Ígérik, hogy majd újra lesz. De örüljünk annak, hogy van sok szép, okos, jó játszóhely a gyerekeinknek, s vigyük őket nyáron minél többször, hogy mozogjanak, okosodjanak, barátkozzanak.


Újra van Zöld Péter játszótér!
Máris egy frissítés: A Millenáris parkjában azóta ismét működik a Zöld Péter játszótér, sőt a fogadó mögötti "kis" játszótéren rendszeresen vannak gyerek színházi- és bábszínházi előadások. Ezek programjátI. kerület

Franklin lépcső
Sajdik Ferenc tervei alapján, magyar rajzfilmfigurákkal népesítettek be egy házfalat. Közel a Batthyány tér, játékok minden korcsoportnak.

II. kerület

Vérhalom tér

Árnyas játszótér, ami nyáron nem utolsó szempont; focipálya nagyoknak, óriáshomokozó kicsiknek, mászókák, pörgők, hinták mindenkinek.

II/A kerület/Hidegkút
Szabadság utca–Községház utca

Nyugodt, csendes környék, vidéki hangulat. Sok fa ad árnyékot, sok korosztálynak való hely.

III. kerület
Keve utca

Silvanus játszótér. A máltaiak játszótérprogramjának egyik legkiválóbbika. Minden van, ami kell: lombos fák, sok jó játék, játékpedagógus, rossz idő esetére foglalkoztató ház, benne vécé, pelenkázó, társasjátékok.


III. kerület
Hajógyári-sziget
A Filatori-gáthoz közeli K-hídnál kell bemenni a szigetre. Leginkább hatalmas csúszdáiról nevezetes, de van minden más is. És nagyon jó a levegő.

IV. kerület
Béke tér

Egy nagy tér kellős közepén van a bekerített játszótér. Csendes, nyugodt hely, a közelben élelmiszerbolttal.

V. kerület
Károlyi-kert

Gyönyörűen gondozott, virágos park hatalmas fákkal, padokkal, ingyenes, rendszeresen takarított vécével, a közelben kis bolt, a parkon belül elkerített játszóterek különböző korúaknak.

VIII. kerület
Losonczi tér

A lakótelepi házak tövében, szépen gondozott téren a kicsiknek piros-sárga, a nagyoknak kék színű játékok állnak a rendelkezésére, és labdázni, focizni is lehet. Vannak árnyat adó fák, padok, ivókút, szemetes.

IX. kerület
Kerekerdő park

Itt jócskán gondoltak a kamaszokra, hiszen a focipályán kívül még egy gördeszkázóhelyet is kialakítottak. De a kisebbek is jól eljátszanak a függőhidakon, csúszdákon, bár a fáknak van még mit izmosodniuk.

IX. kerület
Feneketlen-tó

Ez is Buda, itt is sok a fa, és az alapokon túl sok az érdekes játék. Van mászófal, kötelek, függőhidak, külön focipálya, s még egy szép szobor is.

XII. kerület
Városmajor

A hatalmas homokozót szép mozaik veszi körül, árnyas fák, nagy nyugalom, jó levegő, minden korosztálynak van hol ugrándoznia.

XIII. kerület
Szent István park

Tiszta, jó levegőjű hely. A Dunához közeli, gondozott parkot átszelő sétaút egyik szélén van a bekerített, hagyományos játszótér, a másikon a focipálya. Faházikó, favonat, hinták, nagy homokozó. Van ugyan vécé, de sajnos sokszor zárva.XIII. kerület
Margitsziget

A sportuszoda előtt Ide egész családok települnek ki hétvégére, hiszen mindenki talál a kedvének,
méretének, szintjének való elfoglaltságot. A szokásos játékokon túl extra mászókák, csúszkák, függeszkedők. És finom, tiszta levegő.


XIV. kerület
Városliget

Egymáshoz egészen közel, a Városligeti-tónál több játszótér is van. Hatalmas a tér, nagy csúszdák, mindenféle megmásznivalók, hinták, homok. És két csúszdázás között kipróbálhatja a gyermek a pónilovaglást.


XVI. kerület
Pálfi tér

Meghitt kis hely, pompás, fából épült vár, létrák, csúszdák, hidak, mászófelületek. Van hinta is kicsiknek, ha már kifulladtak a vár folyamatos megrohamozásában.

XIX. kerület
Széchenyi utca

Inkább kisebbeknek való játékokkal van felszerelve, nem túl nagy alapterületű, de fák, magas házak adnak árnyékot, a fiatal fákat körben padok védik.

Fotó: www.kispest.hu

XIX. kerület
Nagysárdor József utca, és a Petőfi utca
Olvasónktól, V. Judittól értesültünk, egy 2009 ôszén elkészült játszótérrôl.
A Nagysárdor József utca, és a Petőfi utca között található játszótér, szép, eu konform, korszerű játékokkal, kerítéssel épült.
(frissítve 2010.05.19.)

XXI. kerület, Csepel
Zrínyi utca - Kossuth L. utca

Kicsikre, nagyokra s a pihenni vágyó felnőttekre is gondoltak a tervezők. Sok a növény, a fa, bár még nem nőhettek nagyra. Szemben élelmiszerbolt, antikvárium – kinek mire van szüksége. Állandó őr van, aki külön kérésre kinyitja a lelakatolt vécét.

Megjelent az Éva magazin 2008. májusi számában, Játszótéri körséta címmel.

Tovább olvasok
A mozgásszervi betegségek komplex gyógyítása

Szinte mindenki megtapasztalja életének valamelyik szakaszában, vagy akár hosszú távon is a nyakfájás, hátfájás, derékfájás, térd vagy csípőfájdalom, illetve a különböző sportolással összefüggő mozgásszervi fájdalmak (pl. teniszkönyök, golfkönyök) kínjait.

Otthonunk védelme biztonsági ajtóval

Otthonunk, családunk és értékeink védelme elsődleges az életünkben. Szeretnénk ezt a nyugalmat és biztonságot akkor is érezni, ha lakásunkban tartózkodunk és akkor is, ha távol járunk lakóhelyünktől.

Kérdések, amiket fel kell tenned a karrierváltáshoz

És csak az őszinte válaszok segítenek.

Stresszesen, de létezem!

A boldogság, kiegyensúlyozottság csak a stressz és a szorongás felszámolásával lehet teljes. Ahány stresszes ember, annyiféle stresszkezelési módszer létezik; van, aki a testmozgásra, míg mások a relaxációs gyakorlatokra esküdnek.

Napi horoszkóp szeptember 17.: az Ikrek az őszinte utat választják, a Halak lejjebb adnak a terheikből

A mai napra is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Hét felület az otthonodban, amit soha ne tisztíts ecettel

Dicséretes, hogy ma már egyre többen takarítanak olyan természetes szerekkel, mint az ecet. A baj csak az, hogy nem minden felületre használható.

Színészek, akik egy szerep emlékére tetováltattak

Egy tetoválás örökké tart. Nem lehet csak úgy letörölni vagy visszacsinálni. Így van ez bizonyos filmszerepekkel is. Van akit ez zavar, más színészek viszont mindent megtesznek, hogy soha ne felejtsenek el egy-egy szerepet. Akár tetováltatnak is magukra az emlékére.

Híres emberek, akiket egy rajongójuk ölt meg

A sztárok iránti rajongás egyeseknél beteges fanatizmushoz vezet, ami féltékenységet, haragot vagy épp tévképzeteket vált ki az adott személyből. Sajnos az sem ritka, hogy egy rajongó annyira kifordul magából, hogy végez imádott ikonjával.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem