Marokkói grillezett lazac kuszkusszal

Borítókép: Marokkói grillezett lazac kuszkusszal
Lazac, ez egyszer nem füstölt változatban – remekül megy hozzá a kuszkusz!

Előkészítési idő: 15 perc. Pácolási idő: 1 óra. Főzési idő: 5 perc

Hozzávalók (4 személyre):
• 4 darab, egyenként 10–15 dekás lazacfilé
• 1 mogyoróhagyma
• fél kávéskanál paprikapor
• csipetnyi őrölt kömény és csilipor
• 3-4 szál sáfrány
• pár szál petrezselyem, korianderlevél
• 2 citrom leve
• 2 evőkanál repceolaj
• 30 deka kuszkusz
• 4 deci forrásban lévő víz

1. A felaprított hagymát, a fűszereket, a finomra vágott petrezselymet és koriandert, a citromlevet, meg egy evőkanálnyi olajat keverj jól össze. Öntsd bele egy sekély tálba, de egy kicsit tegyél félre.

2. Forgasd bele ebbe a pácba a lazacdarabokat, hogy minden oldalukat szépen befedje. Takard le és egy órára tedd hűtőbe.

3. Előmelegített, fóliával kibélelt vagy enyhén kiolajozott grillsütőben süsd meg a halat – egy-egy oldala kábé 2 perc alatt kész van.

4. A kuszkuszt és a maradék olajat öntsd bele a forrásban lévő vízbe, kedved szerint sózd, ízesítsd, és a tűzről levéve fedő alatt hagyd állni legalább 5 percig, amíg a kuszkusz magába nem szívja a folyadékot.

5. Mielőtt ráhelyezed a lazacot, villával borzold fel a kuszkuszt. Locsold meg a maradék mártással.

Tipp: Észak-Afrika jellegzetes ételét, a kuszkuszt már számos szupermarketben árusítják. Valójában ez a durumbúza darája, így már eleve egészségesebb, mint a sima búzadara. A bioboltokban ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó biokuszkusz is kapható.

Szöveg:Simándi Júlia, Fotó: acpsydication.com