Tonhal naranccsal illatosított fűszerkrémmel
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 5 perc
Hozzávalók (4 személyre):
• 25 deka fekete olajbogyó
• 2 szardellafilé
• 3 evőkanál kapribogyó
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál repceolaj
• 1 evőkanál citromillatú vadkakukkfű
• 1 mokkáskanál dijoni mustár
• fél narancs lereszelt héja és leve
• 4 darab, egyenként 10–15 dekás tonhalsteak
• fél deci száraz fehérbor
• 1 kiló újkrumpli
• egy marék rukolasaláta
• citromgerezdek a tálaláshoz
1. A fűszerkrémhez – amely az olajbogyót termesztő országokban tapenade néven ismert és kedvelt – aprítsd fel és keverd össze az olajbogyót, a szardellát és a kapribogyót, de csak annyira, hogy azért ne legyen belőle krém.
2. Tedd át egy másik tálba, add hozzá a szétnyomott fokhagymát és a felaprított kakukkfüvet, a mustárt, a narancshéjreszeléket és egy evőkanálnyit a narancs levéből.
3. A tonhalszeleteket tedd lapos sütőtálba, és mindegyikre kanalazz egy jó evőkanálnyi fűszerkrémet. Locsold körbe a maradék narancslével és a borral. Előmelegített grillsütőben süsd 5 percig, míg a hal már nem áttetsző, de a közepe még kicsit vörös – mint egy közepesre sütött valódi steaknél.
4. Tálald párolt újkrumplival, friss rukolával és citromgerezdekkel. Még fűszerezheted, ha akarod, de ráöntheted a sütőedényben megmaradt levet is.
Recept:Simándi Júlia, Fotó: Acpsydication.com