Borítókép: 10 kihalás szélén álló állatfaj, melyeket unokáink már nem fognak látni Forrás: Getty Images

10 kihalás szélén álló állatfaj, melyeket unokáink már nem fognak látni

Hatalmas és összetett világban élünk, ahol folyamatosan fedeznek fel új fajokat. Ám bővülő élővilágunkkal párhuzamosan, számtalan állat kerül a kihalás szélére. Közülük sokat már unokáink nem fognak látni.

Hogyan kerülnek állatok a teljes kihalás szélére?

A vezető okok között szerepel az egyre növekvő emberi populáció, az éghajlatváltozás, a vadászat, a vadon túlzott kizsákmányolása, illetve az állatok természetes élőhelyeinek elpusztulása, mely részben természetes okok miatt következi be, részben pedig a területfoglaló, terjeszkedő, emberi tevékenységből fakad.

A tudósok szerint a Föld története során 1-4 milliárd faj létezett. Azt, hogy kihalásuk milyen tempóban és mértékben ment végbe az évmilliók alatt, csak a természetes kihalási sebesség tudja valamennyire valószínűsíteni. A természetes kihalási sebesség leírja, hogy a növények, emlősök, madarak és rovarok milyen gyorsan pusztulnának ki, ha az emberek nem lennének a Földön. Becslések szerint manapság a fajok kihalása a természetes sebesség ezerszerese. Ez azt jelenti, hogy naponta körülbelül 150-200 fajt veszítünk el.

10 olyan állatot mutatunk a kihalás szélén álló fajok közül, melyeket mi még ismerünk, ám unokáink már csak könyvekben fognak látni.