"Amit a nők a szexualitásukról tudnak, azt ők nem tudják... Nekik azt mondták" - Tízezer éve hazudnak a szexualitásukról a nőknek

Borítókép: "Amit a nők a szexualitásukról tudnak, azt ők nem tudják... Nekik azt mondták" - Tízezer éve hazudnak a szexualitásukról a nőknek
Megjelent Budai Lotti, az ÉvaMagazin.hu Micsoda nők voltak! podcastjának egyik műsorvezetőjének, írónőnek, a Rizsporos hétköznapok blog szerzőjének a új könyve, a Rizsporos hétköznapok könyvsorozat legújabb része, amelynek témája A női szexualitás története.

Döbbenetes, de tény: ha az interneten rákeresünk például arra, hogy „hogyan elégítsem ki a páromat?” akkor tíz cikkből kilenc arról szól, a nő hogyan tudja a csúcsra juttatni a férfit. És hol marad a nők kielégítése és orgazmusa? Erről és további valódi tabutémákról beszélgetett Budai Lotti és Peller Anna, a Rizsporos hétköznapok 3. - A női szexualitás története című könyv bemutatóján, amely a vírus okozta helyzet miatt online, az Álomgyár Kiadó Facebook oldalán volt megtartva.

Kiderült, a szex élvezetéről már az ókori görögök is igyekezték „lebeszélni” a nőket.

Hippokratész szerint például a nők mindössze egy „csiklandó melegséget” éreznek közösülés közben, ami a férfi ejakulációjával eltűnik, de még 19. századi orvosok és házassági tanácsadók is hangsúlyozták: a nőknek a szex nem élvezet, hanem kellemetlen, de teljesítendő „házastársi kötelesség”. Míg a férfiak esetében megmaradt természetes szükségletnek.

Ezt a nőkkel azért kellett elhitetni, mert a szexuálisan inaktív nő, nem veszélyezteti a 15 000 éve fennálló, férfiak uralta társadalom rendjét és a férfi ági öröklést. Hisz az apaságban évezredeken át csak a nők korlátozása révén lehettek biztosak a férfiak... A halálbüntetés, vagy más súlyos hátrány, ami a nőket szüzesség elvesztése vagy házasságon kívül szex esetére fenyegette külső korlátként működött, míg az, hogy a nőkkel elhitették, a szex nekik nem is olyan fontos belső, a nők pszichéjében ható korlátként.

„- Amit a nők a szexualitásukról tudnak, azt ők nem tudják... Nekik azt mondták”

– ez volt a beszélgetés egyik kulcsmondata is. Ezek alapján pedig nem csoda, hogy – miután egyáltalán a létezése elismertté vált – a női orgazmus „anatómiájáról” is megannyi téves elmélet született, kezdve Gräfenberg G-pontjával és a Freud által infantilisnek nevezett klitorális orgazmusig és a frigidnek nevezett maszturbáló nőkig. Ezeket a téves elméleteket is látjuk visszaköszönni női magazinok oldalán, de még a női orgazmust irracionálisan bemutató filmek képkockáin is, noha 2009 óta tudjuk: a klitorisz voltaképpen egy majd 15 centis kiterjedésű szerv, amelynek idegvégződései a nők 30%-ánál a hüvely faláig is érhetnek. Az az nincs is olyan, hogy vaginális orgazmus, csak épp a nők harmadának ily módon (is) van klitorális orgazmusa).

Ennyire átfogó munka magyar nyelven még nem született a női szexualitás történelméről, történetéről és mind arról, amiről mai napig keveset, vagy pironkodva beszélünk sokszor egymás között is: orgazmusról, maszturbálásról, prostitúcióról, a női nemi szerv felépítéséről és izgatásáról, úgy összességében a nők szexuális vágyáról.

Budai Lotti elmondta, hogy nagyon fontos számára az edukáció, az, hogy a nők igenis ismerjék meg a saját testüket, ne féljenek beszélni a vágyaikról, és lépjenek ki abból a felfogásból, hogy nekik elég kell legyen egy ölelés, összebújás, és felejtsék el, hogy ők nem lehetnek élvezői a szexnek. Peller Anna kérdésére, hogy hány éves kortól ajánlaná a könyvet az írónő, ajánlja-e már kamaszoknak is, határozott igen volt a válasz. Azt, hogy mi történt a történelemben a nőkkel és milyen a női test – miért ne olvashatnák a fiatal lányok is? A beszélgetés nyitottságát az is jelzi, hogy Peller Annával megmutatták a nézőknek egy könyvben szereplő rajzon, hogy valójában miként is néz ki a klitorisz, és lássuk be: ez nagy valószínűséggel minden olvasó számára újdonságként fog hatni.

A könyvbemutatót teljes egészében itt nézheted meg:

Online könyvbemutató-Rizsporos hétköznapok-A női szexualitás története

Figyelem: az élő videó a 9. percnél indul, előtte technikai szünet miatt az adás még nem indul el. Budai Lotti szerzői oldal írónő a nagy sikerű Rizsporos hétköznapok legújabb kötetét Peller Anna közreműködésével mutatja be. Az adás alatt kérdések feltevésére is van lehetőség.

Posted by Álomgyár on Wednesday, November 24, 2021

sdf